FY_069_Vesmír_Souhvězdí Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝPRAVA DO VESMÍRU Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Advertisements

Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Neživá příroda – Slunce
ORIENTACE NA OBLOZE.
č. 12 – Vesmír a Země, planeta Země
NÁRODNÍ PARKY ČR - opakování
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Rašplování, pilování a broušení dřeva
Autor: Mgr. Helena Nováková
Určování zeměpisné polohy
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
Autor: Mgr. Libor Sovadina
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_284_SLUNCE _A_ ZEMĚ Téma:
Stejnosměrný a střídavý elektrický proud
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Neživá příroda - vzduch
Savci – řád hlodavci (úvod)
FY_079_ Elektrický proud v kovech_Elektrický odpor
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Litva, Lotyšsko a Estonsko
FY_097_ Rozvětvený elektrický obvod_Výsledný odpor rezistorů za sebou
Pří_020_Rozmanitost přírody_Souhvězdí
Výsledný odpor rezistorů spojených vedle sebe
Měření a měřidla v technické praxi
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Neživá příroda - vzduch
Chráněná území v České republice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_200_Planetárium AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM:
Autor: Mgr. Libor Sovadina
FY_094_Mechanika_ Zákon vzájemného působení těles
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Měření a měřidla v technické praxi
Opakování – vesmír, sluneční soustava
FY_075_Síla, skládání sil_Rovnovážná poloha tělesa
OXIDAČNÍ ČÍSLO Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAstronomie TémaSouhvězdí.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA NAŠE ZDRAVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Planety sluneční soustavy – Velké planety
FY_074_Síla, Skládání sil_Skládání sil
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Př_131_Mineralogie_Uhličitany Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
Rovnovážná poloha tělesa
FY_078_Elektrický proud v kovech_ Elektrické zdroje
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Magnetické vlastnosti látek
Národní parky - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Zdroje elektrického napětí
Fy_103_Elektromagnetické jevy_Elektromagnetická indukce Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
FY_066_Vesmír_Vesmír Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
PČ_137_Kovy_Nástroje pro ruční zpracování kovů
Autor: Mgr. Libor Sovadina
F_070_Jaderná energie_Jaderná energie Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Výsledný odpor rezistorů spojených za sebou
Vlci Pří_087_Rozmanitost přírody_Vlci Autor: Mgr. Marie Boučková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Pří_020_Rozmanitost přírody_Souhvězdí Autor: Zdeňka Bartlová
Autor: Mgr. Libor Sovadina
CELOSVĚTOVÁ TĚŽBA Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
FY-072_Jaderná energie_Jaderná reakce
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Shrnutí učiva III Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Planety sluneční soustavy – Velké planety
Souhvězdí.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Souhvězdí Vesmír Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Transkript prezentace:

FY_069_Vesmír_Souhvězdí Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Anotace:  Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování učiva  Materiál rozvíjí poznatky získané v hodinách fyziky v oblasti astrofyziky  Je určen pro předmět Fyzika a ročník 9.

Souhvězdí  Souhvězdí je obrazec na obloze, tvořený hvězdami s přesně vymezenými hranicemi. Souhvězdí je útvar na obloze, který je tvořen spojnicemi několika nejjasnějších hvězd. Tyto obrazce v dávných dobách lidem připomínaly různé bohy, zvířata apodobně, podle kterých je pak pojmenovali.  Na nebi bylo Mezinárodní astronomickou unií v roce 1925 ustaveno 88 souhvězdí. 48 nese pojmenování ještě z antických dob. Názvy těchto 48 souhvězdí se vztahují k řeckým mýtům. Pokrývají hlavně severní nebeskou klenbu. Jsou to třeba Býk, Velká medvědice, Orion, Andromeda a další.  Souhvězdí jižní oblohy vznikla později v souvislosti s cestováním po moři. Jejich popis je dílem mořeplavců, kteří se v době zámořských objevů dostali na jižní polokouli a potřebovali je k orientaci.  Souhvězdí v okruhu kolem světového pólu se nazývají cirkumpolární souhvězdí a jsou vidět z daného místa po celý rok.

Souhvězdí Velké Medvědice Velký vůz

Polárka  Velký význam pro určování zeměpisné polohy místa má hvězda polárka.  Polárka se nachází v blízkosti severního světového pólu. Toto je pouze zdánlivá poloha, přirozeně se jedná o velmi vzdálenou hvězdu.  Polárka se nachází v blízkosti souhvězdí Velkého vozu, který je součástí souhvězdí Velké medvědice.  Význam určování polohy místa na zemi podle hvězd má význam především na moři, v poušti a odlehlých oblastech. První mořeplavci se v minulosti orientovali pouze podle hvězd. Až mnohem později používali kompas.

Pohyb souhvězdí po obloze  Vzhled oblohy se neustále mění a to jak během dne, tak během noci.  Slunce vyjde ráno a světlem překryje světlo hvězd, takže je okem nemůžeme pozorovat.  Večer Slunce zapadá, světla ubývá a objevují se na obloze hvězdy (pokud není zataženo). První se objevuje Polárka.  Pozorujeme – li hvězdy, zjistíme, že se jejich poloha mění, že také zapadají a vycházejí.  Souhvězdí blízko severního pólu se nikdy nedostanou pod obzor (jsou cirkumpolární). Souhvězdí blízko jižního pólu vůbec neuvidíme, nedostanou se u nás nad obzor.

Cassiopeia

Orion

Labuť

Kozoroh

Pegas

Hvězdy v souhvězdí  Při pohledu na hvězdy na obloze můžeme zjistit, že hvězdy nejsou stejně jasné, blikají a někdy mají různé barvy.  Podrobná pozorování ukazují, že jednotlivé hvězdy ze souhvězdí nemají ze Země stejnou vzdálenost. Neleží v jedné rovině ani blízko sebe, ač se nám to tak jeví ze Země.  Hvězdy, které vidíme na obloze na protilehlých stranách, mohou být ve skutečnosti k sobě blíže než hvězdy, které vidíme v daném souhvězdí.

Otázky k opakování 1.Co označujeme na noční obloze pojmem souhvězdí ? 2.Pohybují se souhvězdí po obloze, nebo jsou stále na svém místě ? 3.Která souhvězdí nazýváme cirkumpolární ? 4.Jaký význam mají souhvězdí pro člověka ? 5.Napiš alespoň tři názvy souhvězdí. 6.Proč je důležitou hvězdou na noční obloze Polárka ?

Použité zdroje:   Ursa major constellation map.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z:  Cassiopeia constellation map.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z:  Orion constellation map.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z:

Použité zdroje:  Cygnus constellation map.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z:  Capricornus constellation map.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z:  Pegasus constellation map.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: