Mediální výchova Ukázka:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seminář IVIG 2008, Kde plagiátorství začíná Moravská zemská knihovna Brno Mgr. Jana Nejezchlebová
Advertisements

NIPOS TANEČNÍ A POHYBOVÁ VÝCHOVA z pohledu Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu 1) výzkum 2) vzdělávání 3) příklady.
VZNIK A VÝVOJ PROJEKTU Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Projekt Vzdělávání o lidských právech s použitím dokumentárních.
Environmentální výchova pro základní školu
Systém uplatňování informací o dalším vzdělávání v pražských médiích Vladimír Dubský Šárka Hastrmanová.
1 Mgr. Dana Krouželová, hlavní metodička a supervizorka projektu Mediální výchova na gymnáziích.
Sociální sítě.
Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat média?
PT – obecná charakteristika
Systém kurikulárních dokumentů
Pedagogika volného času (VČ)
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
Multikulturní vzdělávání v rámci NNO
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Etická výchova a Finanční gramotnost
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22I Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Sociální skupina Sociální skupina je specifickým sociálním útvarem, vytvářený různým počtem jedinců a vždy určitým způsobem tak, že jedinci k sobě patří.
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Výuka fyziky v ČR vývoj, současnost a perspektivy Jiří Tesař.
© Radek Maca1 Cíle SIPVZ. © Radek Maca2 Rozvoj informační výchovy ve školách Koncepce SIPVZ (UV 351/2000) Vzděláváním k informační gramotnosti – nutné.
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
FILMFEST, s.r.o Talent marketingových komunikací.
Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat komunikaci?
Struktura výuky.
e-learning Lucie Rohlíková
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
Mediální edukace Projekty a metodiky, realizace a mechanismy výuky: Stručně k praktickému pojetí mediální edukace v ČR v polistopadovém období Patrik Vacek.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
Komunitní a otevřená škola
Průřezová témata.
Komunitní role knihoven. Komunití role knihoven je důležitá součást systému knihoven Koncepce rozvoje knihoven Priorita C -9, 10.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
Poznáváme antickou kulturu „ „Vzdělanost má trpké kořínky, ale sladké plody“ Aristoteles.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
PRAKTICKÁ PODPORA ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY S VYUŽITÍM AUDIOVIZUÁLNÍCH PROSTŘEDKŮ reg.číslo:CZ.1.07/1.1.00/ Člověk v tísni o.p.s. vzdělávací program.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
Úvod Omezení ICT na klasická stolní PC Nedostatek učebních materiálů a softwaru Nedostatečná podpora ICT pro realizaci cíle Vzdělávání RVP ZŠS.
D IDAKTIKA INFORMATIKY : SOUČASNÝ STAV A PERSPEKTIVY JEJÍHO ROZVOJE V RÁMCI SYSTÉMU OBOROVÝCH DIDAKTIK Miroslava Černochová (Univerzita Karlova v Praze)
Minikonference Gymnázium Brno - Řečkovice 17.červen 2010
Seminář ke speciální pedagogice 1
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
PŘÍPRAVA A REALIZACE VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ PRO PODPORU
Pedagogika jako vědecká disciplína
Virtuální výtvarné světy a materiálovost ve výtvarném projevu mládeže.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Konflikt, koření života
Kurikulum: obsah školní edukace
MÉDIA A POLITIKA PŘÁTELSTVÍ BEZ ZÁRUKY?
Mediální výchova.
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
Polytechnické vzdělávání v praxi
Současné trendy důraz na kontinuitu předškolního a počátečního školního rozvoje teorie emergentního rozvoje gramotnosti předškolní období – diskuse o systematické.
Šablony I a jejich realizace Hradec Králové/Pardubice/Liberec
Vzorový projekt pro ZŠ.
KLUB MLADÝCH DIVÁKŮ (KMD)
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Vzorový projekt pro ZŠ.
Edukační (výchovné a vzdělávací) cíle
Transkript prezentace:

Mediální výchova Ukázka:

film education, media education, Medienpädagogik, l´éducation audiovisuelle, screen education, media education literacy media literacy, visual literacy, television literacy, cine-literacy, moving image literacy, game literacy, information literacy, digital literacy filmová výchova, mediální výchova, ICT výchova školní, výukový, instruktážní, osvětový a vědecký film pojmový spor výchova vs. vzdělávání Terminologické vymezení problematiky

Mediální výchova do r (na příkladu filmu jako tradičního masového média) od roku 1912 probíhala pravidelná představení pro děti a mládež vzdělávací časopis Česká osvěta od ročníku 1923/24 pravidelně informoval veřejnost o významu filmu pro vzdělávací účely v roce 1936 byl film v Československu oficiálně zařazen mezi vyučovací pomůcky od roku 1946 byla programována školní představení od konce 40. let byly pro školy v malých obcích zřizovány půjčovny 16mm filmů  Tři trendy: 1. film jako součást školní výuky 2. pokusy o zavedení výuky filmu do školních osnov 3. filmové kluby dětí a mládeže

průřezové téma Mediální výchova je součástí RVP, ale film a audiovizuální kultura dosud nezískaly relevantní pozici v kurikulu primárního a sekundárního stupně vzdělávání viz diskuse: mediální vzdělávání a výchova nepředstavuje problém současnosti, ale jde o dlouhodobě řešený a složitě uspořádaný soubor problémů spor mezi ICT literacy a media literacy soukromé inicitativy nahrazující institucionální a koncepční kroky Audiovizuální a mediální výchova v současném systému českého školství

Mediální výchova se objevuje mezi průřezovými tématy, která v RVP reprezentují okruhy aktuálních problémů současného světa. Průřezové téma Mediální výchova může být realizováno dvěma postupy: důslednou tematizací mediální problematiky v rámci stávajících vzdělávacích oblastí, resp. jednotlivých předmětů vlastní specializovanou výukou v podobě jednorázových kurzů nebo dlouhodobého projektu AV edukace nemusí usilovat o zavedení samostatného volitelného předmětu (po vzoru literárních a hudebních seminářů na SŠ) nebo dokonce povinného předmětu. RVP umožňují prostupování audiovizuální/mediální výchovy v jejím nejširším smyslu skrze všechny vzdělávací oblasti.

