Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_200_Planetárium AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_200_Planetárium AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM:"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_200_Planetárium AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 9., 25.11. 2011 VZDĚL. OBOR, TÉMA: Fyzika, Planetárium ČÍSLO PROJEKTU: OPVK 1.4

2 ANOTACE V materiálu se prezentuje planetárium, technický princip planetária, uspořádání umělé oblohy i podle ročního období, pohyby jednotlivých subjektů ve sluneční soustavě, historie planetárií, souhvězdí a zajímavosti o nich, umístění planetárií. Určeno pro devátý ročník.

3 Planetárium

4 Co je to planetárium Planetárium je přístroj s různě umístěnými žárovkami, které vytvářejí při projekci hvězdnou oblohu. V projekční místnosti je na sférický strop promítán obraz noční oblohy. Vedle hvězd jsou promítány i ostatní viditelná tělesa, planety, Měsíc, komety i Slunce. Projektor pražského planetária

5 Co je to planetárium V planetáriu je vytvářena hvězda obloha tak, jak ji vidí pozorovatel v různých ročních obdobích na různých místech Země. Pozorování oblohy je základní forma astronomického pozorování.astronomického Pozorovat lze opticky viditelné světelné spektrum (pomocí klasických dalekohledů nebo i pouhým okem), nebo jiné formy elektromagnetického záření.spektrum dalekohledůokem elektromagnetického záření

6 Co je to planetárium Je možné vytvářet hvězdnou oblohu z pohledu pozorovatele na libovolném místě Země a simulovat otáčení oblohy způsobené rotací Země. Pohyby souhvězdí v průběhu roku způsobené oběhem Země kolem Slunce. Pohyby různých objektů ve Sluneční soustavě i změny hvězdné oblohy v průběhu historie vesmíru.

7 Co je to planetárium Model hvězdné oblohy je vytvářen soustavou projektorů. Najdeme zde několik kulovitých projektorů. Po dva, které promítají hvězdnou oblohu a jeden nebo více projektorů, které slouží k promítání planet a vesmírných těles.

8 Historie Historie planetárií sahá a do starověkého Egypta. V hrobkách a chrámech byly nalezeny malby hvězdné oblohy. Moderní planetária tak jak je známe dnes, však vznikají, až od roku 1923 kdy je v Německu vyroben první projektor, konkrétně 21. října 1923 probíhá první veřejná projekce.

9 Co v planetáriu pozorujeme Souhvězdí Souhvězdí je oblast na obloze s přesně vymezenými hranicemi. Často se souhvězdí říká i zdánlivému útvaru na obloze, který je tvořen spojnicemi několika nejjasnějších hvězd. Tyto v dávných dobách lidem připomínaly různé bohy, zvířata apod., podle kterých je pak pojmenovali. V každé civilizaci byl systém souhvězdí jiný.

10 Co v planetáriu pozorujeme Souhvězdí

11 Hubbleův vesmírný dalekohled

12 Souhvězdí Souhvězdí pomáhají při orientaci na obloze. Žijeme-li na severní polokouli, proto můžeme během roku pozorovat souhvězdí severní, zatímco jižní nám zůstanou z velké části skryta. Je to dáno tím, že se zemská osa v prostoru téměř nepohybuje a vůči vzdáleným hvězdám zůstává v klidu (míří stále k Polárce neboli Severce). Jižní souhvězdí jsou pak bez ustání zakryta zemským tělesem.

13 Souhvězdí Jednotlivé hvězdy souhvězdí spojuje pouze lidská představivost. Slunce stejně jako ostatní hvězdy, které vidíme prostým okem na obloze, patří do naší Galaxie, ale jinak jsou na sobě nezávislé. Vedle sebe můžeme vidět hvězdy, které se navzájem vůbec nepodobají, které dělí propastné vzdálenosti a které se pohybují různými směry. Pomíjivost tvarů souhvězdí je poměrně „svižná“: kolem 30 tisíc let. Poté se hvězdy od sebe na obloze vzdálí a obrazec se rozpadne.

14 Zajímavosti o souhvězdích Největším souhvězdím celé oblohy bývala loď Argo (legendárních Argonautů). Toto veliké souhvězdí však bylo v 18. století rozděleno na Lodní kýl, Lodní záď, Kompas, Holubici, Létající rybu a Plachty. Dnes je největším souhvězdím Hydra.

15 Zajímavosti o souhvězdích Velký vůz není souhvězdí. Jde o skupinu hvězd, která patří k souhvězdí Velké medvědice. Malý vůz se oficiálně česky jmenuje Malý medvěd.

16 Kde najdeme planetária V Praze, Brně, Ostravě,Českých Budějovicích, Hradci Králové, V Plzni, Mostě, Teplicích.

17 Použité obrázky – Wikipedia Použité kliparty – kolekce PowerPoint 2007. www.office. microsoft.com Soubor:PrazskePlanetarium.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, 21. 1. 2010, 13:27, last modified on 21. 1. 2010, 13:27 [cit. 2011-11-26]. Dostupné z WWW:. Soubor:HST-SM4.jpeg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, 20. 5. 2009, 17:25, last modified on 8. 12. 2010, 13:33 [cit. 2011-11-26]. Dostupné z WWW:.


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_200_Planetárium AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM:"

Podobné prezentace


Reklamy Google