Mikroekonomie I Teorie výroby, produkční funkce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mikroekonomie I Cvičení 14 – Obecný model tvorby cen výrobních faktorů
Advertisements

Mikroekonomie II – přednáška č. 3: Produkční analýza firmy
Mikroekonomie I Formování cen na trzích výrobních faktorů
C) Změna optima při změně mzdové sazby
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Cvičení 9 – Ekonomická funkce nelineární v parametrech :
Opakování Hranice Produkčních Možností Ekonomické statky „Scarsity“
TEORIE VÝROBNÍCH FAKTORŮ A ROZDĚLOVÁNÍ
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Poptávka na dokonale konkurenčním trhu práce
Mikroekonomie I Cvičení 7 – Náklady, příjmy a zisk
Mikroekonomie I Výroba a náklady
Mikroekonomie I Cvičení 18 – Všeobecná (celková) rovnováha
Mikroekonomie II Volba technologie Ing. Vojtěch Jindra
ZÁKLADY EKONOMETRIE 10 cvičení Cobb-Douglas PF
3. Dlouhé období.
Teorie firmy II - Optimum výrobce - Mezní produkt, zákon klesajícího mezního produktu - Izokvanty produkční funkce - Další modely výrobce
ZSV – Nabídka Autor: Mgr. Daniela Tauchmanová
D) Produkční a nákladová funkce
D) Užitek a optimální rozhodnutí
B) Nabídková funkce.
Výroba a náklady Pojmy Produkční funkce – je technický název vztahu mezi maximálním množstvím výstupu, které může být vyrobeno a vstupy požadovanými k výrobě.
POPTÁVKA PO VF TRPX – příjem z celkového produktu faktoru
CHOVÁNÍ VÝROBCE: - NÁKLADY A NABÍDKA MIKROEKONOMIE I
Mikroekonomie II Úvod Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Příklady teorie všeobecné rovnováhy
Specifika formování poptávky firem po práci a kapitálu
A) Determinanty poptávky po volném čase
Mikroekonomie I Chování spotřebitele, poptávka na trhu produktů
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
ROZHODOVACÍ ÚLOHY.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Poptávka na nedokonale konkurenčním trhu práce
Makroekonomie I ( Cvičení 11 – Měnová politika - shrnutí )
Mikroekonomie I Trh kapitálu a kapitálových statků
Mikroekonomie I Nedokonalost konkurence
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Produkční analýza firmy
Výrobní náklady firmy a jejich vztah k nabídce
Mikroekonomie I Nabídka dokonale konkurenční firmy
Mikroekonomie I Chování firmy v modelu dokonalé konkurence
Mikroekonomie I Rovnováha na dokonale konkurenčním trhu
Náklady a příjmy firmy Analýza chování výrobce. Racionální chování výrobce Cíl výrobce/producenta: Prostřednictvím vstupů (výrobních faktorů) dosáhnout.
Mikroekonomie I Trh práce a mzdová sazba
Mikroekonomie I Úvod do studia ekonomické teorie
Základy ekonomie Seminář 7..
Mikroekonomie I Obecný model tvorby cen výrobních faktorů
Trh výrobků a služeb – teorie firmy
Teorie firmy Téma 3 Mikroekonomie bakalářský kurz - VŠFS
Mikroekonomie I Chování firmy v podmínkách monopolu Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Mikroekonomie I Tržní selhání, nedokonalá konkurence
Mikroekonomie II Náklady firmy Ing. Vojtěch Jindra
III. Analýza nabídky Přehled témat 8. Technologie 9. Minimalizace nákladů 10. Maximalizace zisku 11. Alternativní teorie firmy.
3. Produkční analýza firmy
Struktura přednášky Náklady A) Náklady v dlouhém období B) Náklady v krátkém období.
Mikroekonomie I Náklady, příjmy, zisk
Trh práce a politika zaměstnanosti
Technologie a náklady Čtvrtý seminář.
Všeobecná rovnováha Téma 10 Mikroekonomie bakalářský kurz - VŠFS
Náklady, příjmy, ekonomický zisk
Nabídka a náklady firmy Ing. Vojtěch Jindra
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
I. Firma a volba technologie II. Náklady firmy. 1.Firma a její cíl 2.Produkční funkce 3.Nákladová funkce 4.Produkční a nákladová funkce v krátkém období.
Produkční analýza firmy. Základní východiska analýzy firmy Firma je subjekt specializující se na výrobu (přeměnu zdrojů/vstupů na statky/výstup). Firma.
nabídka, poptávka, trh, utváření ceny, základní pojmy Michal Janovec
Náklady firmy.
Výroba a náklady Mikroekonomie I.
3. Produkční analýza firmy
Mikroekonomie I Všeobecná (celková) rovnováha
Základy Ekonomie pro adiktology část 10 Prof. Martin Dlouhý
Transkript prezentace:

