Praha, Žofínské fórum listopad 2014 Potřeba kohezní politiky pro Českou republiku v období 2014 – 2020: Zdůvodnění, poučení, vyhlídky Petr Zahradník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příprava krajů na programovací období Tisková konference , Praha.
Advertisements

Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Návrhy Evropské komise
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
Evropské fondy 2014 a odpadové hospodářství
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Evropský sociální fond v ČR
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Chomutov, RNDr. Josef POSTRÁNECKÝ URBÁNNÍ DIMENZE VÝHLED V OBDOBÍ 2014+
Příprava programového období Aktuální proces přípravy programového období Zpracoval: Nazim Afana Datum: duben 2013.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Strukturální politika
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Konvergence, strukturální operace EU a některá institucionální rizika a bariéry jejich využívání Petr Zahradník Centrum ekonomických studií a EU Office.
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
FONDY EU Programové období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Regionální politika RP ČR.
FONDY EU Programové období
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Regionální politika a ekonomika Historie a vývoj Regionální politiky v EU 6 základních etap RP: 1958 – – – – –
Fondy EU programové období Projektový management ve sportu Seminář ke 2. přednášce Mgr. Pavel Mrnuštík.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Operační program URBACT III.  (Operační) program Evropské územní spolupráce kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj  Navazuje na program.
Strukturální politika Fondy. Cíle strukturální politiky Stírání strukturálních rozdílů - mezi odvětvími - Mezi regiony Dokážete určit, který region (stát)
Fondy EU programové období 2014 – 2020 Fakulta sportovních studií Projektový management ve sportu Mgr. Pavel Mrnuštík 1.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
11 Praha 20. listopadu 2012 Výroční konference OPPI Aktuální úkoly v oblasti kohezní politiky se zaměřením na současnost a budoucnost.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně ministryně pro místní rozvoj
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Úvod, základní principy a cíle
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Strukturální politika
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Strategie a změny přístupu EU k podpoře rozvoje dopravní infrastruktury po roce 2020 Petr Zahradník Připraveno pro vystoupení na konferenci Střední Morava.
Transkript prezentace:

Praha, Žofínské fórum listopad 2014 Potřeba kohezní politiky pro Českou republiku v období 2014 – 2020: Zdůvodnění, poučení, vyhlídky Petr Zahradník

Struktura Důvod a smysl kohezní politiky EU v období 2014 – 2020 Vývoj a nové prvky v nástrojích kohezní politiky EU v období 2014 – 2020 Priority České republiky v období 2014 – 2020 Poučení z předcházejícího období 2007 – 2013 Přínosy Očekávání Alokace

Důvod a smysl kohezní politiky EU v období Důvod a smysl: -Stále existuje, nejen z důvodů pro kohezní politiku tradičních a neměnných, ale též v důsledku potřeby reagovat na ekonomickou krizi a na naplnění nových výzev (infrastruktura, energetika, konkurenceschopnost); -Tradiční důvod: přílišná ekonomická roztříštěnost EU a dramatické rozdíly ve vyspělosti neumožňují některým regionům se plnohodnotně zapojit do prostředí Jednotného vnitřního trhu a dalších aktivit a procesů v rámci EU, čímž jsou tyto handicapovány; -„Nové“ důvody: ekonomická krize v řadě případů vyvolala další divergentní vývoj mezi regiony; v souladu s principem subsidiarity i významným technologickým pokrokem se objevují nové výzvy a potřeby v oblasti především infrastruktury, energetiky, kvality podnikatelského prostředí a rozvoje konkurenceschopnosti, ale i v sociálních záležitostech a oblastech životního prostředí; již nejen vyrovnávat vyspělost regionů, ale též akcelerovat ekonomický výkon a zajistit návratnost vynaložených zdrojů

Důvod a smysl kohezní politiky EU v období Důvod a smysl: -V EU po rozšíření o Chorvatsko existuje 272 regionů NUTS 2, jež stále představují základní jednotku pro uvažování o obsahu a zaměření kohezní politiky. -HDP/ obyv./PPS (EUR) Severozapaden (BG) 29% Inner London (UK) 321% Nord-Est (RO) 29%

