Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KOFEIN - Kofein je pravděpodobně nejrozšířenější stimulant na světě, který se užíváním ve větším množství stává drogou. Kofein je hořká, bílá krystalická.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KOFEIN - Kofein je pravděpodobně nejrozšířenější stimulant na světě, který se užíváním ve větším množství stává drogou. Kofein je hořká, bílá krystalická."— Transkript prezentace:

1 KOFEIN - Kofein je pravděpodobně nejrozšířenější stimulant na světě, který se užíváním ve větším množství stává drogou. Kofein je hořká, bílá krystalická látka, která je psychoaktivní stimulační drogou. Kofein byl objeven německým chemikem Ferdinandem Rungem v roce 1819. Řadí se mezi LEHKÉ DROGY. BEZVODNÝ KOFEIN

2 KDE SE NACHÁZÍ Kofein je obsažený v mnoha rostlinách.
Mezi nejznámější patří určitě KÁVA a ČAJ. Nenachází se však jen v rostlinstvu, ale také v různých potravinách a nápojích. Například v KOFOLE, COCA-COLE, nebo ENERGETICKÝCH TYČINKÁCH. - Měli bychom s kofeinem zacházet opatrně (konzumovat pouze v bezpečném množství).

3 DÁVKA A NEBEZPEČÍ Kofein na rozdíl od ostatních drog (marihuana, kokain ,atd.) není těžce návykovou drogou. - V přiměřené dávce není životu nebezpečný a dokáže fungovat jako povzbuzující látka pro lidské tělo. - Při předávkování hrozí dlouho nespavost, žaludeční problémy a další tělesné nepříjemnosti. - Závislost na kofeinu se nepěstuje tak snad, jako na jiných drogách. - Je legální drogou. ZAJÍMAVOST: - Kofein vytlačuje z těla vápník, proto každý, kdo za den vypije dvě kávy, by měl vápník doplňovat.

4 OBSAH KOFEINU VE 100 ml - Nejvíce kofeinu je obsaženo v kávě. Přesto, že se to nezdá, velké množství jej najdeme také v čaji!

5 HISTORIE - Kofein byl konzumován již ód doby kamenné.
- V té době však nebyl tak hojně využíván, jako právě dnes. - Lidé v dávných dobách přišli na to, že když se kofein zalije horkou vodou, mnohonásobně zvyšuje své účinky. - Káva se postupně z jednoho místa rozšířila do celého světa!

6 LÉČBA - Návod na léčbu od kofeinu je jednoduchý. Přestat konzumovat všechny potraviny a nápoje, kofein obsahující. - Závislost na kofeinu se léčí daleko snadněji, než na ostatních tvrdších drogách. - Délka a účinnost léčby záleží na stádiu, v jakém tělo je. To znamená, jak moc si už na kofein zvyklo. SLOŽENÍ KOFEINU

7 KONEC AUTOR: Martin Schwarz
ZDROJE:


Stáhnout ppt "KOFEIN - Kofein je pravděpodobně nejrozšířenější stimulant na světě, který se užíváním ve větším množství stává drogou. Kofein je hořká, bílá krystalická."

Podobné prezentace


Reklamy Google