Evaluační strategie a evaluační plán Prabir Ganguly EURO SERVICE GROUP, s.r.o. Seminář “Sebehodnocení projektu v rámci CIP EQUAL“, 27.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní seminář k metodám evaluací aktivit v oblasti globálního rozvojového vzdělávání (GRV) Praha, 2010 Analýza monitoringu a evaluace globálního rozvojového.
Advertisements

Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
Projektové řízení Modul č.1.
„Plánování projektu Plán projektu“
Monitor Projekt Gymnázia Nymburk podpořený z prostředků ESF.
Porada řešitelů projektu ORBIS PICTUS 21. STOLETÍ
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
ORBIS PICTUS 21. STOLETÍ. Projekt je zaměřen na inovaci výuky odborných a všeobecně vzdělávacích předmětů za pomoci ICT, interaktivních a multimediálních.
Evaluace Rámce podpory Společenství Evaluační jednotka strukturálních fondů.
MONITOROVACÍ ZPRÁVA Tyto globální granty jsou spolufinancovány ESF a státním rozpočtem ČR.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
© HMP 2003 DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Trenér TRÉNINKOVÁ ČÁST „Řízení lidských zdrojů“ Trenér.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Principy, procesy a metody sebe-evaluace
Benchmarking Benchmarking je metoda řízení kvality, která zapojené
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
3. Životní cyklus a procesy projektu
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
Didaktické prostředky
PERSONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM PhDr. Vlasta Leštinská Mgr. Pavel Kocián
Případová studie – práce ve skupinách Ing. Jan Škurek, PhDr. Michaela Kubištová Seminář PPP projekty v praxi, Uherské Hradiště 2009.
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Management a rozvoj obcí
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
Reinženýring cesta ke zvyšování výkonnosti státní správy s využitím procesního řízení Ing. Martin Čulík Notes CS a.s. Konference ISSS 2003 Hradec Králové.
VY_32_INOVACE_EKO_06 MARKETINGOVÝ VÝZKUM I. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
1 Úvod do modulu: Evaluace distančního vzdělávání Miroslava Dvořáková Olomouc 2007 akademie distančního vzdělávání.
Praktické rady a zkušenosti jak vytvořit RP, jak připravit program RP Eva Bosáková Národní kancelář EQUAL.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Personální plánování.
2. Životní cyklus a procesy projektu
1 Systémové pojetí hospodářské organizace (SHO) část 2. Stanislav Horný VŠE, katedra Systémové analýzy
Personální plán pro podnikatelský plán
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Sdružení poradců Požadavky ISO 9001:2015 a ISO 14001:2015
Projektové procesy.  Podrobné procesní modely (PMBOK)  Zjednodušený procesní model  COBIT.
Úvodní schůzka k projektu „Optimalizace procesů a nastavení způsobu komunikace“ Fulnek
Nová závěrečná zkouška 2 Individuální projekt národní Kulatý stůl, MŠMT,
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Ekonomika malých a středních podniků
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Místní plán inkluze + OP VVV
Vytváření pracovních míst – jejich analýza a popis
Didaktické prostředky
PROJEKTOVÝ LIST Pro zjišťování informací o projektových záměrech pro účely zvýšení absorpční kapacity v prioritních osách VaVpI.
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Česká rozvojová agentura (ČRA)
HARMONOGRAM SENIMÁŘŮ 2015/16
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Individuální projekt IP 3 „Rozšíření nástrojů pro podporu systému plánování sociálních služeb v Libereckém kraji“ Závěrečná konference k projektu.
Hlavní manažér SP Kvalita I
PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ V NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍCH
Plán obchodního projektu
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Model intenzivní podpory
Strategie rozvoje obce - tvorba koncepčního dokumentu Shrnutí
Intenzivní podpora škol
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Základní škola a mateřská škola ANGEL V Praze 12
Transkript prezentace:

Evaluační strategie a evaluační plán Prabir Ganguly EURO SERVICE GROUP, s.r.o. Seminář “Sebehodnocení projektu v rámci CIP EQUAL“, 27. března 2007, Ostrava 27. března 2007, Ostrava Program Iniciativy Společenství EQUAL v ČR je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR

Evaluační strategie, evaluační plán 1/4 Evaluační strategie RP musí vycházet při odpovězeni pěti základních otázek: Proč je nutno provést evaluace? Kdy je třeba provést evaluaci: Co je potřebné evaluovat? Jak bude evaluováno? Kdo bude evaluovat?

Evaluační strategie, evaluační plán 2/4 PROČ? požadavek programu zlepšení řízení projektu získáváním zpětné vazby zlepšení kvality aktivit či výstupů zajistit naplnění principů KDY? Průběžně (při ukončení klíčových aktivit/fáze, dosažení milníku, zkoumání jevů) Závěrečná (po ukončení projektu)

Evaluační strategie, evaluační plán 3/4 CO? Hodnocení míry naplnění cílů projektů Hodnocení realizovaných nebo probíhajících aktivit Hodnocení plánovaných aktivit Hodnocení míry naplnění principů Hodnocení implementace projektu Hodnocení kvality výstupů Hodnocení dopadů

Evaluační strategie, evaluační plán 4/4 JAK? Studium souvisejících dokumentů (zápisy, DPA, TCA, programové dokumenty) Dotazníkový průzkum Případová studie Skupinová diskuse Peer review Pozorování Testování KDO? Sebe-evaluace nebo externí evaluace?

Zadání pro evaluace Zadání pro evaluace vychází z evaluační strategie RP. Obecně zadání by bylo možno zpracovat na základě následující struktury: Kontext evaluace Cíle evaluace Evaluační úkoly/otázky Zdroj (lidské, finanční, čas apod.) Plánované využití techniky Očekávané výsledky

Evaluační plán 1/2 Struktura evaluačního plánu může být: Úvod - Cíl, účel a způsob využití výsledků - Popis evaluačního týmu (úloha, odpovědnost, dovednost apod.) Popis klíčových aktérů - Identifikace klíčových aktérů - Úloha aktérů v rámci evaluace - Zapojení klíčových aktérů

Evaluační plán 2/2 Pozadí a popis projektu - Potřeba projektu - Kontext projektu - Stav realizace projektu - Očekávané výstupy projektu (output) - Dosažené výstupy projektu (outcome) Zadání evaluace Metodologie evaluace (technika, zdroje pro informace, přístup k zadání) Popis realizace jednotlivých evaluačních aktivit Harmonogram evaluačních aktivit

Čím se liší sebe-evaluace od evaluace sebe-evaluace vesměs používá vnitřních zdrojů RP, i když využívání služeb externích evaluátorů není vyloučeno sebe-evaluace je průběžný a cyklický proces a výsledky lze použít pro zlepšení kvality projektu, RP a výstupů rozsah sebe-evaluace lze určit dle potřeby RP ve vztahu k potřebám programu sebe-evaluace RP poskytuje vstupní údaje pro hodnocení programu

Děkujeme za pozornost Prabir Ganguly EURO SERVICE GROUP, s.r.o.