Nové regulační období - změny. Regulace v teplárenství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti SEI z kontrol energeticky úsporných opatření v budovách
Advertisements

XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Výkupní ceny 2013 Budoucnost bioplynu, Hospodářská komora,
Cenová rozhodnutí k cenám tepelné energie pro rok 2006
XXIII. seminář energetiků, Jelenovská, 24. ledna 2013
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Nová směrnice o energetické účinnosti
Ing. René Neděla, Ing. Svatopluk Srba Energetický regulační úřad
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad
Jan Brychta Michaela Šťastná.  Cena  R egulace  Orgány  Zákon.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
XV. Seminář energetiků Regulace v EU a v ČR a vliv nové legislativy na ERÚ Jelenovská nad Valašskými Klobouky 19. a Josef FIŘT - ERÚ.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
12. prosince Cenová rozhodnutí k cenám tepelné energie Stanislav Večeřa.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Činnost územního inspektorátu pro Zlínský kraj
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Cenová rozhodnutí k cenám tepelné energie
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
1 XVIII. Seminář energetiků České teplárenství a řešené problémy Miroslav Krejčů.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Ing. Zdeněk Kondler, ředitel územního inspektorátu XXI. Seminář energetiků – Jelenovská ledna 2011.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ocenění elektřiny z KVET, druhotných a obnovitelných zdrojů v souvislosti s otvíráním trhu s elektřinou a plynem Martin Koďousek Energetický regulační.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Úspory energie a regenerace
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství I. Miroslav Krejčů.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
9. prosince 2004 Regulace cen tepelné energie od Energetický regulační úřad Stanislav Večeřa.
Sekundární legislativa ERÚ a navazující cenová rozhodnutí
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Kontrolní činnost SEI v teplárenství Ing. Josef Svoboda ředitel odboru teplárenství.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Tisková konference k cenovým rozhodnutím ERÚ pro rok 2014 Ing. Alena Vitásková předsedkyně ERÚ 29. listopadu 2013.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie
Transkript prezentace:

Nové regulační období - změny. Regulace v teplárenství Ing. René Neděla Energetický regulační úřad

Cenové rozhodnutí ERÚ k cenám tepelné energie pro rok 2015 Cenové rozhodnutí ERÚ č. 2/2013 ze dne 1. listopadu 2013 Účinnost od 1. ledna 2014 Platí pro ceny tepelné energie uplatňované za dodávky tepelné energie v roce 2014 Zároveň platí beze změn pro ceny tepelné energie uplatňované za dodávky tepelné energie od 1. ledna 2015

Základní principy regulace cen tepelné energie Ceny tepelné energie (tepla i chladu) jsou regulovány způsobem věcného usměrňování cen podle § 6 zákona 526/1990 Sb., o cenách Věcné usměrňování cen spočívá ve stanovení podmínek cenového orgánu pro kalkulaci a sjednání cen Energetický regulační úřad stanovuje podmínky pro kalkulaci a sjednání věcně usměrňovaných cen tepelné energie v cenovém rozhodnutí Věcné usměrňování cen platí pro všechny dodávky tepelné energie ze zdrojů tepelné energie (např. i z domovních kotelen a ze spaloven odpadů) a z rozvodného tepelného zařízení (na všech úrovních předání tepelné energie)

Základní principy regulace cen tepelné energie Podmínkami pro kalkulaci a sjednání cen se musí řídit všichni dodavatelé tepelné energie samostatně bez ohledu na ostatní dodavatele ve stejném řetězci dodávky tepelné energie Dodavatelem může být výrobce, distributor a rovněž vlastník nebo společenství vlastníků zajišťující tepelnou energii jako plnění poskytované s užíváním bytů či nebytových prostorů nebo k technologickým účelům (pojmy - Energetický zákon) Všechny ekonomicky oprávněné náklady, které dodavatel uplatňuje v souvislosti s dodávkami tepelné energie, musí promítnout v ceně tepelné energie Od roku 2004 se jednalo pouze o dílčí úpravy některých podmínek pro kalkulaci ceny tepelné energii a pro rok 2015 jsou podmínky bez jakýchkoliv změn

Vyhodnocení současných podmínek regulace cen tepelné energie Věcné usměrňování cen bez omezování meziročního nárůstu, při němž je možné v ceně uplatnit ekonomicky oprávněné náklady a přiměřený zisk, je nejmírnější způsob cenové regulace V ceně tepelné energie je možné zohlednit specifické podmínky dané výroby a rozvodu tepelné energie Podmínky regulace umožňují vytvářet finanční prostředky pro obnovu, rozvoj a modernizaci výroby a rozvodu tepelné energie Nejsou podávány žádosti o výjimky z pravidel cenové regulace Způsob regulace umožňuje přizpůsobit výši ceny tepelné energie skutečnému tržnímu prostředí v dané cenové lokalitě Pravidla pro kalkulaci a sjednání ceny tepelné energie usnadňují řešení případných sporů o cenu mezi dodavatelem a odběratelem a umožňují prověřovat uplatňované ceny tepelné energie

Kontrola cen tepelné energie Kontrola dodržování zákona o cenách a cenového rozhodnutí k cenám pro příslušný kalendářní rok Kontrola dodržování závazných podmínek pro věcné usměrňování cen tepelné energie Při kalkulaci ceny tepelné energie Při sjednání ceny tepelné energie s odběrateli Při vyúčtování dodávek tepelné energie Znevýhodňování nebo zvýhodňování některých odběratelů či odběrných míst Uvádění nepravdivých či neúplných informací

