Page  1 Několik teoretických poznámek ke kvalitě českého zdravotnictví v zrcadle systémového přístupu MUDr.Rudolf Střítecký FM J.Hradec VŠE Praha Vedoucí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Centrum sociální rehabilitace Terénní tým - Sokolov - Cheb
Advertisements

Úloha státu v tržní ekonomice
Je zdravotnictví veřejný statek? Zdravotnické statky nesplňují základní charakteristiky pro veřejný statek – nejsou nevylučitelné ze spotřeby a nejsou.
Hodnotový management Teorie rozhodování
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality Kaizen.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Konkurenční.
Evropský týden kvality, Praha, AKREDITACE ORDINACÍ VŠEOBECNÝCH PRAKTICKÝCH LÉKAŘŮ V ČESKÉ REPUBLICE MUDr. Mgr. Petr Struk Doc. MUDr. Bohumil.
Mimoprodukční funkce lesa
Facility management ČSN EN
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Výrobek a jeho životní cyklus
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Poptávka na nedokonale konkurenčním trhu práce
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Systém managementu jakosti QMS
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
Mikroekonomie I Nedokonalost konkurence
HDP= hrubý domácí produkt
Řízená péče a její kvalita Praha, březen 2000 Ivan Malý.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
MARKETING.
 Práce patří mezi výrobní faktory. Na trhu v roli poptávajícího vystupují firmy a v roli nabízejícího domácnosti. Pro většinu domácností představují.
Teorie statků Ekonomický statek – zboží nebo služba soukromého nebo veřejného charakteru.
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
Víme, jak dosáhnout úspěchu ve Vašem oboru Řízení provozu zdravotnických zařízení Tomáš Pavlíček Solution Architect
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
MARKETINGOVÝ MIX.
Ekonomie 1 Bakaláři Devátá přednáška Trh statků a jeho fungování.
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
Ing. Daniel Kardoš Systém ManagementDesk – nástroj řízení kvality a bezpečnosti podle ISO 9 001, ISO , ISO , ISO a ISO Ing.
Kvalita v českém zdravotnictví
Metoda QFD Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D. prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Charakteristika a podmínky dokonalé konkurence
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Management jakosti, zdravotnické standardy, audit, měření jakosti
Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Ing. Martin Matušů, CSc.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? Ladislav Friedrich.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Rozhodování jako manažerská funkce
Důležitost propojování zdravotního a sociálního systému
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Analýza hodnot zákazníka
REFORMA VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Z POHLEDU ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Principy inovace.
Ukazatele kvality Program školení.
Poptávka po zdravotní péči
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
10. seminář Zdravotnictví.
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Transkript prezentace:

Page  1 Několik teoretických poznámek ke kvalitě českého zdravotnictví v zrcadle systémového přístupu MUDr.Rudolf Střítecký FM J.Hradec VŠE Praha Vedoucí Institutu managementu zdravotnických služeb,IMZS

Page  2 Složení kvality 1. Kvalita – její definice 2. Kriteria kvality 3. Měření kvality

Page  3 1. Definice kvality Pro Arguments  1.Kvalita poskytovaných ZS je úroveň ZP,při které služby pečující o pacienta zvyšují pravděpodobnost výsledků,které si pacient přeje a snižují pravděpodobnost výsledků,které si pacient nepřeje.  2.Kvalita je stupeň vnímané dokonalosti (Flueck)  3.matematicky míra prospěšnosti kvality=pravděpodobnost výsledků chtěných v % - pravděpodobnost výsledků nechtěných v %  4.kvalita je komplexní, adaptivní,dynamický, nelineární systém vztahů, který se v čase vyvíjí a ladí pomocí negativních a pozitivních zpětných vazeb. Contra Arguments  1.Kvalita v podstatě neměřitelná.  2. Opět kvalita neměřitelná  3. Poměrně složitě kvalita měřitelná  4. měřitelná pouze za určitých podmínek v daném čase

Page  4  Efektivita  Bezpečnost  Účinnost  Na pacienta zaměřená péče  Účinnost  Spravedlnost Shortell,Kaluzny Kriteria kvalitního zdravotního systému

Page  5  Akreditace zdravotnických zařízení  národní (SAK)  mezinárodní (JCAHO,JCIA)  Standardizace  národní  mezinárodní 3.Měření kvality zdravotního systému

Page  6 Kvalita má své náklady Prohlášení každému nejvyšší možnou péči jsou logicky mylná a prakticky nerealizovatelná ! Nereálnost je daná ekonomickými limity ! Nejlepší péče pro všechny je fikce, ale vede ke konceptu optimalizace kvality. Dva důvody pro chápání kvality jako optimalizač ního problému : 1.Množství kvalitativních rysů C 1 -C n. 2.Přítomnost různých interesentů (pacienti, lékaři, pojišťovny), z toho vyplývá, různé váhy užitečnosti W i

Page  7 Užitečnost jako funkce kvality C - cost Wi – váha pro interesenty Absolutní užitečnost

Page  8 Kvalita má své náklady i … druh interesenta p … produkční náklady m … relativní váha druhu nákladů j … druh služby w …váhy důležitosti Podle funkčního přístupu jsou náklady na službu součástí kvality. Pomineme-li produkční náklady a relativní váhu druhu nákladů – dostaneme absolutní užitečnost (utility). Platilo-by pokud by byly služby zdarma, protože potom by hodnota marginálních nákladů kvalitativního (i kvantitativního) zlepšení byla 0. Pokud si to zákazníci myslí, žádají jakékoliv zlepšení, o kterých věří, že by jim mohli pomoci – výsledkem je exploze nákladů, neshody interesentů – někdo tomu říká etické přístupy ! Pokud započteme produkční náklady, reálnou užitečnost služby označíme v dostaneme vztah a rovnici reálné užitečnosti:

Page  9 Standardy tedy musí mít: i … druh interesenta p … produkční náklady m … relativní váha druhu nákladů j … druh služby w …váhy důležitosti Dvě složky: Ekonomickou Medicínskou

Page  10 Konkurence a její role

Page  11 Schema zdravotnického trhu Liberální přístup Vzácné zdroje efektivita Soukromý vlastník produktivita Manažerský tým náklady Produkční statky náklady Spotřební statky Nabídka marketing konkurence Poptávka celkové náklady Reálná cena Zisk kvalitu Tlak na Střítecký - Pirožek

Page  12 Konkurence a její role Ve službách konkurenční prostředí a konkurenci vytváří pouze prostředí, ve kterém působí nabídka a poptávka při určité výší důchodu poptávajících Proto je nutné ve zdravotnictví vytvořit alespoň monopolistický trh, aby se lepšila kvalita zdravotnických služeb.