Moje volba – moje budoucnost CZ.1.07/1.1.02/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Advertisements

stravovacích zařízení
Střední škola obchodu a služeb Jihlava
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.02 SOU Obořiště
CHARAKTERISTIKA ·     je seznam nabízených pokrmů a příloh;   ·     svým vzhledem a obsahem reprezentuje provozovnu;       je reklamním a propagačním prostředkem.
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Ochucování a míchání
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ŽŠ Komenského 495, Slavkov u Brna Číslo a název oblasti podpory:
VY_32_INOVACE_10_GAS_586_Mel
Moje budoucnost.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.09 SOU Obořiště
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Rozvoj a zkvalitňování odborného vzdělávání na středních školách a vyšších odborných školách Moravskoslezského kraje s důrazem na odbornou praxi Tento.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Komenského Slavkov u Brna Číslo a název operačního programu:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ NA ŠKOLE. ANO, NE?
Historie a vývoj kuchařského umění
Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 3. KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblast Organizace obsluhy.
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Předmět: Stolničení Ročník: 2.
Stolování ve středověku
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ a MŠ Pustiměř Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP.
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Složitá a slavnostní menu
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ SLAVNOSTNÍ MENU, HLEDISKA PRO SESTAVOVÁNÍ MENU Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ Free Powerpoint Templates.
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ SLAVNOSTNÍ MENU, PRAVIDLA SESTAVOVÁNÍ MENU Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ Free Powerpoint Templates.
Předmět: Stolničení Ročník: 2.
„Gourmet Team Challenge“ a "Cukrář České republiky 2012" DOPROVODNÝ PROGRAM VELETRHU TOP GASTRO 2012 a GASTRO TOUR 2012 ASOCIACE KUCHAŘŮ A CUKRÁŘŮ ČESKÉ.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Moje volba – moje budoucnost CZ.1.07/1.1.02/ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ RAUT_PŘÍPRAVNÉ PRÁCE, STUDENÝ STŮL
Moje volba – moje budoucnost CZ.1.07/1.1.02/ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Na cestě k úplným kvalifikacím 29. – Lednice Střední škola potravinářská a služeb, Brno, Charbulova 106 RNDr. Jana Marková.
„EU peníze středním školám“
Zpracovala Karolíne AL-Eraidiová a Barbora Vodňanská
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Dranžírování
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Komenského Slavkov u Brna 495 Číslo a název operačního programu:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 3.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPodávání nápojů PředmětStolničení.
Bc. Daniel Vančura Francie.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov Číslo.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět:Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Sommeliérství.
Raut.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Kvíz Kvíz
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_BANKETNI_MENU_PREZENTACE_12 Název školyStřední škola služeb,
Technika obsluhy – Příprava a obsluha rautu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Střední škola hotelnictví a gastronomie
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Výrobní činnost hotelu
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Historie pohostiství Předmět: Stolničení
RAUT III. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Složitá obsluha fondue
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Speciální technologie 3. ročník obor kuchař
Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor
SOŠ a SOU Blansko škola moderních technologií
Gastronomické zvyklosti různých národů
Moderní trendy v gastronomii
Moderní gastronomie Ruth Martin.
Odbytová střediska Hana Stejskalová Ns /2017.
Transkript prezentace:

Moje volba – moje budoucnost CZ.1.07/1.1.02/02.0088 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

GASTRONOMIE

Pojem „gastronomie“ zná každý. Víte však, co to skutečně znamená a co vše je s tím spojeno? Pojem gastronomie vyjadřuje jinými slovy nauku o vztahu kultury s potravou. Jedná se tedy o jakési kuchařské uměni. Gastronomie znamená vědu o žaludku. Gastronomie je skutečným uměním, které umí mnoho odborníků ocenit. Co se týče zmíněného umění, nejedná se jen o umění jídlo připravit, ale i zkonzumovat.

Současná gastronomie je na hodně vysoké úrovni, to hlavní, co tomu pomohlo, jsou tradice. Díky předávání rad a receptů od pokolení do pokolení dochází k vylepšování gastronomických technik a s každou generací přichází nové nápady a zlepšováky. Gastronomie se vyvíjí již řadu staletí.

