Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 17 TÉMA: Souhvězdí ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Prezentace je určena žákům 9. tříd základních škol.
V první části se žáci dozvědí, co se rozumí pod pojmem souhvězdí a jaký je jejich počet. Ve druhé části jsou formou výkladu a odkazů uvedena vybraná souhvězdí severní a jižní oblohy a jejich rozdělení do tzv. rodin. Dále zde nalezneme odkazy na životopisy astronomů Nicolase Louise de Lacailleho a Johanna Bayera.

3 Souhvězdí

4 Co je to souhvězdí? Souhvězdí je oblast na obloze s přesně vymezenými hranicemi. Často se souhvězdí říká i zdánlivému útvaru na obloze (alignementu), který je tvořen spojnicemi několika nejjasnějších hvězd. Souhvězdí v dávných dobách lidem připomínala různé bohy, zvířata apod., podle kterých je pak pojmenovali. V každé civilizaci byl systém souhvězdí jiný.

5 Dnes už označení souhvězdí neznamená jen tvar a několik hvězd v tento tvar spojený.
Každé jedno souhvězdí má přesné hranice a stává se v podstatě jakýmsi územím, do kterého spadá všechno, co v tomto území můžeme v dalekém vesmíru pozorovat.

6 Kolik je souhvězdí? Na nebi bylo Mezinárodní astronomickou unií (v roce 1925) nakonec ustaveno právě 88 souhvězdí. Z nich 48 nese pojmenování ještě z antických dob a bylo popsáno v Ptolemaiově Almagestu. Názvy těchto 48 souhvězdí se vztahují k řeckým mýtům.

7 Souhvězdí severní oblohy
Pokrývají především severní nebeskou klenbu. Jsou to třeba Velká medvědice, Býk, Orion, Andromeda, Kasiopeja a další. Řecká civilizace pravděpodobně tato souhvězdí převzala z Mezopotámie nebo z Egypta.

8 Souhvězdí severní oblohy
Tradiční souhvězdí se nacházejí na té části oblohy, která byla viditelná z 35° severní šířky v době kolem roku 5000 př. n. l. Jednotlivé tvary však mohly být známy už mnohem dříve. Například obraz souhvězdí Oriona byl nalezen i na kosti pocházející z doby kamenné.

9 Souhvězdí jižní oblohy
Názvy souhvězdí jižní oblohy vznikly později. Jejich autory jsou mořeplavci a vědci, kteří se v době zámořských objevů dostali na jižní polokouli, kde mohli poprvé tato souhvězdí pozorovat a kteří je potřebovali k orientaci. Popis jižní oblohy dokončil v 18. století francouzský astronom Nicolas Louis de Lacaille. Ten zavedl například názvy souhvězdí: Trojúhelník, Mikroskop, Vývěva a podobně.

10 Dělení souhvězdí do tzv. rodin
Rodina Velké medvědice Perseova rodina Herkulova rodina Zvířetníková souhvězdí – leží na ekliptice Orionova rodina Nebeské vody Bayerova rodina – poprvé je popsal německý astronom Johann Bayer v roce 1603 Lacaillova rodina

11 Citace Wikipedia: the free encyclopedia. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: .C3.AD


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ"

Podobné prezentace


Reklamy Google