Autoři: Pavla Skalická Markéta Pluhařová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Advertisements

Tvar a rozměry Země.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Měření času Jednotky času
ČAS.
Fáze Měsíce.
MĚSÍC.
Sluneční soustava.
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_171 NázevSlunce Téma hodinySlunce.
Zatmění Slunce Zatmění Slunce nastává tehdy, jestliže Měsíc je ve fázi novu a jestliže se nachází na pomyslné spojnici Slunce - Země.
= věda o vesmíru – popisuje ho, zkoumá jeho vznik a vývoj
Ladislav Filipi Měsíční fáze.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
Vědecká spolupráce se zeměmi mimo EU Vladislav Čadil, Daniel Frank, Miloš Chvojka, Zdeněk Kučera, Michal Pazour, Tomáš Vondrák.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Šíření světla, vznik stínu, zatmění Slunce a Měsíce
Use mouse or space bar to advance slides Možná se k Vám také dostala po internetu prezentace, jejímž obsahem je sdělení, že 27. srpna krátce po půlnoci.
Zatmění slunce Sluneční zatmění může vzniknout jen jestliže je Měsíc v novu.Proč ale nevzniká při každém novu?Je to tím,že rovina dráhy Měsíce není totožná.
Měsíc Lukáš Poledník KVA.
Zatmění Slunce a Měsíce
Planeta Země.
SLUNCE zdroj světla a tepla pro Zemi (jedna z podmínek života)
Vědomostní soutěž ze zeměpisu
SVĚTLO A TMA – ZATMĚNÍ SLUNCE Země obíhá kolem Slunce a Měsíc kolem Země. Měsíc občas prochází mezi Sluncem a Zemí. Když se tak stane, mluvíme o zatmění.
Test – časová pásma A B 1.Kolik časových pásem pokrývá světadíl Jižní Amerika? a) 3 b) 4 c) 5 d) 6 2.Kolik časových.
Jan Šafařík Ondra Hurtík Zatmění Slunce Při zatmění Slunce naráží sluneční svit do Měsíce a tím vytváří stín, který dopadá na kousek Země.
Jan Šafařík Ondra Hurtík Zatmění Slunce Při zatmění Slunce naráží Sluneční svit do Měsíce a tím vytváří stín, který dopadá na kousek Země.
Zatmění Slunce Lucie Pohanová Michaela Šolcová Co je to zatmění Slunce a jak nastává? Zatmění Slunce nastává, pokud Měsíc zabrání průchodu slunečního světla.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_604_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Planeta Země.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Zatmění Měsíce.
Stín (Učebnice strana 157 – 159)
Registrační číslo projektu
Kateřina Bartůšková, Jakub Žďárský
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Připravily: Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
GLÓBUS.
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
Světelné jevy Stíny Vzdělávací oblast: Člověk a příroda

Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Předmět: Fyzika Téma: Optika Název: Zatmění Slunce a Měsíce Třída: 8. ročník Cíl: Výklad a procvičení probrané látky Autor: Mgr. Hana Hubačová Použitý.
Saturn Michaela Vidímová IX.A. Obsah  Saturn  Zajímavosti o Saturnu  Jméno planety  Roční období  Prstence  Historie pozorování  Závěr  Zdroje.
MĚSÍC VY_32_INOVACE_XVII-C-12.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Stín Číslo DUM: III/2/FY/2/3/4 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor: Ing. Markéta.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Eduard Šram Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_V.NP13 Vytvořeno:
Zeměpis Světadíly a oceány VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_SVĚTADÍLY_A_OCEÁNY
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Stín
2. Kolo.
Prezentace – výklad učiva
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Fáze Měsíce Název : VY_32_inovace_06 Fyzika – fáze Měsíce
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ.
Stín Vypracoval: Lukáš Karlík
VY_32_INOVACE_ Členění zemského povrchu I. Autor
SLUNCE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_11_32.
ZATMĚNÍ SLUNCE A MĚSÍCE
Země a Měsíc Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země a Měsíce.
Světlo Jan Rambousek jp7nz-JMInM.
SLUNCE.
Zatmění Slunce a Měsíce Fáze Měsíce
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Měsíc a jeho pohyby.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_31_ ZATMĚNÍ SLUNCE A MĚSÍCE.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_01_Světadíly_a_oceány_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Fyzika 7.ročník ZŠ Světelné jevy I. Optika Creation IP&RK.
Transkript prezentace:

