Vypracovávání nové mezinárodní dohody EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Změna klimatu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

Mezinárodní vyjednávání o změně klimatu Globální, evropská a národní úroveň Svitavy, Petr Patočka, Glopolis – Pražský institut pro globální politiku.
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Nová směrnice o energetické účinnosti
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Evropská unie jako klimatický premiant? Jan Doležal, Pražský institut pro globální politiku.
UNFCCC a Kjótský protokol Naplňování mnohostranných environmentálních smluv z Ria Praha, 19. listopadu 2012 Pavel Zámyslický Odbor energetiky a ochrany.
Mezinárodní klimatická politika Brno,
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Písemka č.III  jméno, kruh, varianta 1, 2  Odpověď – 1 a b 2 b 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
Globální oteplovaní.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
Aktuální otázky evropské energetické politiky a Evropský energetický program pro hospodářské oživení Petr Binhack
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Možné dopady strategie Evropa 2020 na malé na malé a střední podniky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Praha Strategie EVROPA 2020 Nové.
Přináší nám biopaliva užitek či problémy? Oborové setkání ZK Petr Patočka, Glopolis – Pražský institut pro globální politiku
Kyselý déšť.
Praha, 9. března 2011 Torsten WÖLLERT
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Globální změny Zpracoval: Jakub Mach. Osnova prezentace 1.Úvod 2.Osnova prezentace 3.Skleníkový efekt 4.Globální klimatické změny 5.Konec.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Záleží na tom, že dochází ke změně klimatu? Martin Hedberg, meteorolog Švédské meteorologické středisko.
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Koncepce environmentální bezpečnosti
European Commission. Climate Action: energie pro měnící se svět Evropská komise.
20. SVĚTOVÝ ENERGETICKÝ KONGRES 2007 ZÁVĚRY KONGRESU Energetický komitét ČR WEC EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy.
Jak se na boji proti klimatickým změnám můžete podílet vy sami? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Změna klimatu.
Věda nabízí přesvědčivé důkazy EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Změna klimatu.
Globální oteplování Ondřej Málek, 2.L.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Globální oteplování Vojta Voborník 8.B.
Anotace DUM slouží jako doprovodný vizuální materiál při výuce o globálních problémech.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Projekty vedoucí ke snižování emisí skleníkových plynů podporované Českou energetickou agenturou Andrea Kulhavá ČEA Seminář „Zákon o podpoře výroby energie.
Globální oteplování Klima, věda a politika Vývoj průměrných teplot
Energetika České republiky a její vyhlídky po vstupu do EU Ing. Martin PECINA, MBA Náměstek ministra Ministerstvo průmyslu a obchodu.
MĚNÍCÍ SE KLIMA Vývoj klimatu v minulosti a dnes
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
Globální oteplování VY_32_INOVACE_ 09 Globální oteplování.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ Náhradní závěrečný test Test je zadáván posluchačům prezenčního a kombinovaného studia, kterým nebyl udělen zápočet v prvním termínu.
__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Emise oxidu uhličitého z energetických.
Písemka č. 4  jméno, kruh, varianta 5, 6  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Globální problémy.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Fosilní zdroje je nutné opustit Jan Hollan CzechGlobe – Centrum výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i.
Znečištění vzduchu dopravou
Energetická (ne)bezpečnost
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ.
Globální oteplování Martina Červenková.
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
Presentation Title 1st September 2002
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
Transkript prezentace:

Vypracovávání nové mezinárodní dohody EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Změna klimatu

Rozsah problému Změna klimatu patří k největším problémům, s nimiž se současný svět musí potýkat. Je třeba urychleně jednat, abychom zabránili dalšímu stoupání teplot, a odvrátili tak hrozící nevratné, katastrofické změny. Je třeba přijmout globální opatření – právě teď máme vhodnou příležitost, která nepotrvá dlouho. Potřebné kroky učiněné ihned budou méně nákladné než důsledky neřízených klimatických změn.

Oteplování je realita

Od roku 1850 vzrostla průměrná světová teplota o 0,76 °C. K nejzásadnějšímu oteplení došlo v průběhu posledních 50 let, a to v důsledku lidské činnosti. Příčiny: spalování fosilních paliv k získávání energie, zemědělství, odlesňování. Již nyní jsme svědky dopadů klimatických změn, jakými jsou například vlny veder či častější výskyt jevů extrémního počasí.

Co musíme udělat? Razantně omezit emise CO 2 a urychleně přejít na nízkouhlíkové technologie. Dramaticky změnit výrobu i spotřebu energie. Využívat energii efektivněji. Prosazovat energie získané z obnovitelných zdrojů a inovační technologie. Přizpůsobit se změnám, které se již dějí.

Kořeny mezinárodních opatření Mezinárodní jednání o klimatických změnách započala v roce 1992, kdy byla vytvořena Rámcová úmluva OSN o změně klimatu (UNFCCC). První mezinárodně platné závazky k omezení emisí CO 2 představil roku 1997 Kjótský protokol. EU hrála v minulých dohodách rozhodující roli a zasazuje se o další radikální opatření.

O Kjótském protokolu Kjótský protokol: –je pouze prvním krokem. –platí pouze do konce roku –se netýká všech zemí – neratifikovaly jej např. Spojené státy. –nestanovuje závazné cíle rozvojovým zemím, přičemž množství škodlivin, které vypouštějí do atmosféry, se rychle přibližuje těm z vyspělých zemí.

Po Kjótském protokolu je potřeba schválit novou smlouvu. Ta musí být ambicióznější a musí určovat dlouhodobou povinnost omezovat emise razantněji než dosud. Jak vyspělé, tak rozvojové země musejí podnikat náležité kroky. I nadále se musíme zavázat k omezení oteplování, aby teploty nevzrostly o více než 2 °C. Světové emise CO 2 musejí do roku 2020 dosáhnout vrcholu a do roku 2050 je potřeba omezit jejich množství na polovinu. Smlouva, jež nahradí Kjótský protokol, musí definovat způsoby podpory rozvojovým zemím při procesu adaptace.

Opatření EU (1)

V prosinci 2008 přijali vrcholní představitelé evropských zemí tzv. klimaticko-energetický balíček, který stanoví ambiciózní cíle pro rok Balíček zahrnuje následující opatření: –snížení emisí o 20 % do roku 2020 – resp. o 30 %, pokud se na tom dohodou i další vyspělé země –výroba 20 % energie z obnovitelných zdrojů –posílení energetické účinnosti o 20 %

Opatření EU (2) Konkrétní kroky navrhované balíčkem: –Rozšíření systému obchodování s emisemi –Podpora separace a ukládání uhlíku –Zvlášť stanovené cíle pro každou zemi pro energii získávanou z obnovitelných zdrojů

Nová globální dohoda o klimatu: cesta kupřed

Cílem je schválit novou dohodu na konci roku 2009 na kodaňské konferenci OSN o klimatu. Jednání se účastní 192 zemí. Je potřeba stanovit globální cíle pro snížení emisí. Je nutné posílit schopnost jednotlivých zemí přizpůsobit se změnám. Jsou zapotřebí moderní zdroje financování rozvojových zemí. Do roku 2015 by měl být vybudován uhlíkový trh.

Více se dozvíte na