4. Za doprovodu lyry Dejte mi Homérovu lyru beze strun války... Anakreón.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
„Báseň“ Zastav se v tichu….
Advertisements

BARBORKA, JABLKO, ŠUPINA
divadelní inscenace ze vzpomínek, veršů a Pohádek pro nehodné děti připomínající dávný svět Prévertova dětství, v němž mnozí z nás poznávají.
Móda za 1. světové války Zlatý věk
Číslo v digitálním archivu školy
JAVORY Tobiáš Ondřej Velinský 3.C
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Podstatná jména Rod podstatných jmen ROD podstatných jmen R od podstatných jmen určujeme pomocí ukazovacích zájmen v jednotném čísle. Ten – dům, strom,
Sparta 1.
Shoda přísudku s podmětem
TŘÍDĚNÍ ŽIVOČICHŮ.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Mika Waltari Egypťan Sinuhet
Egyptské umění.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
HOMOSEXUALITA.
Hrátky s češtinou.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Dudek Chocholatý.
ANTARKTIDA.
Známá básnířka ze starověku a významná představitelka řecké lyriky Spory: na kterém ostrově v Egejském moři se Sapfó narodila? Lesbos x Eressos V dětství.
zvířata Ve volné přírodě
ODÍVÁNÍ A OBUV VE STAROVĚKÉM ŘÍMĚ
Moje první prezentace. Téma : zvířata.
I. světová válka – konec války
Optické klamy a jevy Test Petr Okrajek.
Přes hory stráně úbočí, Tvá řeka lásky pramení, chci srdce své ji otevřít a přijmout osvobození. Přes hory stráně úbočí, Tvá řeka lásky pramení, chci srdce.
Bezobratlí.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
1.Všichni v tento čas, | ó lidé, | svůj hlad živě vydejte, | rukou plesejte, | Bohu zpívejte, | zvučně jej chvalte! Neboť jest on Pán | všech nejvyšší.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
1. Jaká nádherná zář to letí oblohou, jak se to světlo třpytí na zemi, na vodách, až rozezpívá svět. A byl večer, byla noc a byl den, Bůh viděl, že dobře.
Mgr. Jaroslav Křápek. Tato prezentace si klade za cíl přiblížit na několika příbězích, a to především na skladbě Narkissos a Échó, rozsáhlé a velkolepé.
Jean Arthur Rimbaud Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
1. Živý je Pán, živý je Pán, živý je Pán na věky věků, živý je Pán, živý je Pán, živý je Pán na věky věků. Nenarodí-li se kdo z vody a Ducha, nemůže vjíti.
Hluchavkovité Autoři: Lukáš Pala – Tvorba, informace, obrázky
Živý je Pán Ref.: Živý je Pán, živý je Pán, živý je Pán na věky věků x
Název projektu: Živá příroda ve škole
BRUSKY.
Podstatná jména. Co jsou podstatná jména? Podstatná jména: ● názvy osob, zvířat, věcí ● vlastností, jevů, činností, vztahů.
Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_25_Přídavná jména měkká Téma:
Epos Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
Vikingové. Kdo byli vikingové  patřili mezi germánské kmeny  slovo Viking je pravděpodobně odvozeno od vík=záliv, říkali si tak obyvatelé dnešního Dánska,
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Hudba ve starověku
VY_32_Inovace_ Antická literatura Český jazyk 8. ročník
Vzory podstatných jmen ( rod mužský, ženský, střední )
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
KVARTETO vzory podstatných jmen
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
ZÁJMENA – ON, JENŽ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
„Báseň“ Zastav se v tichu….
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_15_Keltové a Germáni na našem území
HUDEBNÍ VÝCHOVA – 8. ročník
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Anotace: Prezentace pro 6. ročník k výkladu a procvičení učiva.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
„Báseň“ Zastav se v tichu….
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola
Ekologická katastrofa ARALSKÉHO JEZERA
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Kukačka obecná Cuculus canorus.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Chobotnatci a damani Martina Koubová 3.C.
Podstatná jména rodu ženského pracovní list
POLSKO. POLSKO CHARAKTERISTIKA hlavní město: Varšava rozloha: cca km2 počet obyvatel: jazyky: polština náboženství: katolické (89.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná
Transkript prezentace:

4. Za doprovodu lyry Dejte mi Homérovu lyru beze strun války... Anakreón

Kolem chladné studánky šumí vítr šelestící v haluzích jabloňových, a jak čeří listovím, splývá s něho tichounký spánek - Zvučící zpěv vylévá cvrček zpod křidélek svých a sluneční žár, rozlitý po plochách niv, jím okouzluje - SAPFÓ ( př. n. l.) Neúplný soubor Básně, do něhož byly zařazeny zlomky dochované lyriky, vypovídá o nevšední citové hloubce, bezprostřednosti a upřímnosti, s níž dávala Sapfó najevo náklonnost k členkám dívčího kroužku.

ANAKREÓN ( žil v 6. stol. př. n. l.) V ubohý cár halil se dřív, jak u vos v pase zdrhlý háv, kousíčky dřev na uších měl a lysá kůže hovězí se mu po bocích houpala, špinavý kryt na bídný štít! Baby, jež prodávají chléb, nevěstky, to jeho byl svět! Ničema bídný Artemon! Jen lstí a podvodem byl živ. Ejhle, a teď skvělý má vůz a zlato nosí na uších ten Kyčin syn, slunečník má, zdobený kostí slonovou, již tak jsa roven ženštinám! Humorem, sebeironií i lehkou a uhlazenou formou bavil básník společnost rozmařilých chlebodárců, dokázal však ostrou satirou poukázat také na hloupost a povýšenost nových mocných:

Spí vrcholky hor i propasti, úbočí i úžlabiny, lezoucí tvorstvo, kolik ho živí černá zem, šelmy horské a včelí rod i obludy v hlubinách třpytného moře; spí i kmeny ptáků, rozpínajících peruti - ALKMÁN (7. stol. př. n. l.)