Antibiotika a Rezistence

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co to jsou mikroorganismy?
Advertisements

Přenos infekcí Sexuální přenos
Co to jsou mikrobi?.
Nebezpeční mikrobi Infekční mikrobi Odpovědi Infekční mikrobi Nemoc
Mohou nám být mikrobi prospěšní?!?
Prozac – lék proti depresi i tam, kde byste jej nehledali Lenka Milfortová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice.
Svět mikrobů BAKTERIE BAKTERIE
PŘÍRODOPIS Bakterie – 6. ročník..
NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY ANTIBIOTIK MECHANISMY BAKTERIÁLNÍ REZISTENCE
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Obrana organismu proti infekci. Obrana organismu proti infekci Od proniknutí choroboplodných zárodků do těla, po projevy onemocnění uplyne kratší či delší.
Obranný systém těla, krevní skupiny, mízní soustava
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Antibiotika.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
VY_32_INOVACE_CHK4_4560 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Léčiva a struktury některých léčiv PaedDr. Jiřina Ustohalová
?.
Vylučovací soustava Je tvořena ledvinami a močovými cestami.
Rezistence na antibiotika
Bakteriální onemocnění člověka
[1] Léčiva.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_165.
Bakterie.
zvláštní vydání semináře z biologie podzim 2005
KOFEIN - Kofein je pravděpodobně nejrozšířenější stimulant na světě, který se užíváním ve větším množství stává drogou. Kofein je hořká, bílá krystalická.
PLÍSNĚ MÍŠA.
NEMOCI A IMUNITA Ema Volešová.
BAKTERIE.
TETANUS.
Antimikrobiální látky
BAKTERIE.
ANTIBIOTIKA V LÉČBĚ ANAEROBNÍCH INFEKCÍ prof. MUDr. Milan Kolář, Ph.D.
10 DŮVODŮ PROČ PÍT ALOE VERA GEL
Léčiva Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Léky a antibiotika V této prezentaci naleznete grafy z pracovních listů SW 1 a SW 2.
Žijí s námi plísně Štěpán Borka.
Prokaryotní organismy Bakterie III. Grampozitivní bakterie grampozitivní buněčná stěna celkem 13 skupin obvykle chemoheterotrofní aerobní, anaerobní,
Léčiva Ch_076_Léčiva a návykové látky_Léčiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
Biologická léčba doc. MUDr. Martin Vališ, PhD.
Léčiva. Co je to léčivo? Léčivo (léčivá látka) je látka určená k příznivému ovlivňování zdraví lidí nebo zvířat. Léčivá látka je nejvýznamnější součástí.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Léčiva Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Domácí CRP test Celostátní konference manažerek domácí péče Luděk Ogoun – HARTMANN-RICO a.s. Deštné v Orlických Horách
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
ANGÍNA (tonzilitida) Vendula Icelová Oteklé čípky Bílé skvrny
Citrony Limetka Pomeranče Šípky – Rose Hips Acerola Hesperidin Rutin.
Vytvořil: Jiří Burda Druhy  Ekzém  Lupénka  Kopřivka  Růže  Herpes – opar  Plísně  Puchýře Spáleniny Odřeniny Akné.
Stanovení citlivosti mikroorganismů k ATB Mgr. Petra Straková Podzim 2014 Cvičení z obecné mikrobiologie.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Sir Alexander Fleming (6. srpna 1881 – 11. března 1955)
Zásady léčby antibiotiky, analgetiky Jitka Pokorná.
Funkce – obrana organismu proti infekci. Nakažlivé neboli infekční nemoci: =choroba, která je přenosná z nemocného člověka nebo zvířete na zdravého jedince.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
1. Den Dopolední sezení Cvičení. Známky a příznaky Cvičení 1 3leté děvčátko přijato do regionální nemocnice s vysokými teplotami po předchozím záchvatu.
Autor: Ing. Miroslava ROMANOVÁ. Význam hub v ekosystému. Rozdíl mezi zelenými rostlinami a houbami. Z čeho houby žijí? Kde žijí a jejich význam? První.
Česká lékárnická komora a IKEM představují
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Vypracoval: JAN HRUBAN
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_11
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
CHEMIE - Léčiva SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_20_OPAKOVANI_JEDNOBUNECNE_ORGANISMY
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.24_Zivoni_prostredi_viry_bakterie.
KVASINKY, HOUBY, PLÍSNĚ.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
BAKTERIE Jednobuněčné organismy
Transkript prezentace:

Antibiotika a Rezistence

Antibiotika jsou silné léky, které dokážou ničit bakteriální infekce Překlad anti – proti biotika – živý

Objev Alexander Fleming v roce 1928 Byl velmi nepořádným vědcem Po návratu z dovolené šel zkontrolovat agar na kterém pěstoval Stafylokoky Zjistil, že Stafylokoky vyrostli pouze tam, kde nebyla na agaru také plíseň Plíseň zabránila Stafylokokům aby se rozmnožovali a rostli!

Jak antibiotika fungují Antibiotics mohou být Širokospektrá Zabíjí široké spektrum různých bakterií, například Penicilin Úzkospektrá Zabíjí pouze určitý typ nebo druh bakterie, například Isoniazid Antibiotics fungují dvěma způsoby Baktericidně Zabíjí bakterie Bakteriostaticky Brání rozmnožování bakterií

Zázračná léčba? Před rokem 1930 neexistovala žádná účinná léčba bakteriálních infekcí Po objevu penicilinu začal farmaceutický průmysl hledat a objevovat další a další látky s antibiotickým účinkem Streptomycin byl prvním lékem, kterým se dala léčit tuberkulóza – onemocnění dříve neléčitelné Chirurgové mohli začít provádět dříve nebezpečné operace

Zázračná léčba? Nadměrné a neopodstatněné užívání antibiotik může zničit naši přirozenou mikroflóru Lékaři často zbytečně předepisují širokospektrá antibiotika Ta zabíjí naše užitečné bakterie (mikroflóru) stejně, jako nebezpečné bakterie, které nám způsobily onemocnění Bez přirozené mikroflóry se nebezpečné bakterie mohou lépe množit a šířit do celého těla

Rezistence na antibiotika Zázračná léčba? Rezistence na antibiotika Velké množství bakterií si vytvořilo schopnost stát se vůči působení antibiotik rezistentní. Tyto rezistentní bakterie jsou největší hrozbou našich nemocnic. Mezi bakterie rezistentní na antibiotika patří například na Meticilin rezistentní Staphylococcus aureus (tzv. MRSA)

Rezistence na antibiotika Příčiny Nadměrné užívání antibiotik Antibiotika se předepisují často zbytečně, často se jimi léčí i virové infekce (chřipka), ačkoli proti virům jsou antibiotika neúčinná Nesprávné použití Nedodržování stanoveného režimu Užívání antibiotik, která byla předepsána někomu jinému a na jinou nemoc

Jak můžeme zabránit vzniku rezistence Antibiotika by měla být poslední a ne první obranou proti nemoci Běžné infekce je možno vyléčit pouhým odpočinkem, dostatečným přísunem tekutin a zdravým životním stylem. Berte pouze ta antibiotika, která vám předepsal lékař Pokud lékař předepíše antibiotika, vždy doberte celé balení a přesně dodržujte intervaly mezi dávkami . Neužívejte antibiotika, která nebyla předepsána přímo vám Bylo předepsáno proti jiné infekci a tudíž na jiný druh bakterie