Trochu historie Gastronomie má bohatou historii. Není divu, vždyť lidstvo se již od počátku snaží své pokrmy upravit do chutných podob, maso tepelně zpracovat a kombinací několika surovin stvořit něco chutného. Úplně na začátku gastronomie o nějakém umění řeč být nemohla. Plody, kořínky, drobní živočichové, ryby. Postupem času se však techniky zlepšovaly, veliký „boom“ nastal s příchodem ohně. Od té doby šel vývoj rychle kupředu. Věděli jste, že pečivo, pizza či nudle pochází již z dob antiky? Příbory naopak přišly s příchodem Byzantské říše.

Počátky české kuchyně sahají až do dob formování českého národa Počátky české kuchyně sahají až do dob formování českého národa. Tehdejší člověk již plně využíval všech domácích surovinných zdrojů, které mu poskytovalo zemědělství, chov dobytka, lov, ale i obchod. Základem staročeské kuchyně byl chléb. Maso se jedlo se stejně jako dnes vepřové, hovězí, drůbež, zvěřina i ryby. K masu se přidávala kořenová i listová zelenina a chuť propůjčovala nejčastěji řeřicha či šalvěj. Maso se vařilo, peklo, ale také udilo. Výjimkou nebyly klobásy, jitrnice ani jelita.

V 17. století se začínají výrazným způsobem projevovat rozdíly mezi českou kuchyní v „zámku a podzámčí“. Chudý lid na venkově zůstává u stravy především rostlinného původu, maso je podáváno jen při výjimečných příležitostech. Naopak bohatá šlechta na zámeckých panstvích a ve městech napodobuje zvyklosti cizích kuchyní. V18. a 19. století. Více se začaly jíst sladké pokrmy, například dorty a čokoláda, pekly se bábovky, buchty a palačinky. V této době se k nám dostal také vyhlášený knedlík.

Současnost Dnes můžeme českou kuchyni charakterizovat jako typickou kuchyni středoevropskou vyznačující se specificky českými prvky, jako jsou houskové a ovocné knedlíky, některé polévky a omáčky, mnohá bramborová jídla, koláče a buchty s poměrně širokým repertoárem svátečních jídel. Z nápojů k ní patří v první řadě pivo, kvalitní vína a slivovice zejména z Moravy a bylinná karlovarská becherovka.

Dvě třetiny Čechů charakterizují svůj vztah k jídlu jako velmi pozitivní, radostný, otevřený. Jídlo pro nás představuje potěšení, které si chceme užít. Polovina lidí dbá a sleduje, co jí. Od restaurace obecně vyžadujeme klidné prostředí, individuální přístup k návštěvníkům, stabilní obsluhu a adekvátně velké porce. Chování obsluhy je klíčový aspekt toho, zda se do restaurace znovu vrátíme, či nikoli.

Cílem každého kuchaře je uspokojit choutky chuťových buněk každého zákazníka. Cílem gastronoma je změnit rutinní přípravu jídla na akt, který povyšuje člověka na jedinou bytost, která je schopna udělat jídlo chutným a vytvořit si pro to podmínky. Správný kuchař musí znát přání zákazníků a splnit základní pravidla chuti, vzhledu, vůni a prostředí. Pokud je vše vyvážené a na dobré úrovni, výsledky se brzy dostaví.

Základní složky kuchařského řemesla jsou: - kultivace chuti pokrmu - kultivace vzhledu pokrmu - kultivace vůně pokrmu - kultivace prostředí, v němž je pokrm podáván - kultivace ideového podtextu pokrmu

Kuchař Kuchař je kvalifikovaný pracovník odpovědný za samostatnou přípravu, úpravu a podávání studených i teplých jídel. Spolupráce při objednávání, přejímce, přezkušování, skladování a konzervaci zboží. - Sestavování jídelního lístku a sledu pokrmů. - Součinnost při zjišťování nákladů. - Příprava a úprava produktů a pokrmů. - Aranžování bufetů a banketů, vydávání pokrmů. - Zpracování a úprava polotovarů. Ošetřování kuchyňského náčiní a vybavení.

