Jakub Stránský 3. října 2014. Program kurzu  Ekonomie jako věda  Ekonomické disciplíny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do ekonomické teorie
Advertisements

ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE
Trh a jeho zákonitosti.
Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Baví vás práce s lidmi, chcete rozhodovat o nových projektech a řídit jejich realizaci? Chcete-li být.
1 Makroekonomie Ing. Vojtěch Jindra.
Seminář 1. Předmět ekonomie
Jakub Špork 8. listopadu Dnešní hry  Ekonomové bývali právníky…  Ekonomie jako imperiální věda  Kouzlo matematiky  Alles Gute – díl.
Jakub Špork 29. listopadu O co dnes půjde?  Co jsou peníze?  Jak vznikají peníze?  Proč se obchoduje s penězi?  Finanční trhy.
Ekonomická gramotnost
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
Mikroekonomie II Úvod Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Externality jako tržní selhání, jejich.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Ekonomie - předmět Autor: Jaroslav Kvapil.
Zisk jako podnět a alternativní cíle firmy Mikroekonomie i
Mikroekonomie I Cvičení 1 – Úvod do studia ekonomické teorie
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Základní kategorie ekonomie  Vztah ekonomie.
T1 Východiska. Řízení širší pojem než management chápeme jako vztah mezi prvkem, který řídí (řídící subjekt) a prvkem, který je řízen (řízený objekt)
1. Ekonomie jako společenská věda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
ANALÝZA BLAHOBYTU CELÉ SPOLEČNOSTI – DŮLEŽITÁ PRO POSOUZENÍ ZÁSAHŮ VEŘEJNÉHO SEKTORU, TEDY PRO EKONOMII VEŘEJNÉHO SEKTORU.
Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Baví vás práce s lidmi, chcete rozhodovat o nových projektech a řídit jejich realizaci? Chcete-li být.
Cvičení - Úvod do studia ekonomické teorie
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Teorie firmy. Hlavní mezníky ve vývoji.
Jakub Stránský 10. října O co dnes půjde?  Trust  Transparency  Accountability  Evidence.
Jakub Špork 22. listopadu O co dnes půjde?  Trust  Transparency  Accountability  Evidence.
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Makroekonomie.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Základní ekonomické pojmy
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_01.
Výuka makroekonomie v magisterských programech na Ekonomické fakultě VŠB-TUO Martin Macháček Praha,
Matematické metody v ekonomii (MME)
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
3 EFEKTIVNOST TRHU.
STUPŇOVITOST A METODY USPOŘÁDÁNÍ UČIVA V EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTECH
Trh výrobků a služeb – teorie firmy
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Analýza poptávky. Poptávka po produkci firmy jako významný parametr rozhodování firmy. Faktory determinující poptávku a odhady poptávkových funkcí. Alternativní.
Odvození nabídkové křivky
Seminář 1. Předmět ekonomie
 Práce patří mezi výrobní faktory. Na trhu v roli poptávajícího vystupují firmy a v roli nabízejícího domácnosti. Pro většinu domácností představují.
 Ekonomie. statky  Ekonomické statky -> omezené, u ž ite č né  výrobky, slu ž by  Vzácné statky -> omezené, u ž ite č né, vzácné  výrobky,
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Jméno autora: Mgr. Mária Filipová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_AJ_EP Ročník: 1. – 4. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ SYSTÉMY
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Podnik a výroba 8. – Obsah Základní ekonomické pojmy Podnik a výroba – úvod do problematiky Podniky v Evropě Obrat podniku Sociální a environmentální.
ZÁKLADY EKONOMIE vyučující:
Ing. Martin Petříček, MBA
Vysoká škola polytechnická Jihlava – veřejná vysoká škola (vznikla v červnu 2004 na základě zákona č. 375/2004 Sb.) – neuniverzitní vysoká škola (celosemestrální.
Ekonomie, makro a mikroekonomie Ekonomie je věda, která se zabývá společenskou realitou zvanou ekonomika. Ekonomie je věda, která se zabývá společenskou.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
Letní semestr 2015/6 Pavel Pražák, Jakub Stránský Prezentace zveřejňovány na
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY Ekonomika, ekonomie, ekonomické systémy.
ÚVOD DO EKONOMIE, POŽADAVKY NA STUDENTY Cíle: Vysvětlit poslání ekonomie jako vědy. Anotace: Ekonomie je společenská věda, která studuje ekonomické chování.
Ekonomika – základní pojmy.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-1)
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Základní informace. Ekonomie 1 Bakaláři První přednáška Základní pojmy, zákony a principy ekonomie.
Ekonomika Riskuj. Ekonomika Riskuj Předmět ekonomie a ekonomiky Ekonomické systémy Potřeby Makroekonomie a mikroekonomie.
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-2)
Koncepční přístupy k hospodářské politice
ÚVOD do Ekonomie, požadavky na studenty
Mikroekonomie I Všeobecná (celková) rovnováha
Ekonomika Makroekonomie - AD 4. Ing. Miroslava Farmačková

Základy Ekonomie pro adiktology část Prof. Martin Dlouhý
Transkript prezentace:

Jakub Stránský 3. října 2014

Program kurzu  Ekonomie jako věda  Ekonomické disciplíny

OIKOS + NOMOS  Pozitivní nebo normativní věda?  Předmět  Efektivní alokace vzácných zdrojů mezi alternativní použití  Axiomy  Metody: matematika, pozorování, modelování

Ekonomické disciplíny nejsou ekonomie  Návody do praxe  Podnikové funkce  Aplikace jiných věd  Účetnictví

Makro a mikro  Makroekonomie  agregáty Y C I G NX  hladiny IS LM BP  tempa růstu P Y  Mikroekonomie  trh, podnik, spotřebitel  omezení, preference, účelová funkce, rovnováha (optimum), selhání

Ekonomické postuláty  Člověk tím, že sleduje především vlastní potřeby, zajišťuje dobro celé společnosti.  Člověk je racionální bytost, která maximalizuje svůj užitek.  Díky konkurenci svobodných subjektů dojde na trhu k dosažení nejnižší možné ceny.

Slovník  Economics – Economy – Economical  Turnover – Revenue – Output  Gain – Profit – Margin  Price – Cost  Expense – Loss  Unit Cost – Average Cost – Margin Cost  Fixed Cost – Total Cost – Sunk Cost  Variable Cost

Vžité nesmysly Co tvrdí v hodinách ekonomie Co (ne)říkají ekonomové  Cílem podnikání je maximalizace zisku  Podnik minimalizuje náklady  O podniku rozhoduje vlastník  Zisk je 123 Kč  Čísla dokazují, že…  Cílem podnikání je uspokojovat potřeby  Podnik přetváří vzácné zdroje na vzácnější  Podnik je společenská smlouva  Nikdo neví, kolik je zisk  Co chcete dokázat? Čísla zařídíme…

Zdroje   Milan Sojka: Dějiny ekonomických teorií

Program kurzu  Ekonomie jako věda  Ekonomické disciplíny  Účetnictví a daně  Peníze, banky a finanční trhy  Management – řízení, organizace, strategie  Marketing – výzkum trhu, produkt, komunikace  Informační systémy

Díky za pozornost!