Podpora částečných úvazků?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Advertisements

Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
CZ.1.04/3.4.04/ Rodina a práce: PROČ NE?
Projekt č. CZ /5.1.01/ Nové formy péče o děti v České republice.
Analýza Centra ProEquality
Citigroup soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi pro ženy a muže v ČR Bc. Jitka Kolářová, Gender Studies o.p.s.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Zavedená společnost specializující se na služby v oblasti: Daňové poradenství Účetnictví Ekonomické poradenství Mzdy a personalistika
Genderový audit Mgr. Tomáš Bitrich Společenská odpovědnost firem v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/
Služba péče o děti v dětské skupině
Netradiční formy zaměstnávání  Způsoby a okolnosti uplatňování nových forem  Slaďování rodinného (soukromého) života se zaměstnáním  Účast žen na trhu.
Modelové příjmové situace rodin s malými dětmi při vstupu pečujícího rodiče na trh práce Robert Jahoda VUPSV, v.v.i.
MÉĎA – MINI ŠKOLKA NEMOCNICE TGM HODONÍN,p.o.
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
Gastouderopvang v Nizozemsku V jakém rozsahu je v Nizozemsku hlídání dětí v domácnostech (childminding) opravdovou alternativou k mateřským školkám? Tijne.
O.s.MOSTY vás vítá na závěrečné konferenci k projektu RADDAR naše téma: Alternativní způsoby podpory rodiny jako prevence institucionalizace.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Měření flexibility trhu práce v ČR pomocí strukturálních indikátorů Jan Pavel MF, oddělení koordinace hospodářských politik.
Návrh zákona o podpoře rodin s dětmi
Opatření v oblasti sladění profesního, rodinného a osobního života
ZAMĚSTNÁNÍ RODINA Slučitelnost má mnoho faset Pracovní doba „flexibilní, férová, v zájmu rodiny“  Flexibilní pracovní doba pro rodiče  Částečné úvazky.
Stávající stav Normativní financování (rozpočet na mzdy pedagogů je určován podle počtu dětí, stejně jako počet pedagogů na určité množství dětí) 112.
Sociální práce s rodinou 3
Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR Problémy a perspektivy středního školství Jan Kovařovic Seminář k projektu ESF Kvalita II Praha a Brno, 15. a.
Snadný návrat z mateřské do zaměstnání nezaměstnaných žen pečujících o dítě do 15 let v Libereckém kraji 390 nezaměstnaných žen pečujících o.
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Implementace flexicurity v ČR Porovnání výsledků šetření implementace přístupů k flexicurity v Polsku a ČR – CAPA a.s., český partner projektu. Mgr. Aneta.
1 Hledisko OECD na rodičovskou péči Prezentace pro „Konferenci o rodičovské péči o děti a politice zaměstnanosti: Kolize nebo komplementarita?" Praha,
Brno–město pro rodiny Projekt ANIMA PLUS CZ Inovativní opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání Mgr. Lenka Zemanová.
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI A PRÁCE S NEZAMĚSTNANÝMI Téma: Programy vzdělávání a pracovního výcviku FSS MU Brno, 2006.
Kulatý stůl- Hodonín, Nástroje pro-rodinné politiky a jejich využití v oblasti lidských zdrojů a budování dobrého jména firmy Blanka Brabcová.
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
Centrum pro rodinu a sociální péči o.s. 1.
Informace ÚP ČR, Krajské pobočky v Ostravě. Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji k
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Konference SLAĎOVÁNÍ PRACOVNÍHO, RODINNÉHO A SOUKROMÉHO ŽIVOTA: VÝZVA SOUČASNOSTI 3. února 2015.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Role zaměstnavatelů SPP 457 Blanka Plasová. Osnova 1. Role zaměstnavatelů v problému harmonizace práce a rodiny na pozadí rostoucí flexibilizace trhu.
Nerovné odměňování žen a mužů – příčiny a současná situace v ČR Mgr. Veronika Šprincová.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Gender Pay Gap a jeho determinanty s využitím dat EU-SILC 2005 PhDr. Martina Mysíková IES FSV UK ČSÚ.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Rodinná politika v EU a ČR Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí Jihlava KATEDRA DEMOGRAFIE A GEODEMOGRAFIE Přírodovědecká fakulta.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
PREZENTUJÍCÍ Rodinné audity Metodika opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života PhDr. Lada Nováková Mgr. Klára Čmolíková Cozlová.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Způsoby slaďování rodinného a pracovního života v zahraničí
Seminář pro zaměstnavatele Ing. Jana Váňová, NVF
Strategie sociálního začleňování ve vybraných oblastech
Státní správa – zaměstnavatel znevýhodněných skupin
Rozbor schémat kompenzace příjmu v nezaměstnanosti
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Welfare state Sociální zabezpečení Zabezpečení rodin s dětmi
Prorodinné aktivity Olomouckého kraje
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Podpora částečných úvazků? Helena Tomešová Bartáková Blanka Plasová

