Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kolik opravdu stojí veřejná správa?
Advertisements

Veřejné zakázky v ČR – co říkají data o chování zadavatelů? Tým řešitelů: Filip Pertold Pavla Nikolovová, Ján Palguta, Jan Soudek, Mário Vozár.
Veřejné zakázky a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vyhodnocení úspěšnosti fiskálních predikcí
Změna legislativy při zadávaní veřejných zakázek
Veřejné zakázky v ČR – co říkají data o chování zadavatelů? Tým řešitelů: Filip Pertold Pavla Nikolovová, Ján Palguta, Jan Soudek, Mário Vozár.
Ústí nad Labem Dosažení potřebné kapacity justičních institucí
Veřejné zakázky v IT Ing. Jiří Fridrich Skupina Informatiky MF Jiri
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
Veřejné zakázky Antonín Polický. Úvod • Máme dvě možnosti, jak systém veřejných zakázek (VZ) koncipovat: 1.Jako systém proti „gaunerům“ 2.Jako systém.
Snímek 1 Efekty podnikové informatiky J. Pour Katedra IT VŠE ČSSI, Praha, 15/12/2006.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Elektronické zadávání veřejných zakázek
Samospráva venkovských obcí v komplexu veřejné správy.
Mgr. David Mlíčko odbor veřejného investování
Ekonomická analýza fungování institutu veřejných zakázek v ČR Jan Pavel Květen 2010.
Elektronizace veřejných zakázek dle zákona č. 137/2006 Sb., a Národní plán zavedení elektronického zadávání veřejných zakázek na období let Ministerstvo.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
Financování výkonu státní správy územních samosprávných celků
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Správa a distribuce dotací z fondů EU a státního rozpočtu ČR Tisková konference HVB Bank a České pojišťovny 3. října 2006.
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejný zadavatel a vnitřní předpisy aneb kontrola předcházejí kontrole ÚOHS Brno, 27. listopadu 2007 Mgr.
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
Směrnice Rady Libereckého kraje č. 3/2006 k zadávání veřejných zakázek Libereckým krajem a jím zřizovanými příspěvkovými organizacemi Liberec, 9. dubna.
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Korupce a veřejné zakázky
Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ing. Ivan Černý předseda Finanční komise SMO ČR.
1 Evropská dimenze ekonomické krize Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP XII. Celostátní finanční konference 23. listopadu 2009.
Ruská federace x WTO a OECD
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Konference INMED a 11. listopad Pardubice CEJIZA, s.r.o. – CEntrální JIhomoravský ZAdavatel.
Zadání případové studie
Ing. Karel Tyll ředitel odboru státního rozpočtu 2. prosince 2010
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Zkušenosti s dobrovolnou transparentností zadávání veřejných zakázek Mgr. Jan Farský starosta.
Kambodža. Systém řízení: Na centrální úrovni Ministerstvo zdravotnictví (zdravotní politika, legislativa, strategické plánování, mobilizace a distribuce.
Sněm Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
„Realistický pohled na stav veřejných financí“ Ministerstvo financí ČR Praha květen 2010 Jan Zikl.
Pokles příjmů obecních rozpočtů a způsoby řešení jeho dopadů Ministerstvo financí ČR Praha listopad 2009 Jan Zikl.
Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje
ROP NUTS II SEVEROVÝCHOD
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Výběr dodavatele, veřejné zakázky. Legislativa, informace Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Důležité.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Autoři: Ing. Martin Polák Výhody e-tržišť z pohledu dodavatele.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Mgr. Jan Sixta Veřejné zakázky od 1.dubna 2012 zásadní změna k lepšímu?
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Nejčastější chyby při zadávání veřejných zakázek z OPVK
Postup při zadávání VZ - Příspěvkové organizace Kompetence k rozhodování o nákupu věcí, služeb a stavebních prací Rozsah Číslo usnesení Rady ÚK z
Ing. Luděk Tesař ekonom Ekonomika ČR v souvislostech rozpočtů.
Společensky odpovědné zadávání veřejných zakázek Plzeň
Projekt „Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje Reg.č. CZ.1.07/1.1.00/ Zadávání veřejných zakázek Ing. Jana Nedrdová Ústí nad Labem,
Analýza možností využití institutu centrálního zadavatele v rámci jednotlivých resortů Přednášející: Ing. Pavel Brož.
"Neratovice: podpora místních podniků v zakázkách malého rozsahu" Databáze podnikatelských subjektů.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Tisková konference Informační kampaně státu kvalitně a efektivně: „Metodické kuchařky“ pro veřejné zakázky na komunikaci a marketing 2. března 2017.
Hospodaření obcí v roce 2016
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část
Tisková konference ČMKOS
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
Veřejné zakázky Robert Páleník
Nový přístup ŘSD ČR k činnostem pro zajištění údržby
Tisková konference ČMKOS
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe)
Transkript prezentace:

Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory prezentované v tomto příspěvku jsou názory autora a nemusí odpovídat stanoviskům institucí, ve kterých působí.

Osnova  Makroekonomický význam veřejných zakázek  Problémy trhu veřejných zakázek v ČR  Odlišnosti veřejných zakázek zadávaných obcemi/kraji a centrální státní správou  Síla konkurenčního efektu  Závěry a doporučení

Makroekonomický význam VZ: O kolik prostředků jde?  V důsledku ekonomické krize a úsporných opatření došlo v letech k významnému poklesu rozsahu trhu veřejných zakázek.  V roce 2011 trh veřejných zakázek činil cca 13 % HDP.  z toho veřejné prostředky cca 11,5 % HDP, tedy 435 mld. Kč (cca polovina je zadávána centrální státní správou a druhá polovina samosprávami)

Data ukazují, že něco není v pořádku  Nízké počty nabídek + nadužívání jednacích řízení bez uveřejnění = nevyužití konkurenčního efektu  Nízká transparentnost trhu veřejných zakázek (vysoký podíl zakázek malého rozsahu)  Nefunkčnost kontrolních systémů (nízká reakce kontrolovaných subjektů)  Absence ekonomického přístupu (nesprávná konstrukce hodnotícího kritéria ekonomická výhodnost nabídky …)

Průměrné a mediánové počty nabídek v zemích EU Zdroj : EC (20 11 ).

Zadávací řízení podle počtu podaných nabídek Zdroj : EC (20 11 )

Procentuální zastoupení jednacích řízení bez uveřejnění Zdroj : EC (20 11 )

Srovnání základních údajů o trhu veřejných zakázek financovaných z centrálních a místních rozpočtů

Zadávací řízení podle počtu podaných nabídek

Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení (vysoutěžené ceny) Počet nabídekVelikost zakázkyOtevřené řízeníVáha cenyEl dražbaVíce částí Centrální vláda - stavební práce Místní vlády - stavební práce Centrální vláda – dodávky Místní vlády – dodávky Centrální vláda – služby Místní vlády – služby -+--  prezentované vztahy odhadnuty s využitím regresní analýzy na datech z let

Síla konkurenčního efektu

Závěry  Krajské a obecní zakázky vykazují mírně vyšší konkurenci a menší zastoupení jednacích řízení bez uveřejnění. Oproti situaci v EU15 je však intenzita konkurence stále nedostatečná.  Z hlediska úrovně jsou ceny u stavebních prací v průměru vyšší než u zakázek centrální vlády.  U obou skupin byl ověřen pozitivní vliv otevřených řízení na vysoutěžené ceny.

Doporučení  Pro zlepšení situace v zadávání veřejných zakázek lze doporučit:  Zvýšení metodické podpory ze strany MMR a MF (metodiky, vzorové dokumentace, podpora aplikace 3E při zadávání veřejných zakázek …)  Zvýšení účinnosti a efektivnosti kontrolního systému.