Elektronická pošta, vytvoření ové schránky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účtování materiálových zásob, způsob A
Advertisements

Snímače polohy I Střední odborná škola Otrokovice
Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
Použití luštěnin v kuchyni
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Princip fungování pošty Vnitřní členění zpráv Protokoly
Oceňování zásob Střední odborná škola Otrokovice
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
Náklady – členění Střední odborná škola Otrokovice
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Rozdělení motorových vozidel
Informatika Internet.
Multiplexory a demultiplexory
Propojení dat mezi MS-Word a MS-Excel
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Elektronická pošta Autor: Mgr.
Schématické znázornění logických funkcí
Použití obilovin v kuchyni
Stravitelnost luštěnin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana.
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Vlastnosti číslicových součástek
Klikový mechanizmus, demontáže a montáže
Co je to Elektronická pošta, zkráceně je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické systémy. K širokému rozšíření u.
ANOTACEPrezentace obsahuje informace o elektronické komunikaci, využití u. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci si vytvoří ovou.
Faktury a jejich zpracování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Finanční matematika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 3.18 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Internet – E. pošta Typ: DUM - kombinovaný.
Vlastnosti posloupností
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Word – Hypertextový odkaz
Excel – základní početní operace
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Servisní prohlídky – druhy, úkony
Obchodní dopisy Střední odborná škola Otrokovice
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Internet ale velmi výrazně slouží i pro komunikaci, přičemž jednoznačně nejpoužívanějším komunikačním prvkem je . Význam slova lze přeložit.
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Elektronická pošta Název školy
DHM – degresivní odpisy
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
David Klíma- 1 - Elektronická pošta Slouží k přenosu zpráv po internetu Každý uživatel má - zavináč Klimad – uživatelské.
Úkoly personalistiky Střední odborná škola Otrokovice
Pasívní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Úvodní lekce do programu Excel Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr.
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Kontrola tlumičů pérování
Brzdy – kontroly, závady a opravy
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Word – obrázek v textu Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Realizace logických obvodů
Adresářová struktura Střední odborná škola Otrokovice
Typy a výpočty hospodářského výsledku
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Slovní úlohy řešené pomocí rovnic Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Elektronická pošta, zkráceně (zkráceně také mail) je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_17_Obsah ové zprávy Téma: Obsah ové zprávy.
Transkript prezentace:

Elektronická pošta, vytvoření e-mailové schránky Střední odborná škola Otrokovice Elektronická pošta, vytvoření e-mailové schránky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Miroslav Hubáček. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika 1 DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /2 Autor Ing. Miroslav Hubáček Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Gu-IKT/1-3/4 Název DUM Elektronická pošta, vytvoření e-mailové schránky Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 28-52-H/01 Obor vzdělávání Gumař-plastikář Vyučovací předmět Informační a komunikační technologie Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem; náplň: význam elektronické pošty, vytvoření vlastní e-mailové schránky Vybavení, pomůcky Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule Klíčová slova E-mailová schránka, struktura zprávy, e-mailové servery Datum 12. 7. 2013

Elektronická pošta, vytvoření e-mailové schránky Náplň výuky Definice pojmu elektronická pošta Historie elektronické pošty Princip elektronické pošty Vytvoření e-mailové schránky

Elektronická pošta elektronická pošta, zkráceně e-mail, je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy e-mailové služby se poprvé rozšířily mezi veřejnost až díky vzniku jedné z prvních volných e-mailových služeb Hotmail v roce 1996 tuto službu po jejím celosvětovém úspěchu zakoupila firma Microsoft a později vznikly i další známé služby termín e-mail se používá jak pro internetový systém elektronické pošty založený na protokolu SMTP k širokému rozšíření e-mailu přispěl zejména internet