Důvod a smysl kohezní politiky EU v období Důvod a smysl: -Rozdíly v ekonomické výkonnosti existují nejen mezi jednotlivými členskými státy, ale taktéž uvnitř těchto členských států: regionálně homogenní versus nehomogenní členské státy – homogenní jsou například bohaté státy menší a střední velikosti (severské země Švédsko, Dánsko, Finsko; dále Rakousko či Nizozemsko), ale též většina méně vyspělých zemí střední a východní Evropy (kde většinou vyčnívá pouze metropole, s výjimkou Slovinska; nejbohatší teritorium je většinou tvořeno právě metropolí, s výjimkou Itálie, Německa, Nizozemska, Španělska a Chorvatska); k nejméně homogenním pak patří Velká Británie, Německo, Španělsko, Francie, Itálie, Portugalsko, Belgie nebo Irsko; -I přes razantní dopad krize je dělítko Evropy na bohatou severozápadní část a chudší jihovýchodní část stále patrné; na straně druhé: některé země vykazují velmi zásadní konvergenční vývoj (nyní především Polsko, Malta, Slovensko), který by mohl v delším časovém horizontu vést k prolomení této tradiční linie

Důvod a smysl kohezní politiky EU v období Důvod a smysl: -Česká republika -Konvergenční změna (2007 – 2011) Česká republika 81% Praha171%Severovýchod67% Střední Čechy 73%Jihovýchod73% Jihozápad 70%Moravskoslezsko71% Severozápad 63%Střední Morava66% CZ: +1PL: +11SK: +7H: +4

Důvod a smysl kohezní politiky EU v období Důvod a smysl: Kohezní politika: specifická součást komplexně pojaté hospodářské politiky, spočívající v provádění cílených aktivit, zaměřených na příspěvek ke snížení zásadních meziregionálních rozdílů v rámci EU takového typu, kdy tyto rozdíly handicapují ekonomický, sociální a teritoriální rozvoj příslušného regionu a jeho zapojení do procesů Jednotného vnitřního trhu a dalších procesů integrace EU; tato politika je financována ze zdrojů Rozpočtu EU s přispěním subjektů ze členských států; je založena na koordinaci pravomocí mezi institucemi Unie (stanovení „pravidel hry“ daných nařízeními) a implementací na úrovni členských států v duchu jejich priorit a specifik; je uskutečňována na bázi programů a projektů a realizována v rámci programovacích období; v poslední vývojové etapě vykazuje pozvolný odklon od „pouhého“ vyrovnávání rozdílů k podpoře aktivit a projektů založených na dynamice rozvoje a návratnosti, nikoliv pouhém překonávání minulých handicapů.

Vývoj a nové prvky v nástrojích kohezní politiky EU v období Vývoj a nové prvky: -Charakter a okolnosti financování kohezní politiky již částečně naznačují změny učiněné v rámci Víceletého finančního rámce 2014 – 2020: -Určitý úbytek prostředků na kohezi; přesto míra solidarity zůstává vysoká (-8,5%); -Nárůst prostředků na podporu konkurenceschopnosti a růst zaměstnanosti mimo kohezi (+37,2%); -Výraznější redukce prostředků na Společnou zemědělskou politiku (-12,9%)

Vývoj a nové prvky v nástrojích kohezní politiky EU v období Vývoj a nové prvky: -1. Kohezní investice zaměřeny na všechny regiony EU (v závislosti na regionální vyspělosti; zavedení nové kategorie regionů – přechodový region 75 – 90% průměru EU); -2. Tematická koncentrace: zaměření finančních prostředků na zásadní prorůstová opatření (ERDF: investice a výzkum, digitální agenda, podpora malých a středních podniků, nízkouhlíkové hospodářství; CF: prioritní transevropská dopravní spojení, důležité environmentální projekty infrastrukturního typu; ESF: odborná příprava a celoživotní vzdělávání a učení, vzdělávací proces, sociální začleňování); -3. Jasné, transparentní, měřitelné a splnitelné cíle orientované na výsledky; -4. Kondicionality (předběžné podmínky) – makroekonomické, tematické, obecné; -5. Posílený integrovaný přístup v oblasti programování; společná strategie pro větší koordinaci v rámci strukturálních a investičních fondů a omezení přesahu mezi nimi (podoba Společného strategického rámce a Dohod o partnerství → vazby na Horizon 2020, COSME, CEF, Program pro zaměstnanost a sociální inovace apod.);

