Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Souhvězdí Vesmír Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Souhvězdí Vesmír Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy"— Transkript prezentace:

1 Souhvězdí Vesmír Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: Souhvězdí Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_15 Autor: Jindřich Bielčik Datum vytvoření: Vyučovací předmět: Fyzika Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Tematický okruh: Astronomie Téma: Vesmír Druh učebního materiálu: Prezentace Potřebný čas pro výuku DUM: 15 min. prezentace Anotace / Metodický list: Prezentace má sloužit jako digitální pomůcka k výuce o souhvězdích.

2 Souhvězdí

3 Základní fakta Souhvězdí je přesně vymezená oblast na noční obloze, do které spadá všechno, co můžeme ve vzdáleném vesmíru pozorovat. Za souhvězdí se považuje útvar, který je tvořený spojnicemi nejjasnějších hvězd, které často dělí propastné vzdálenosti. Většinou připomínají postavy nebo zvířata, podle nichž byly také pojmenovány. Každá civilizace měla vlastní systém souhvězdí.

4 V roce 1925 bylo Mezinárodní astronomickou unií ustanoveno 88 souhvězdí, z nichž 48 nese pojmenování ještě z antických dob a pokrývají především severní část noční oblohy: např.: Býk, Velká medvědice, Orion, Andromeda. Souhvězdí jižní oblohy byla pojmenována až mnohem později, protože jsou viditelná pouze z jižní polokoule. Autory jejich jmen jsou většinou mořeplavci a vědci, kteří je potřebovali pro navigaci: Trojúhelník, Mikroskop, Vývěva. Hvězdy se během poměrně malé chvíle (30 tisíc let) mohou od sebe vzdálit a daný obrazec rozpadnout.

5 Pozorování Zemská osa se v prostoru téměř nepohybuje, tudíž můžeme po celý rok pozorovat pouze severní část oblohy. Zbylá souhvězdí nám jsou zakryta a mohou být pozorována pouze z jižní polokoule. V oblasti rovníku je teoreticky možné spatřit celou noční oblohu, ale část je vždy zakryta přes den. Proto je nutné počkat několik měsíců, aby byla odkryta jiná část oblohy. Z tohoto důvodu se někdy hovoří o obloze jarní, letní, podzimní a zimní.

6 Zajímavosti Největším souhvězdím bývala loď Argo, která však byla v 18. století rozdělena na 6 menších souhvězdí. Dnes je největším souhvězdím Hydra. Velký vůz není souhvězdí, ale pouze skupina hvězd patřící k Velké medvědici.

7 Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Souhv%C4%9Bzd%C3%AD


Stáhnout ppt "Souhvězdí Vesmír Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy"

Podobné prezentace


Reklamy Google