MODEL TRHU S PLYNEM, DOPAD NA VELKÉ SPOTŘEBITELE SOUČASNÁ SITUACE VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ, CO LZE PODNIKNOUT PRO ZLEPŠENÍ Seminář SVSE Dne 9.3. 2005 Jindřich.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vztah distribuční společnosti a Zákazníka po otevření trhu se zemním plynem Ing.Milan Kajtman člen představenstva Jihočeské plynárenské a.s. 1.
Advertisements

Jihomoravská plynárenská, a.s.
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
SOUČASNÁ OBCHODNÍ NABÍDKA Martin Polák senior specialista prodeje ZP, ČEZ Prodej, s.r.o. Praha, 3. června 2010.
Praha Gas Business Breakfast1 Model trhu s plyne v ČR Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Gass Business Breakfast 2007 Rok 2007 – reflexe plynárenského trhu Další vývoj regulace v plynárenství a spolupráce regulačních orgánů v EU Praha – 7.
JP XV. Seminář energetiků. © Jiří Pavlíček1 Otevírání trhu s plynem a pozice subjektů českého plynárenství v evropském kontextu Jiří Pavlíček.
TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Požadavky ERÚ a povinnosti českého účastníka při účasti na německém trhu Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
PLYNÁRENSTVÍ zákon č. 458/2000 Sb., z hlediska kontrolní činnosti SEI Ing. Otta Hofman vedoucí oddělení plynárenství.
19. října 2004Podzimní plynárenská konference1 Principy modelu trhu s plynem v ČR Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Pravidla pro organizování trhu s plynem
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Situace na trhu s plynem v ČR
1 Optimalizace nákupu elektřiny pro oprávněného zákazníka.
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Sekundární legislativa ERÚ a navazující cenová rozhodnutí
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Novela energetického zákona – část plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
1 Cenová úroveň u oprávněných zákazníků po 3/4 roku 2002 Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE)
RWE na trhu s plynem v ČR a Evropě
RWE Transgas po unbundlingu – pohled na otevírání trhu s plynem Praha 7. září 2006 Milan Kajtman, člen představenstva, CCO RWE Transgas, a.s.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
ENA s.r.o. – energetické analýzy MODEL TRHU S PLYNEM Ing. Vladimír Ing. Zdeněk Praha.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.. Základní informace/ Kdo jsmeInformace o majitelíchProč právě my/ Co umíme Jak zajistíme bezpečnost dodávek.
Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.
10/2017_Aukce skladovací kapacity_produkt s pevnou cenou
10/2017_Aukce skladovací kapacity_produkt s parametrickou cenou
10/2017_Aukce skladovací kapacity_produkt s pevnou cenou
10/2017_Aukce skladovací kapacity_produkt s parametrickou cenou
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.
Transkript prezentace:

MODEL TRHU S PLYNEM, DOPAD NA VELKÉ SPOTŘEBITELE SOUČASNÁ SITUACE VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ, CO LZE PODNIKNOUT PRO ZLEPŠENÍ Seminář SVSE Dne Jindřich Švec

– OTEVŘENÍ TRHU S PLYNEM I. Související legislativa Základní a odvozená - novela zákona 458/2000 Sb. - vyhláška č. 673 ERU – Pravidla pro organizování trhu s plynem (

Regulované ceny - cenové rozhodnutí ERU – nyní aktuální č. 1/2005 ( Přenosová soustava ( - řád provozovatele podzemního zásobníku - řád provozovatele přepravní soustavy ( ve schvalovacím řízení ERU) - žádost o rezervaci přepravní kapacity - žádost o rezervaci skladovací kapacity

Distribuční část - řád provozovatele distribuční soustavy (ve schvalovacím řízení ERU, webové stránky DS)

Základní stanovené principy fungování trhu - 8 bilančních zón, správci zón DS ( systém nalej – vylej) - bilanční odchylky na úrovni přenosové soustavy (vazba na zásobníky) - bilanční odchylka – denní vyhodnocování - virtuální zásobníky - skladovací rok od 1.4., plynárenský rok od 1.10, plynárenský den od 6.00 hod - ceny za distribuci a přenos stanovuje regulátor - cena za komoditu a přístup k zásobníkům smluvní

- 2 % tolerance na distribuční kapacitě, jinak sankce dle ERU – pozor exponenciální fce - 2% tolerance na přepravní kapacitě, jinak sankce dle ERU - unbundling přenosová část k unbundling distribuční část k

II. Skladba ceny na trhu s plynem smluvní Kč/MWh KOMODITA + DISTRIBUCE + PŘENOS odebraný plyn denní rez. kapacita (ERU) Kč/KWh (ERU) Kč/tis.m 3 /den denní rez. kapacita zásobníky (ERU) Kč/m 3 /rok (smluvní) ???