Realizované přístupy k mediální/audiovizuální edukaci Mediální výchova v užším pojetí Je hlavním tématem RVP Sociologicky orientovaná Přistupuje skrze pojem mediální gramotnosti k problematice tisku, rozhlasu a televize, jejichž obsahy učí kriticky číst Nedostatečně zohledňuje estetická a sociokulturní specifika filmu a filmového umění, zcela opomíjí fenoném počítačových her ROTH, J. Mediální výchova v Čechách - tištěná média. Praha: Tutor, ISBN JIRÁK, J. - KÖPPLOVÁ, B. Média a společnost. Praha: Portál, 2003

Mediální výchova v širším pojetí Představuje propojení tématu jak tisku, rozhlasu a televize, tak čtení statických i dynamických obrazů, textů a symbolů včetně přístupů k filmu jako umění nebo ekonomické či sociokulturní praxi Nejširší přístup k problematice zatím naráží především na nedostižný ideál mediálního pedagoga, který by pro žáky a studenty fungoval v roli průvodce mezi médii a nabízel jim způsoby, jak je kriticky vyhodnocovat a „číst“ V současnosti se nesetkáváme s takto široce orientovanými projekty Model mediální výchovy USA, Velké Británie, Francie, Rakousko, Maďarsko Britský filmový institut –

Audiovizuální výchova v užším pojetí Překrývá se s pojmem filmová výchova Někteří filmoví teoretikové preferují výuku filmového umění a jeho dějin (filmové projekce + lektorské úvody) Někteří pedagogové ji omezují na možnost využití výukové televize nebo tzv. školního filmu Ve svém minimalistickém pojetí je tato koncepce v systému RVP minimálně využitelná Projekty FF UP Olomouc, NFA, Výchovné cykly kina Art, Aero, Zlínský portál, slovenský projekt Otvorené vnímanie MAŇÁK, J. - ŠVEC, V. Výukové metody. Brno : Paido, ISBN MAŠEK, J. Audiovizuální komunikace výukových médií. Plzeň : ZČU, ISBN Model mediální výchovy dříve ve Francii, Rakousku, Maďarsku – již neexistující

Audiovizuální výchova v širším pojetí Představuje propojení všech typů médií, v nichž nalézáme pohyblivý obraz a zvuk (film, praktická práce s videem, počítačové hry, Internet a flash). Jedná se o nahlížení na audiovizuální kulturu z více stran, tedy na výchovu (např. „k filmu“ i „filmem“) Viz semináře na PedF MU FAAV, FAMV, PAUE na FF MU ZAE, DAVE. Multimediální pomůcka z AV edukace: 604;kod=SZ2MP_AVED

Režimy práce s AV kulturou ve volném čase dětí a mládeže Víkendové filmové semináře - pro specifickou skupinu diváků, která se zajímá o dějiny kinematografie (nejen mládež ale i dospělí) Školní filmové kluby - fungují na bázi dobrovolnosti a sdružují v sobě studenty škol se zájmem o film Odpolední nepovinné mimoškolní výchovné filmové cykly - podporované rozmanitými (občanskými) sdruženími, jež své aktivity mohou rozvíjet s podporou některé z příspěvkových organizací (centra volného času) Méně formalizované volnočasové aktivity - zaměřené na vstřícné vůči tzv. okrajovým fenoménům AV kultury (specializovaná setkání fanoušků anime, přehlídky „bizarních“ filmů, snímky „nízkých“ uměleckých a estetických hodnot, exotické kinematografie, „obskurní“ proudy a žánry (gay a lesbický film, trash, underground, amatérský a genderový film a mnohé jiné). Oblast počítačových her - kromě běžného off-line hraní, realizovaného buďto individuálně nebo skupinově (tzv. LAN turnaje) je stále významnějším fenoménem herní scény on-line hraní, kterého se prostřednictvím Internetu účastní statisíce až miliony hráčů (MMORPG, Second Life)

Základní východiska pro realizaci mediální edukace Musí překonat systém vzdělávání opírající se o normativní koncepty a kanonizované definice vysokého a nízkého Obsah i postupy výuky vycházejí z každodenní zkušenosti studentů s médii Mediální pedagog nemůže vystupovat v roli diktujícího – arbitra, který určuje, co je a co není (hodnotově) legitimní, nýbrž jako rádce, který jedinci pomáhá při orientaci a interpretaci látky nebo problému Pedagog nepředkládá žákům jednoznačně pojaté (a předpojaté) instrukce, jak se před médii chránit, ale nechává je dojít k vlastním a argumentovaným závěrům Je třeba, aby studenti sami bezprostředně popisovali a následně kriticky komentovali své prožitky a názory Vhodným nástrojem pro porozumění logice mediální kultury se jeví být simulace tvorby jejích obsahů