Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a mateřská škola Bukovec

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a mateřská škola Bukovec"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a mateřská škola Bukovec
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_ 12_STROM Autor: Mgr. Libuše Stonawská Předmět: Přírodověda Třída: 4. ročník Šablona projektu: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy Jazyk: Český Název a anotace: Život a význam stromů Druh učebního materiálu: DUM – Prezentace Power Point Očekávaný výstup Učí se pozorovat přírodu, rozeznávat stromy Využité materiály: Obrázky byly použité z klipartu Microsoft Office.

2 STROM Vzduch a slunce stromům stačí vodu pijí ze země,
kolébají hnízda ptačí, šeptají si tajemně.

3 Kam se člověk podívá, všude najde stromy. Rostou
v lesích, podél cest, v sadech, parcích. K životu jim stačí sluneční světlo, voda, vzduch a trocha živin. Rozeznáváme stromy listnaté a jehličnaté. Listnaté na podzim shazují listí. Jehličnanům, které s výjimkou modřínu neopadávají, vyhovuje chladnější podnebí.Stromy se rozmnožují semeny. Kromě ovoce nám poskytují dřevo na topení, stavbu domů, Mostů a lodí. Vyrábíme z něj nábytek, hračky a hudební nástroje.

4 BUK DUB Statní lesní strom s hladkou stříbřitou kůrou
a elipsovými listy. Z bukových jehněd dozrávají v říjnu bukvice (pro lesní zvěř a divočáky pochoutka). DUB Má silný kmen, rozložitou korunu a nápadně vykrojené listy. Z jehněd dubu dozrávají v září žaludy.Velmi tvrdé a pěkně zbarvené dřevo se používá na vodní stavby a k výrobě nábytku.

5 BŘÍZA LÍPA Štíhlý strom s bílou kůrou, je odolný proti
mrazu. Málo trvanlivé dřevo se používá k topení. Z větví se dělají košťata a z břízové šťávy se vyrábí voda na vlasy. LÍPA Mohutný strom s rozložitou korunou a srdčitými listy. Sladce vonící květy v červenci lákají hejna včel. Měkké lipové dřevo se hodí řezbářům. Z květů se vaří zdravotní čaj. Lípa byla považována za symbol češství

6 JAVOR Urostlý až čtyřicetimetrový strom s velkými
rozložitými listy. U nás neběžnější je javor mléč. Kvete v květnu a koncem září dozrávají plody – dvounažky, které se ve větru roztáčí jako vrtulky a dokážou doletět daleko od stromu. Šedavě bílé dřevo je tvrdé a trvanlivé a hodí se k výrobě nábytku, nářadí i hudebních nástrojů.


Stáhnout ppt "Základní škola a mateřská škola Bukovec"

Podobné prezentace


Reklamy Google