Jak funguje elektronická pošta Obr. 1: Jak funguje elektronická pošta

Historie e-mail je ve skutečnosti starší než internet některé staré e-mailové systémy byly rozhodujícím nástrojem při tvorbě internetu elektronická pošta vznikla v roce 1965 jako způsob komunikace více uživatelů se sdílením času počítačová síť ARPANET měla hlavní slovo v dalším vývoji elektronické pošty jak se elektronická pošta stávala všeobecně známou, zvyšovala se její popularita, což vedlo i k rozšíření mezi lidi, kteří neměli přístup k ARPANETu bylo vyvinuto několik protokolů na doručování pošty mezi skupinami počítačů se sdíleným časem pomocí alternativních přenosových systémů jako UUCP a e-mailový systém VNET od IBM

Komunikační protokoly mezi počítači na internetu se vyměňují zprávy pomocí Simple Mail Transfer Protocol a softwaru typu MTA jako např. Sendmail uživatelé mívají na svém počítači nainstalován program, který se nazývá e-mailový klient ten stahuje zprávy z poštovního serveru použitím protokolů POP nebo IMAP, avšak v prostředí velkých společností se stále vyskytuje použití některého komerčního protokolu jako např. Lotus Notes nebo Microsoft Exchange Server je možné ukládat e-maily buď na straně serveru, nebo na straně klienta někteří uživatelé nepoužívají e-mailového klienta, ale přistupují ke zprávám umístěným na poštovním serveru přes webové rozhraní tento postup se často používá zejména u freemailových (bezplatných) služeb

Doručování elektronické pošty při posílání pošty přes internet má být zaručen spolehlivý přenos zprávy i v případě dočasného výpadku cílového serveru zpráva se obvykle píše v prostředí programu typu e-mailového klienta nebo v obdobném formuláři webového rozhraní klient pomocí SMTP protokolu pošle zprávu programu Mail Transfer Agent (MTA), který může běžet buď na samostatném SMTP poštovním serveru, nebo i přímo na počítači odesílatele program MTA zjistí z uvedených cílových adres název domény (část adresy za zavináčem) a tyto domény vyhledá v Domain Name System (DNS) Mail exchange server zprávu doručí do schránky adresáta ze schránky adresáta se zpráva stáhne pomocí protokolu POP3 nebo ji umožní prohlédnout poštovní klient příjemce případně webová služba

Postup při posílání a přijímání zprávy Typický sled událostí při psaní zprávy: Odesílatel napíše zprávu. Přitom také napíše nebo zvolí z adresáře e-mailovou adresu svého adresáta. Potom klikne na tlačítko „Odeslat“. Poštovní klient, MTA server s pomocí informace od DNS, exchange server a poštovní klient na straně adresáta se postarají o doručení zprávy adresátovi, popřípadě odesílateli zašlou chybovou, varovnou nebo potvrzující zprávu. Příjemce klikne na tlačítko „Doručená pošta“ ve svém e-mailovém klientu a ten vyzvedne poštu pomocí protokolu POP3. Příjemce může případně pomocí webové služby nebo nastaveného poštovního klienta prohlížet doručené e-maily přímo ve schránce na mail exchange serveru.

Struktura e-mailové zprávy Hlavička zprávy Od (From): e-mailová adresa popř. i jméno odesílatele zprávy – vyplňuje program automaticky Komu (To): e-mailová adresa popř. i jméno příjemce zprávy, adresátů může být více současně – vyplňuje odesílatel Předmět (Subject): stručný popis obsahu zprávy – vyplňuje odesílatel, nepovinně Datum (Date): místní datum a čas odeslání zprávy – vyplňuje program automaticky Tělo zprávy Samotná zpráva Blok s podpisem Přílohy Textové dokumenty Obrázky a videa