Nejvhodnější přípravu pro tuto pozici poskytuje střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce. Jinou alternativu představuje střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce, střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování, střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru gastronomie a střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce

Číšník Číšník je kvalifikovaný pracovník schopný samostatně prodávat a servírovat pokrmy a nápoje. - Uskladňování a kontrola zboží a předmětů používaných v restauraci. - Odborná instruktáž u speciálních pokrmů a nápojů. - Péče o používané předměty (sklenice, nádobí, příbory atd.). - Inkaso plateb a spolupráce s pokladnou. - Přijímání objednávek. - Účast na přípravě a obsluze při slavnostních akcích. - Ošetřování a nalévání nápojů.

- Dokončování přípravy jídel u stolu (např - Dokončování přípravy jídel u stolu (např. flambování, tranšírování atd.). Přijímání a umísťování hostů, poskytování rady při výběru pokrmů a nápojů. - Příprava a aranžování místností a tabulí. Servírování a vydávání pokrmů a nápojů. Nejvhodnější přípravu pro tuto pozici poskytuje střední vzdělání s výučním listem v oboru číšník, servírka. Jinou alternativu představuje střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování, střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru gastronomie a střední vzdělání bez maturitní zkoušky i výučního listu v oboru hotelnictví a turismus.

Barman Podává alkoholické a nealkoholické nápoje v barech a jiných restauračních zařízeních. Poradí hostům s výběrem vhodného nápoje, který náležitě naservíruje. Připravuje míchané nápoje, nejčastěji přímo před očima hosta, za použití barmanského náčiní – sklenic, paliček, šejkrů, mixérů. Přijímá platby za nápoje a spravuje pokladnu. Barmani často pořádají speciální barmanské show, kde předvádí své barmanské schopnosti. Práce barmana vyžaduje vyučení v gastronomickém oboru – nejlépe číšník.

Barmanská soutěž The SoCo Challenge

ZAJÍMAVOSTI Z GASTRONOMIE Sommeliér Pokud zapátráme v minulosti, zjistíme, že profese sommeliéra existovala už v dobách Karla IV. V dnešní době je sommeliér jakýsi vinný číšník, i když jeho znalosti by měly bohatě zasahovat i do mnoha dalších druhů alkoholických nápojů. Jeho posláním je především nabídka vína hostům a zároveň i odborný výklad.

Nejdůležitější činností je aktivní komunikace s hosty, která se opírá o perfektní znalost nabízeného produktu, konzultace při výběru jednotlivých vín, kterou sommeliér podává na základě svých vlastních zkušeností s jednotlivými víny a dále pak jejich přiřazováním k vybraným pokrmům. Hlavní starostí je především prodej vína, aperitivu a digestivu, do čehož se dá zahrnout i tvorba celkového vzhledu vinného a nápojového lístku

ZAJÍMAVOSTI Z GASTRONOMIE CARVING neboli dekorativního vyřezávání ovoce a zeleniny Jedná se o činnost, která patří do kuchařské artistiky. Jde o novinku, která se k nám dostala zhruba před 10-ti lety. Suroviny, ze kterých lze vyřezávat je de facto jakékoliv ovoce či zelenina. Používá se velká škála speciálního nářadí. Nejčastěji dlátka, speciální nože aj. Existují soutěže v carvingu – Junior Carving Cup a Czech Carving Cup. Je možné absolvovat až 6 kurzů, každý zaměřený na něco jiného… Carving z angl.originálu znamená řezání, vyřezávání

Ukázky carvingu – Junior Carving Cup 2006

Kde je možné se vyučit? Střední odborné učiliště, Mikulov, www.sou-mik.cz Vyšší odborná škola a Střední odborné učiliště, Bzenec www.soukyjhavli.cz Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Znojmo, Dvořákova 19, www.szes-dvorakova.cz Základní škola, Odborné učiliště a Dětský domov Račice, Zámek 1, www.uciliste-racice.cz

Děkujeme za pozornost a přejeme šťastnou volbu vaší budoucnosti http://mvmb.iss-sokolnice.cz/