Autoři: Pavla Skalická Markéta Pluhařová Zatmění Slunce Autoři: Pavla Skalická Markéta Pluhařová

Charakteristika Úplné zatmění Slunce je vzácný jev. ZEMĚ MESÍC STÍN POLOSTÍN Úplné zatmění Slunce je vzácný jev. Zatmění Slunce je možno pozorovat když jsou Slunce Měsíc a Země v takovém postavení, že je zakryt Sluneční kotouč.

Druhy zatmění Slunce Prstencové zatmění je možné pozorovat, když Slunce a Měsíc jsou v jedné přímce. Částečné zatmění se objevuje, když Slunce a Měsíc nejsou přesně v přímce, takže je Slunce zakryto jen z části. Kombinované zatmění je vzácný stav, kdy z jednoho místa se zatmění jeví jako úplné a z jiného jako prstencové.

Zatmění Slunce 2008 Rok 2008 je na zatmění výjimečně bohatý. Nastávají hned 3 zatmění viditelná nad územím České republiky. 1.srpna 2008: Částečné zatmění nastane v pátek v poledne. Jako úplné bude pozorovatelné například ve východním Rusku, Mongolsku nebo v Číně. Nejdelší zatmění nastane na severu ruského území a potrvá 2 minuty 27 sekund.

Minulá úplná zatmění Slunce 29.10.878 – za vlády knížete Svatopluka 7.6.1415 – spojováno s upálením Mistra Jana Husa 12.5.1706 - poslední úplné zatmění 8.4.2005 29.3.2006

Budoucí zatmění Slunce 1.8.2008 - oblast viditelnosti: Aljaška, Grónsko, Nová země, Sibiř, Čína 22.7.2009 - oblast viditelnosti: Indie, Barma, Čína, Tichý oceán 11.7.2010 – oblast viditelnosti: jih Chile a Argentiny, Tichý oceán 13.11.2012 - oblast viditelnosti: Tichý oceán, sever Austrálie Tichý oceán, sever Austrálie

Jak pozorovat zatmění Slunce Především je nutné si chránit zrak. Nikdy se nedívejte do Slunce nechráněným okem! Nepoužívejte k pozorování Slunce dalekohled, o němž nevíte, že je opatřen dostatečným slunečním filtrem či není jinak upraven pro pozorování Slunce. Bezpečný sluneční filtr musí odstínit asi 95% slunečního světla, dále musí chránit zrak před ultrafialovým a infračerveným zářením.

Vědecký význam pozorování zatmění Slunce Pozorování zatmění Slunce se věnuje velmi vysoká pozornost a každoročně je za ním uskutečňována řada expedic. Staré záznamy o zatmění Slunce umožňují lépe datovat nejrůznější historické události a přispět tak k lepšímu časovému určení zejména starověkých událostí, kde často chybí jiná přesnější vodítka. Úplná zatmění Slunce jsou též unikátní možností, jak pátrat po planetkách v těsné blízkosti Slunce (tzv. "vulkanoidech").

Zajímavosti V jednom kalendářním roce může nastat maximálně 5 a minimálně 2 zatmění Slunce. V jednom kalendářním měsíci mohou nastat 2 zatmění Slunce. Průměrná doba opakování zatmění Slunce pro jedno konkrétní místo na zemském povrchu je asi 360 let. V jižní části Egypta bude možné v letech 2325 až 2356 pozorovat celkem 5 úplných zatmění. To se dá stihnout za jeden lidský život. Bohužel, podobné případy se střední Evropě vyhýbají.

Zdroje informací www.wikipedie.cz www.hvr.cz (hvězdárna v Rokycanech) www.astro.cz www.cbox.cz www.astrokrouzek.wz.cz