Současné dělení ceny – skupina UNI (90,6%) (5,8 %) KOMODITA + DISTRIBUCE + PŘENOS denní rez. kapacita (1,6 %) zásobníky ( 2%)

III. Rozbor trhu Velikost trhu v ČR – nyní nakupuje pouze Transgas Take or PAY !!! (mil. m 3 ) % Rusko Norsko CELKEM

Současní obchodníci s plynem v ČR a jejich akcionářská struktura

(Pozn. : Pražská Plynárenská Holding, a.s. = 51% Hl. město Praha + 25 % RWE + 24 % E.ON) VÝSLEDEK = ZATÍM JEDEN DOMINUJÍCÍ HRÁČ RWE + OSTATNÍ ( E.ON, WINTERSHALL, RUHRGAS)

OBJEVUJE SE NA SOUČASNÉM „TRHU“ NĚKDO DALŠÍ ????

IV. Možnosti velkých spotřebitelů v „tržním prostředí “

Var. A. Nákup od stávajících DS, nebo jiného zákazníka s plynem formou smlouvy o sdružených dodávkách plynu Podněty pro vyjednávání - cena komodity – vzorec / fixace /předvídatelnost ceny. Pokud smlouva s DS – cenová vazba na Transgas, jiný obchodník – záleží na původu plynu a pravidel nákupu plynu jiné majetnické skupiny „rodiny plynařů“ v Evropě - využití portfoliového efektu v celé bilanční zóně (platí pro DS), nebo portfolia zákazníků daného obchodníka ve prospěch optimalizace nárokování přenosové kapacity a zásobníků – výhodu by měli mít rovnoměrné odběry a regulační schopnost

Var. B. Režim vlastní odpovědnosti za odchylky – nákup plynu od obchodníka, smlouva s DS na distribuci, smlouva s Transgasem na přenos + zásobníky

Postupné kroky uskutečnění tohoto záměru : 1. Domluvit pravidla nákupu plynu s obchodníkem / producentem Úzká místa : - výše ročního odběru – ochota obchodníka od určité hranice - místo předání ( ČR, SR ). Pokud SR – nutno zajistit přepravní trasu dle místní legislativy ( SPP, a.s.) - cenotvorba komodity, diagram odběru, doba kontraktu,…

2. Skladovací kapacita Úzká místa : - volná kapacita ( 458/200 § 60 ) - režim vtláčení duben - září, vytláčení říjen - březen - nafázování smluv skladování ( od dubna nárokování) s ostatními smlouvami ( komodita, přenos, distribuce – vazba na plynárenský rok – od října) - splnění požadavků daných „Řádem provozovatele podzemních zásobníků “ např :

- minimální těžební výkon m 3 /hod ( tomuto odpovídá cca 70 mil. m 3 uskladněného plynu) - krátkodobá smlouva pouze za podmínky dlouhodobé smlouvy s pevnou kapacitou - žadatel navrhuje v žádosti sám cenu ? - dikriminační postup při posuzování žádostí o kapacitu ( přednost mají chránění zákazníci, dlouhodobé kontrakty, kontrakty typu take or pay,,… - kompatibilita s IT - hodinové diagramy

3. Přepravní a distribuční kapacita Úzká místa : - nafázování na ostatní smlouvy - splnění požadavků daných „Řádem provozovatele přepravní / distribuční soustavy “ – není možno ze strany zákazníků připomínkovat

4. Organizační zajištění řešení odpovědnosti za odchylky - Denní nominace / renominace na přepravní soustavě ve formě hodinových diagramů - Bilanční odchylka na přepravní soustavě vzniká nerovnováhou na vstupu a výstupu v rámci jednoho plynárenského dne ( nelze využít akumulaci v DS – povinnost stálého tlaku) – odchylky nutno obchodně vyrovnat vždy do 15 – tého dne násled. měsíce

V. CO LZE PODNIKNOUT PRO ZLEPŠENÍ ???

Detailně studovat legislativu související s fungováním trhu a různými formami uplatňovat změny v oblastech, které ztěžují fungování tržního prostředí a posilují postavení skupiny RWE ( ERU, ústavní činitelé, lobbysté, UHOS,.. )

Zvažovat možná sdružení odběratelů plynů s takovými odběry, jejichž soudobost umožňuje optimalizovat konečnou cenu plynu ( přepravní kapacita, zásobníky).

Jednat s obchodníky s plynem ( obchodníci, kteří vzniknou na území ČR, nebo dodavatelé plynu na hranice ČR) o různých modelech dodávek plynu.Jedině touto praktickou cestou lze pochopit nástrahy nyní zakombinované do legislativy a ostatních dokumentů souvisejících s trhem plynu.

Jak bude možná vypadat trh v roce 2007? Obchodní dům RWE Obchodní dům E.ON Obchodní dům RUS + subjekt z ČR Obchodní dům RUS + subjekt zahraničí Obchodní dům velcí Odběratelé ? RWE Distribuce Přenos Zásobníky RWE,MND, NK + zahraničí

Děkuji za pozornost, přeji hodně zdaru při jednání s rodinou plynařů - DISKUSE