Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pasívní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pasívní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie."— Transkript prezentace:

1 Pasívní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0445 /1 AutorMgr. Marie Vašíčková Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Mn-Ek/4-EK-2/9 Název DUMPasívní bankovní obchody Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP63-41-M/ 01 Obor vzděláváníManagement hotelových a turistických služeb Vyučovací předmětEkonomika Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 18 – 19 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce, nutno doplnit výkladem Náplň: pojem pasívní obchody, typy vkladů, neutrální operace Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slovaVklady termínované, netermínované, úsporné, neutrální operace Datum18. 6. 2013

3 Pasívní bankovní obchody Náplň učiva Pojem pasívní bankovní operace Typy vkladů Další bankovní operace

4 Pojem pasívní bankovní operace Ve vztahu ke klientům banky se jedná o bankovní vklady. Název vyplývá z bankovní rozvahy, v bilanci řadíme je do bankovních pasív, protože představují závazky banky vůči klientům.

5 Typy vkladů Netermínované vklady Termínované vklady Úsporné vklady

6 Netermínované vklady tzv. „vklady na požádání“. Jejich výběr není ničím omezen, lze jej kdykoliv vybrat. Z tohoto důvodu je tento vklad úročen velmi nízkým procentem. Jedná se například o běžné účty podnikatelů, sporožira občanů apod.

7 Termínované vklady Jedná se o vklady, které mají předem dohodnutou lhůtu splatnosti nebo výpovědní lhůtu. Tento zdroj je pro banku stabilnější, proto je úročen vyšším procentem. Výše úroku závisí na velikosti vložené částky a délce uložení. Jsou to různé formy depozitních vkladů, ať už v zaknihované nebo listinné podobě.

8 Úsporné vklady Jedná se o účelově tvořené vklady, většinou se státním příspěvkem. Jsou to například stavební nebo důchodová spoření.

9 Další bankovní operace Kromě pasívních a aktivních bankovních operací provádějí komerční banky také tzv. neutrální bankovní operace. (Nezachycují se v rozvaze a proto se jim říká mimorozvahové.) Výnosy z neutrálních operací se stále významněji podílejí na celkových výnosech bank.

10 Neutrální bankovní operace zprostředkování platebního a zúčtovacího styku prostřednictvím účtu klientů přijímání a vydávání peněz platební karty a síť bankomatů směnárenská činnost noční trezory depozitní schránky

11 Kontrolní otázky: 1.Z čeho vyplývá název pasívních bankovních operací? 2.Jaké typy vkladů znáte? 3.Které bankovní operace patří mezi neutrální?

12 Seznam obrázků:

13 Seznam použité literatury: [1] ŠVARCOVÁ Jena a kolektiv, Ekonomie, CEED Zlín 2010, ISBN 80-902552-5-6


Stáhnout ppt "Pasívní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie."

Podobné prezentace


Reklamy Google