Vývoj a nové prvky v nástrojích kohezní politiky EU v období Vývoj a nové prvky: -6. Omezení byrokracie a jednodušší využívání investic EU; -7. Posílení městského rozměru kohezní politiky cestou integrovaných projektů; -8. Posílená přeshraniční spolupráce; -9. Propojenost kohezní politiky s hospodářskými politikami EU a zesílenou governance; -10. Podpora zvýšeného využívání finančních nástrojů

Vývoj a nové prvky v nástrojích kohezní politiky EU v období Vývoj a nové prvky: -Tematické cíle v souladu se Strategií Evropa 2020: 1. Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací. 2. Zlepšení přístupu, využití a kvality informačních a komunikačních technologií. 3. Zvýšení konkurenceschopnosti malých a středních podniků, odvětví zemědělství (v případě EAFRD) a odvětví rybářství a akvakultury (v případě EMFF). 4. Podpora přechodu na nízkouhlíkové hospodářství. 5. Podpora přizpůsobení se změně klimatu, předcházení rizikům a řízení rizik. 6. Zachování a ochrana životního prostředí a podpora účinného využívání zdrojů. 7. Podpora udržitelné dopravy a odstraňování překážek v klíčových síťových infrastrukturách. 8. Podpora udržitelné zaměstnanosti, kvalitních pracovních míst a mobility pracovních sil. 9. Podpora sociálního začleňování a boj proti chudobě a diskriminaci. 10. Investice do vzdělávání, odborné přípravy a odborného výcviku k získávání dovedností a do celoživotního učení. 11. Posilování institucionální kapacity veřejných orgánů a zúčastněných stran a přispívání k účinné veřejné správě.

Priority České republiky v období Priority: -1. Konkurenceschopnost ekonomiky: trh práce; vzdělávání; výzkumný a inovační systém; konkurenceschopné podniky; -2. Infrastruktura: dopravní, ICT, energetická; -3. Veřejná správa: efektivita veřejné správy; -4. Sociální začleňování, boj s chudobou a péče o zdraví; -5. Životní prostředí: ochrana životního prostředí, změna klimatu

Priority České republiky v období Priority: Tematické cíle EUpříslušné fondy ESIOP v České republice TC 1: Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací ERDF OPPIK, OPVVV, OPPPR TC 2: Zlepšení dostupnosti, využití a kvality informačních a komunikačních technologií (ICT) ERDFOPPIK, IROP TC 3: Zvýšení konkurenceschopnosti malých a středních podniků ERDF OPPIK, IROP TC 4: Podpora přechodu na nízkouhlíkové hospodářství ve všech odvětvích ERDF, CF OPPIK, OPŽP, IROP, OPPPR TC 5: Podpora přizpůsobení se změně klimatu a předcházení rizikům ERDF, CF OPŽP, IROP TC 6: Ochrana životního prostředí a podpora udržitelného využívání zdrojů ERDF, CF OPŽP, IROP TC 7: Podpora udržitelné dopravy a odstraňování překážek v klíčových síťových infrastrukturách ERDF, CFOPD, IROP TC 8: Podpora udržitelné zaměstnanosti, kvalitních pracovních míst a mobility pracovních sil ESF, ERDFOPZ, IROP

Priority České republiky v období Priority: Tematické cíle EUpříslušné fondy ESIOP v České republice TC 9: Podpora sociálního začleňování, boj proti chudobě a jakékoliv diskriminaci ESF, ERDFOPZ, OPVVV, IROP, OPPPR TC 10: Investice do vzdělávání, školení a odborné přípravy k získávání dovedností a do celoživotního učení ESF, ERDFOPVVV, IROP, OPPPR TC 11: Posilování institucionální kapacity orgánů veřejné správy a zúčastněných stran a účinné veřejné správy ERDF, ESFOPZ