Mikroekonomie I Teorie výroby, produkční funkce Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)

MIEK1 – Příklady Může být současně TPP kladný a MPP záporný? Pokud ano, načrtněte příslušné grafy a objasněte. Uveďte příklad. Nechť je zadaná krátkodobá produkční funkce ve tvaru: Q = 144L + 30L2 – 2L3 Napište rovnici mezního fyzického produktu práce Napište rovnice průměrného fyzického produktu práce Určete, při jakém objemu práce se začnou prosazovat klesající výnosy z variabilního inputu práce

MIEK1 – Příklady Vysvětlete vzájemný vztah mezi zákonem klesajícího mezního fyzického produktu a zákonem klesajících výnosů. Jaká je nejdůležitější vlastnost produkční funkce v krátkém období? Jak se promítá do příslušných grafů celkového a mezního fyzického produktu? Ilustrujte průběh krátkodobé produkční funkce graficky.

MIEK1 – Příklady Krátké období je období, ve kterém: Firma může rozšiřovat pouze výrobní kapacity Firma nemůže rozšiřovat výrobní kapacity Firma může zvyšovat pouze množství kapitálových statků Jsou všechny inputy proměnlivé Jsou všechny inputy konstantní

MIEK1 – Příklady Definujte produkční funkci. Jakými způsoby lze produkční funkci popsat? K čemu nám produkční funkce slouží? Uvažujte dvoufaktorovou produkční funkci Q = f (K,L). Zakreslete graf této produkční funkce (pomocí mapy izokvant) tak, aby: Na vodorovné ose byl měřen faktor L, na svislé faktor K (L a K vyjadřuje množství použitých vstupů) Tato produkční funkce vykazovala nejdříve rostoucí a posléze klesající výnosy z rozsahu Jaké předpoklady musí být splněny, aby izokvanta byla hladkou klesající konvexní křivkou?

MIEK1 – Příklady Podmínky výroby jsou takové, že pro každou danou úroveň výstupu existuje jen jedna efektivní kombinace vstupů (vstupy jsou dokonale komplementární). Jak bude vypadat odpovídající izokvanta produkce (produkční funkce)? Jak se změní TPP, pokud zvýšíme množství jednoho ze vstupů? Jak bude vypadat mapa izokvant v případě konstantních výnosů z měřítka (rozsahu)?

MIEK1 – Příklady Firma kompletuje elektronické součástky a používá dva vzájemně dokonale nahraditelné vstupy – práci a roboty. MPP práce (odpracované hodiny) je odhadován na 1 000, zatímco MPP robota na 3 000 za hodinu. Zakreslete izokvantu pro kompletaci určitého množství součástek měsíčně v těchto případech: Hodinová mzdová sazba vyplácená dělníkům je 10 Kč a pronájem za používání robota činí 50 Kč za hodinu. Jakou výrobní technologii si firma vybere, aby kompletace součástek byla co nejefektivnější? Předpokládejte, že nájemné za roboty kleslo na 30 Kč za hodinu zatímco mzdy vzrostly na 20 Kč na hodinu. Jak by tyto změny ovlivnily rozhodnutí firmy ohledně výběru technologie?

MIEK1 – Příklady Uvažujte případ, kdy požadovaný výstup lze vyrobit celou řadou nezávislých efektivních výrobních technik a vzájemná nahraditelnost (substituovatelnost) faktorů není nulová ani perfektní. Jaký budou mít izokvanty v tomto případě tvar? Čím je dán tvar izokvanty? Jak se vyvíjí poměr K/L, jestliže se pohybujeme po izokvantě směrem dolů? Jak se tento poměr nazývá? Odlište v následujících případech technologickou změnu a vzájemnou substituci faktorů: Zavedení laseru Snížení počtu sekretářek zakoupením počítačů na administrativní práce Došlo ke zvýšení ceny ropy, proto firma nahrazuje elektrárnu na ropu elektrárnou na uhlí

MIEK1 – Příklady Předpokládejte, že k montáži osobního počítače – všechny potřebné komponenty již byly vyrobeny a jsou k dispozici – je třeba minimálně 25 pracovních hodin a 10 stroj. hodin. Vysvětlete, jak zdokonalení technologie montování počítačů ovlivní produkční funkci montáže osobního počítače a minimální počet hodin práce nutných k montáži osobního počítače. Seznamte se s pojetím makroekonomické Cobb-Douglasovy funkce. Jakým způsobem ji lze zapsat? Podle čeho poznáte, jaký typ výnosů z rozsahu je pro danou produkční funkci charakteristický?