Výchozí předpoklady Důraz na rodinnou politiku nepatří mezi priority vlády Cíle: Zvýšit společenskou prestiž rodiny a posílit zapojení obou rodičů do péče o děti (X chybí specifikace konkrétních opatření) Podpora částečných úvazků pro rodiče s dětmi do 6 let věku (opatření: pouze sleva na sociální pojištění pro zaměstnavatele 7200 Kč ročně) Rozvoj alternativ rodinné péče (opatření: firemní školky, rodinná centra, vzájemná rodičovská výpomoc)

Ženy na trhu práce ve srovnání s EU Míra zaměstnanosti žen je na průměru EU Mírně vyšší gender employment gap (rozdíl mezi zaměstnaností českých mužů a žen je 17,5% oproti průměru EU 14,5%) Nejvyšší child employment gap (rozdíl mezi zaměstnaností českých žen bez dětí a s dětmi je více než 40% oproti průměru EU-27 14%) Velmi nízká míra částečných úvazků (průměrný podíl je 4%, v kategorii žen 6% oproti průměru EU-27 31%)

Částečné úvazky v současnosti Preference částečný úvazků za účelem harmonizace práce a rodiny výrazně překračují reálný stav Prostor pro potenciální poptávku po částečných úvazcích existuje (téměř 40% matek mezi druhým a třetím roku věku dítěte by preferovalo jinou než výlučně osobní péči o dítě) X Absence vhodných alternativ péče o dítě k (výlučně) rodinné péči může vést k vynucenému setrvání pouze doma.

Zaměstnavatelé a částečné úvazky v číslech Zaměstnavatelé uvádí, že nabízí možnost pracovat na zkrácený pracovní úvazek alespoň některým skupinám zaměstnanců v téměř 64% případů Většina zaměstnavatelů (74,9%) nemá s částečnými úvazky žádné (či pouze malé) problémy. Zhruba polovina zaměstnavatelů při zavádění zkrácených úvazků přihlíží stejnou měrou jak k potřebám firmy/organizace tak potřebám zaměstnanců (+ 22% bere více v úvahu spíše potřeby zaměstnanců a 25% více vlastní potřeby). 78% zaměstnavatelů by žádosti o zkrácený úvazek pravděpodobně či určitě vyhovělo ? Pozitivní přístup zaměstnavatelů + vysoké preference rodičů s dětmi ≠ vyšší míra částečných úvazků ? Zdroj: survey „Rodinné potřeby zaměstnanců“, 2007, N=1019

Situace pracovníků s částečným úvazkem v různých oblastech (oproti standardním úvazkům) Lépe než zaměstnanci s plným úvazkem Zhruba stejně jako zaměstnanci s plným úvazkem Hůře než zaměstnanci s plným úvazkem Možnost pracovního postupu 3,5% 68,5% 28,1% Nárok na zaměstnanecké výhody 4,2% 79,3% 16,5% Jistota zaměstnání 4,6% 79,6% 15,9% Účast v podnikových vzdělávacích programech 3,9% 82,0% 14,1% Survey „Rodinné potřeby zaměstnanců“, 2007, N=1019

Přístup zaměstnavatelů v hloubkových rozhovorech Výrazná závislost na charakteru práce (soulad potřeb obou stran) Většinou individuální dohoda (z hlediska zaměstnavatele je důležitá zkušenost s daným člověkem i s opatřením HPR/částečným úvazkem) Využívá se i během RD i při návratu z RD Pouze omezený počet zaměstnanců na částečný úvazek v organizaci Problematická otázka přechodu mezi částečným a plným úvazkem

Rizika Nízká kvalita (nižší mzda, jistota práce, přístup ke vzdělávání, zastavení kariérního postupu) Nesoulad potřeb rodičů a zaměstnavatelů Otázka vynucených úvazků Uzamčení na sekundárních trzích práce (potenciál posílení segregace a marginalizace již znevýhodněných skupin na TP) Nezkušenost zaměstnavatelů s podobným typem míst + náročnější organizace práce Vazba jen na určitá pracovní místa z hlediska zaměstnavatelů Ze strany zaměstnavatelů se zdá, že půjde spíše o individuální dohodu než všeobecný přístup Orientace vlády pouze na participaci na trhu práce - podpora jen částečných úvazků - bez provázanosti s ostatními potřebnými nástroji rodinné politiky jako jsou dostupná a kvalitní veřejná péče o děti a úprava nastavení rodičovského příspěvku.

Závěry a doporučení Nutná nejen podpora zaměstnavatelů, ale i rodičů Možnost souběhu rodičovského příspěvku a pracovní činnosti (tedy i částečných úvazků) je nepřímo znemožněna nedostupností péče o nejmenší děti – nelze tedy očekávat rychlejší návrat z RD na trh práce Dle doporučení OECD dostatečně kvalitní a dostupnou péči o děti do 3 let nelze realizovat pouze prostřednictvím alternativních forem (jako např. vzájemná rodičovská výpomoc či firemní školky) Z důvodu obavy ze zesílení marginalizace matek na TP (v důsledku rizika uzamčení v částečných úvazcích), podpořit částečné úvazky, ale jen jako jednu z alternativ