Špindlerův Mlýn Duben 2013 Špindlerův Mlýn Duben 2013 Změna mechanismu podpory POZE 2013 Ing. Jiří Šťastný, předseda představenstva OTE, a.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výkupní ceny 2013 Budoucnost bioplynu, Hospodářská komora,
Advertisements

Zkušenosti s prokazováním původu elektřiny z druhotných a obnovitelných zdrojů elektřiny Ladislav Havel © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Kontrolní činnost SEI v nových podmínkách energetického zákona, zaměření kontrolní činnosti v roce 2013 Petr Holoubek Jelenovská 2013 Státní energetická.
Systémy řízení v reálném čase – nezbytná podpora obchodování
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
Činnost územního inspektorátu pro Zlínský kraj
Kontrolní činnost Státní energetické inspekce v oblasti elektroenergetiky Ing. Stanislav Vitner ředitel odboru elektroenergetiky a plynárenství ústředního.
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Zákon o podporovaných zdrojích energie
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Funkce OTE v provádění zákona o podpoře výroby elektřiny z OZE
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
XXIII. - SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská nad Valašskými Klobouky 22. – 24. ledna 2013 XXIII. - SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská nad Valašskými Klobouky 22.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Rozvoj „Trhu OTE“ Kamil Rudolf Praha „Trh OTE“ = ??? „Trh OTE“ = veškeré registrované nákupy nebo prodeje elektřiny v systému OTE; min. jedna.
Liberalizovaný trh s elektrickou energií
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Rok 2003, novinky v provozu OTE pro rok 2004, dopad na oprávněné zákazníky Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM Spotřebitel energie v roce 2003, výhled na.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Pravidla trhu s elektřinou změny pro rok 2008 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad.
Předávání dat a komunikace s OTE
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Analýza vývoje odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Pavel Kašpar AEM Praha.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Práce operátora trhu – roční zkušenost Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM „Otevření trhu s elektřinou – první rok zkušeností a jak dále“ 5. března 2003.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Zkušenosti se zákonem o podpoře výroby elektřiny z OZE z pohledu provozovatelů OZE Jan Motlík předseda Asociace pro využití obnovitelných zdrojů energie.
Systém kontrolní činnosti SEI
Informační systém operátora trhu Sdružení velkých spotřebitelů energie Miroslav Řehoř.
Systém kontrolní činnosti SEI
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Vazby OTE na poskytovatele regulační energie a ČEPS. Role poskytnuté regulační energie při zúčtování odchylek. Operátor trhu s elektřinou a.s. AEM
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Vyhláška o pravidlech trhu s elektřinou
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Legislativa a cenová rozhodnutí z pohledu roku 2005
Systém podpory obchodování s elektřinou z KVET zajišťovaný OTE
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Záměry MPO, novelizace EZ a POZE SVSE – 3. diskusní seminář, Jaké jsou možnosti snížení ceny.
Webové portály účastníků energetického trhu
Webové portály LDS/MDS
Podpora obnovitelných zdrojů elektřiny
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Registrace všech odběrných míst v CS OTE
Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Transkript prezentace:

Špindlerův Mlýn Duben 2013 Špindlerův Mlýn Duben 2013 Změna mechanismu podpory POZE 2013 Ing. Jiří Šťastný, předseda představenstva OTE, a.s.

2 Vymezení rozsahu pojmu měření 1. Měření množství dodané či odebrané činné nebo jalové energie, jeho časový průběh 2. Správa měřících zařízení 3. Zpracování dat z měřícího zařízení 4. Využití naměřených hodnot pro vypořádání vztahů

3 Problematika měření prezentovaná OTE 1. Kvalita předávaných dat na OTE, koeficient zbytkového diagramu sítě po přepočtech teplotních a typových diagramů, vliv na vypořádání odchylky 2. Nové struktury a obsahy datových skladů 3. Nové role zúčtovací místo podpory výrobcům z obnovitelných zdrojů 4. Chytré měření jako součást chytré sítě, nové možnosti získávání dat

4 Změna modelu výplaty POZE Výrobce Provozovatel DS Obchodník v Operátor původní stav nový stav výplata podpory výplata podpory platba za dodávku elektřina platba za dodávku elektřina

5 Statistika POZE ledenúnorbřezen Počet výrobních zdrojů migrovaných od PDS Počet oprav kmenových dat migrovaných zdrojů Počet registrovaných výrobců v CS OTE Počet registrovaných výrobců s formou ZB z toho zadalo výkaz výroby ZB Počet registrovaných výrobců v povinném výkupu z toho zadalo výkaz výroby Vykázaná výroba s nárokem na podporu ZB a výkupní cenou v MWh Ostatní lokální spotřeba výrobců zúčtovaných v MWh

6 Co nového přinesl zákon 165/2012 Sb. výrobcům 1. Povinnost registrovat se centrálním systému a předávat data o výrobě elektronicky zabezpečeným způsobem 2. Uzavřít nové smluvní vztahy 3. Zelený bonus jako zcela nový druh podpory

7 Co nového přinesl zákon 165/2012 Sb. provozovatelům 1. Rozčarování, že se sice ekonomického problému s výplatou podpory zbavili, ale pracnost jim spíše přibyla 2. Čištění databází evidovaných výrobních zdrojů, doplňování identifikačních údajů výroben 3. Změny datových toků o spotřebě a výrobě výrobců 4. Změny vyhodnocování ztrát v sítích a obstarávání elektřiny na krytí ztrát

8 Co nového přinesl zákon 165/2012 Sb. státní správě 1. Důkaz, že není dobré schválit primární zákon bez prováděcích předpisů 2. Poučení, že nelze spoléhat na předběžná vyjádření v notifikačním procesu 3. Zjištění, že mechanismus poskytování podpor výrobcům z obnovitelných zdrojů není finančně vyrovnaný

9 Co nového přinesl zákon 165/2012 Sb. společnosti 1. Zvýšení nákladů na pořízení elektřiny 2. Diskreditaci výroby z obnovitelných zdrojů 3. Řadu oznámení orgánům činným v trestním řízení 4. Diverzifikaci výrobních zdrojů a vznik šedé elektroenergetiky 5. Přiblížení se k limitům Potřebu novelizace právního rámce