Poštovní schránka každá poštovní schránka má své označení: jmeno@adresa.doména Př. jan.novak@seznam.cz, jannovak@centrum.cz, ... znak @ vložíme stiskem pravého ALT a jednoduchého "V" nebo pravý ALT+CTRL+V nebo ALT+64 adresu píšeme bez diakritiky a pro vstup do schránky kromě adresy potřebujete také heslo, které znáte jenom vy při obsluze pošty by jste měly dodržovat několik základních pravidel včetně tzv. netikety – síťové etikety e-mailová adresa je údaj, který v e-mailové zprávě určuje adresáta zprávy a obsahuje údaj o odesílateli zprávy e-mailová adresa identifikuje elektronickou poštovní schránku uživatele e-mailu

Deset pravidel používání e-mailu: Elektronická zpráva email není nikdy na 100 % bezpečná před přečtením. Měňte své heslo (hesla kombinující písmena a čísla se odhalují hůř) a nikdy ho nikomu nesdělujte. Nikdy neotvírejte přílohy, u kterých Vám není známý zdroj. Mohou obsahovat tzv. "dopisní bomby" nebo "viry", které můžou poškodit Váš počítač. Při psaní nepoužívejte formátování pokud nevíte, že příjemce je může správně zobrazit. Vždy vyplňte položku předmět, pro snadnější správu příchozích zpráv. Neposílejte jako přílohy velké dokumenty (nad 1 MB).

Deset pravidel používání e-mailu: Nerozesílejte tzv. řetězové zprávy (jedna zpráva mnoha uživatelům) Po skončení používání pošty se vždy korektně odhlaste kliknutím na "Odhlášení z pošty“. Požíváte-li veřejný terminál, např. v Internetové kavárně, doporučuje se po skončení práce s poštou zavřít prohlížeč, který jste používali. Ignorujte nevyžádané zprávy ("spam"), nebo zprávy, které jsou urážlivé či pobuřující. Odpovědí na ně jenom potvrdíte, že máte aktivní e-mailovou schránku, která může být pravidelně zaplavována nechtěnými e-mailovými zprávami. Buďte opatrní při sdělování svých osobních informací, jako je např. Vaše adresa, komukoliv koho „potkáte" na Internetu.

Nejpoužívanější české poštovní servery Centrum http://www.centrum.cz/ xxx@centrum.cz Gmail http://www.gmail.com/ xxx@gmail.cz Seznam http://mail.seznam.cz/ xxx@seznam.cz Post http://www.post.cz/ xxx@post.cz

Top 10 Free Email Services Gmail - Free Email Service Zoho Mail - Free Email Service AIM Mail - Free Email Service iCloud Mail - Free Email Service Outlook.com - Free Email Service Windows Live Hotmail - Free Email Service Yahoo! Mail - Free Email Service Mail.com and GMX Mail - Free Email Services Shortmail - Free Email Service BigString.com - Free Email Service

Vytvoření poštovní schránky vybereme poštovní server, např. www.gmail.com Podle pokynů si vytvoříme účet Provedeme přihlášení Obr. 2: Výběr poštovního serveru

Vytvoření účtu Obr. 3: Vytvoření účtu

Kontrolní otázky: K čemu slouží elektronická pošta? Jak funguje komunikace mezi adresátem a příjemcem? Popište strukturu e-mailové zprávy. Vytvořte si e-mailový účet.

Seznam obrázků: Obr. 1: Jak funguje elektronická pošta. In: eArchiv.cz [online]. 2012 [vid. 12. 7. 2013]. dostupné z: http://www.earchiv.cz/a98/a804c200.php3 Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní

Seznam použité literatury: [1] E-mail. In: Wikipedia : the free encyclopedia [online]. 2012 [cit. 12. 7. 2013]. dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/E-mail [2] Elektronická pošta . In: eArchiv.cz[online]. 2012 [cit. 12. 7. 2013]. dostupné z: http://www.earchiv.cz/a98/a804c200.php3 [3] ZLATUŠKA, J. Elektronická pošta. In: Zpravodaj ÚVT MU [online]. 1991. [cit. 12. 7. 2013]. dostupné z: http://www.ics.muni.cz/bulletin/articles/367.html

Děkuji za pozornost 