Poučení z předchozího v období Poučení: -Návrat k centrálnější struktuře OP („sloučení“ ROPů do IROP), jednotná vnitřní pravidla, způsob implementace, monitoring; one-stop shop přístup však stále dosud nenaplněn -Omezení počtu OP; -Odstraňování identifikovaných nedostatků (silná decentralizace systému, jež se poté obtížně koordinoval (?), nedostatečná institucionální kapacita na straně řídících a koordinačních orgánů, veřejné zakázky, zákon o státní službě – personální nestabilita, prohřešky na straně příjemců: netransparentnost, „vícepráce“ a spontánní změny projektů); -Tematické zaměření (volba priorit a nepodporování úplně všeho); -Formování strategie v souladu s pravidly a nastíněnými trendy (poziční dokument Evropské komise z října 2012)

Přínosy Přínosy: -V podmínkách České republiky: -- Makroekonomické – krátkodobé (především v podobě poptávkového stimulu; cca 0,8 p.b. k růstu HDP) - - dlouhodobé (především v podobě strukturálních opatření na nabídkové straně; cca 0,4 až 0,6 p.b. k růstu HDP) -- Fiskální – v podobě čisté pozice

Přínosy Přínosy: Makroekonomické: -České ekonomice se navíc proces oživování příliš nedaří (v porovnání s PL či SK) a potřebuje významný poptávkový stimul: 21,6 mld. EUR pro kohezi + cca 2,2 mld. EUR pro zemědělství, venkov a rybářství = celkem cca 19% HDP České republiky celkem, kumulativně = téměř 3% HDP České republiky ročně; -Žádný další podobný poptávkový stimul z jednoho zdroje, bez významného zatížení domácích veřejných financí, neexistuje; -Může mít ambice nejen momentálně poptávkově stimulovat, ale též opatřeními na nabídkové straně (dlouhodobější horizont) povznést strukturu a kvalitativní parametry české ekonomiky (odpovídající kvalita a struktura dopravní sítě, výzkum a vývoj, inovativní prostředí pro podnikání, šetrné nakládání se zdroji, energetická efektivnost)

Přínosy Přínosy: Fiskální – čistá pozice -Čistá pozice; významný rozvojový kontributor české ekonomice – v roce 2012: 73,8 mld. Kč; 2013: 84,1 mld. Kč; na vytvořené čisté pozici se ze 73,5% podílely prostředky z koheze + dalších téměř 25% prostředky ze zemědělství, rybářství a rozvoje venkova → obsahové vymezení Dohody o partnerství = téměř veškerá suma, kterou ČR má z Rozpočtu EU k dispozici; ALE … -Mohla by být ještě o něco vyšší zejména v kohezních oblastech; vůbec nevyužíváme prostor pro větší a velké mezinárodní projekty v kapitole 1a VFR.

Alokace Alokace: Stále ještě jedna z nejvyšších jak v absolutní částce, tak v přepočtu na obyvatele, přesto oproti období 2007 – 2013 poměrně výrazná redukce v nominálním vyjádření (vyšší, než redukce rozpočtu na kohezi v rámci VFR) 21,6 mld. EUR na kohezi v období 2014 – 2020, oproti 26,9 mld. EUR v období 2007 – 2013 (redukce o téměř 20% v nominálním vyjádření) Rozdělení alokace na OP v rámci kohezní politiky (mld. EUR): OP PIK4,3IROP4,6 OP VVV2,8OP Z2,1 OP ŽP2,6OP PPR0,2 OP D4,7OP TP0,2

Místo závěru: očekávání (přání) Očekávání: Významný a viditelný příspěvek konvergenčnímu procesu; Pořádek na výdajové straně rozpočtu, hospodaření s majetkem, čistota veřejných zakázek, účelné vynakládání veřejných zdrojů; Významný stimulační nástroj, podpora růstu a oživení; Současně potřeba respektovat fiskální disciplínu a pravidla

Děkuji za Vaši pozornost a za diskusi Petr Zahradník