Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Struktura přednášky Náklady A) Náklady v dlouhém období B) Náklady v krátkém období.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Struktura přednášky Náklady A) Náklady v dlouhém období B) Náklady v krátkém období."— Transkript prezentace:

1 Struktura přednášky Náklady A) Náklady v dlouhém období B) Náklady v krátkém období

2 Vymezení funkce dlouhodobých celkových nákladů LTC Funkce LTC:LTC = f (Q) c.p. minimální náklady, které nese firma při různých úrovních výstupu Q - ceteri paribus (tj. při dané technologii a při daných cenách výrobních faktorů)

3 Odvození funkce LTC z úlohy minimalizace nákladů

4 Dlouhodobá stezka expanze výstupu (LOEP) - vymezení = minimální náklady, které nese firma při různých úrovních výstupu Q - ceteri paribus (tj. při dané technologii a při daných cenách výrobních faktorů) (Poznámka: porovnej s definicí funkce LTC!)

5 Vlastnost LOEP Na každé křivce LOEP je konstantní MRTS. Plyne z podmínky optima firmy minimalizující výdaje a z předpokladu konstatních cen vstupů: MRTS = w / r

6 Vlastnosti funkce LTC Funkce LTC: vychází z počátku souřadnic (pokud neexistují zapuštěné čili utopené náklady) je rostoucí je konvexní při klesajících výnosech z rozsahu je konkávní při rostoucích výnosech z rozsahu je lineární při konstantních výnosech z rozsahu

7 Jednotkové náklady vymezení Dlouhodobé průměrné náklady LAC = LTC / Q Dlouhodobé mezní náklady LMC = d LTC / d Q

8 Průběh dlouhodobých nákladů při konstantních výnosech z rozsahu

9 Průběh dlouhodobých nákladů při rostoucích výnosech z rozsahu

10 Průběh dlouhodobých nákladů při klesajících výnosech z rozsahu

11 Vymezení funkce krátkodobých celkových nákladů STC Funkce STC:STC = f (Q) c.p. minimální náklady, které nese firma při různých úrovních výstupu Q - ceteri paribus (tj. při daném objemu kapitálu K 0, při dané technologii a při daných cenách výrobních faktorů)

12 Vzájemný vztah LTC a STC (grafické vyjádření)

13 Vztah dlouhodobých a krátkodobých nákladů

14 Nevyužití výrobních kapacit při rostoucích výnosech z rozsahu

15 Otázky - náklady v krátkém a dlouhém období 1. Nakreslete vztah STC a LTC v případě, že firma vykazuje klesající výnosy z rozsahu. 2. Firma, která vykazuje klesající výnosy z rozsahu, má tendenci přetěžovat své výrobn kapacity. Zobrazte tuto situaci grafem.


Stáhnout ppt "Struktura přednášky Náklady A) Náklady v dlouhém období B) Náklady v krátkém období."

Podobné prezentace


Reklamy Google