Nejčastější zjištěné nedostatky při kontrole cenových předpisů Nesprávná kalkulace ceny na jednotlivých úrovních předání Zařazení nákladů, které nesouvisí s výrobou a rozvodem tepelné energie (věcně i časově) Nedodržení omezení výše některých nákladů v ceně tepelné energie Sjednaná cena tepelné energie nevychází z kalkulace Rozdíl mezi kalkulovanou, sjednanou a vyúčtovanou cenou tepelné energie Nedodržení pravidel při stanovení výše stálé složky ceny tepelné energie

Vývoj cen tepelné energie pro konečné spotřebitele

Projekt ERÚ k regulaci cen tepelné energie Od roku 2013 probíhá projekt s cílem posouzení stávajícího způsobu regulace cen tepelné energie, analýza důsledků regulace a stavu odvětví teplárenství a návrh opatření pro vytvoření dlouhodobě stabilního prostředí v odvětví teplárenství Projektu se účastnili zástupci dodavatelů a odběratelů tepelné energie, pracovníci dalších státních institucí a ČVUT Byly diskutovány a zvažovány možné přístupy regulace cen v teplárenství a případné úpravy stávajících podmínek regulace ERÚ navrhoval úpravu, která zaváděla uplatnění možné míry výnosnosti v závislosti na výši uplatňované ceny tepelné energie pro konečné spotřebitele, což by motivovalo dodavatele, aby efektivněji a hospodárněji vyráběli a distribuovali tepelnou energii a uplatňovali příznivé ceny (tento návrh nebyl dosud dořešen) Případné úpravy stávajících podmínek budou účinné od roku 2016

Vývoj poskytnuté podpory KVET 2014 Podporovaný zdroj energie První pololetí 2013 První pololetí 2014 mil. Kč GWh Biomasa 1 115 695 1 644 891 Bioplyn 2 827 925 3 365 1 061 Sluneční 11 061 946 13 957 1 182 Větrné 446 222 523 241 Malé vodní 1 042 717 893 503 Ostatní * 1 636 - 1 341 Celkem 18 127 21 723 Podpora elektřiny První pololetí 2013 První pololetí 2014 mil. Kč GWh Podpora formou zeleného bonusu 8 546 3 142 11 066 3 478 Podpora formou Výkupní ceny 8 348 908 9 741 942 Podpora decentrální výroby elektřiny 160 12 571 122 11 807 KVET 1 073 4 545 793 3 123 Celkem 18 127 - 21 723 Zdroj: OTE a.s.

Faktory ovlivňující vývoj podpory KVET v dalších letech Směrnice 2010/75/ES o průmyslových emisích (integrované prevenci a omezování znečištění), termín splnění 2016 resp. 2020 Pokyny pro státní podporu v oblasti životního prostředí a energetiky na období 2014–2020 Podmínky podpory poskytované na ochranu životního prostředí nebo dosažení energetických cílů Směrnice o omezení emisí některých znečišťujících látek do ovzduší ze středních spalovacích zařízení Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/27/EU ze dne 25. října 2012 o energetické účinnosti, o změně směrnic 2009/125/ES a 2010/30/EU a o zrušení směrnic 2004/8/ES a 2006/32/ES Členské státy do 31. prosince 2015 provedou komplexní posouzení potenciálu vysoce účinné kombinované výroby tepla a elektřiny a účinného dálkového vytápění a chlazení a oznámí jej Komisi.

Faktory ovlivňující vývoj podpory KVET v dalších letech Nové harmonizované referenční hodnoty účinnosti pro oddělenou výrobu elektřiny a tepla Velký vliv Německé politiky Energiewende na ČR (např. kapacitní platby) Snižování spotřeby tepla (zateplování, velké ztráty při distribuci tepla, snižování průmyslové výroby,…) Odpojování se od SZTE (CZT) a to i od těch, které jsou ekonomicky optimální Závaznost Státní energetické koncepce pro výkon státní správy v oblasti nakládání s energií Problematika notifikace KVET Novela zákona č. 458/2000 Sb., a novela zákona č. 165/2012 Sb.

Přístup ERÚ k CR na rok 2015 Zachování stávajícího rozdělení na: < 5 MW > 5 MW Zachování možnosti doplňkových sazeb I a II k základním sazbám ZB na KVET Zachování rozdělení dle instalovaného výkonu: 0-200 kW, 200-1000 kW, 1000-5000 kW Aktualizace parametrů vstupujících do výpočtu Zachování diverzifikace dle paliva doplňkovou sazbou na ZP Zachován doplňkové sazby pro: bioplynové stanice, zplyňování a čistou biomasu, stávající spalovny KO, zemní plyn Zachování diverzifikace výše podpory dle účinnosti výroby energie a ÚPE. < 45 % (60 Kč/MWh) 45 - 75 % (140 Kč/MWh) > 75 % (200 Kč/MWh) Zachován kategorie „Nová nebo modernizovaná kombinovaná výrobna elektřiny“ (200 Kč/MWh)

Ing. René Neděla www.eru.cz Děkuji za pozornost Ing. René Neděla www.eru.cz