Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola hotelnictví a gastronomie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola hotelnictví a gastronomie"— Transkript prezentace:

1 Střední škola hotelnictví a gastronomie
Prezentační a výukový materiál k volbě povolání Člověk a svět práce Střední škola hotelnictví a gastronomie Praha Klánovice

2 Na úvod hotelova-skola.cz Milí žáci, naše škola již 50 let připravuje budoucí pracovníky pro práci v hotelnictví, gastronomii a nově také v cestovním ruchu. Naši absolventi nacházejí uplatnění nejen v rámci České republiky, ale i v zahraničí. Rozhodnutí o vašem budoucím povolání je závažným krokem, a tak nám dovolte, abychom vám představili, jaké jsou možnosti vašeho budoucího uplatnění, pokud se rozhodnete pro studium některého z těchto oborů.

3 Pár slov o nás hotelova-skola.cz Jsme škola rodinného typu 20 minut od centra Prahy v krásném prostředí klánovického lesa. Máme vlastní domov mládeže v areálu školy. Respektujeme individualitu a osobnost každého žáka.

4 Pár slov o nás hotelova-skola.cz Zajišťujeme praxi na špičkových pracovištích v Praze včetně Parlamentu ČR. Našim žákům nabízíme mezinárodní stáže a praxe. Nabízíme také motivační příspěvky a stipendia.

5 Škola roku hotelova-skola.cz V loňském roce jsme od Asociace hotelů a restaurací ČR získali prestižní ocenění Škola roku 2012

6 Studijní obory U nás můžete studovat
hotelova-skola.cz U nás můžete studovat Hotelnictví Cestovní ruch Gastronomii Kuchař-číšník Podnikání

7 Představení jednotlivých oborů vzdělání
hotelova-skola.cz Absolventi maturitních oborů mohou samozřejmě pokračovat ve studiu na vyšších odborných školách nebo vysokých školách v oblasti gastronomie, hotelnictví, turismu nebo v ekonomických oborech. V rámci odborné praxe mají žáci možnost vyjet na 3 – 4 týdny do Norska, Německa, Španělska nebo na Slovensko.

8 Hotelnictví hotelova-skola.cz Obor připravuje žáky na pozici pracovníka středního managementu pro oblast hotelových služeb a cestovního ruchu. Kromě všeobecných předmětů a dvou povinných cizích jazyků jsou vyučovány především předměty odborné, zaměřené na hotelový provoz, cestovní ruch, IT technologii, ekonomiku a podnikání, fiktivní firmu, techniku obsluhy a služeb, komunikaci ve službách a další.

9 Hotelnictví hotelova-skola.cz

10 Hotelnictví hotelova-skola.cz Odborná praxe je během prvních dvou ročníků zaměřena na oblast gastronomie, žáci ji vykonávají v kuchyni a v obsluze nejprve ve školní jídelně, později ve 4* hotelu Clarion. Ve 3. a 4. ročníku je odborná praxe již zaměřena na oblast cestovního ruchu a hotelnictví, žáci se seznámí s provozem v agentuře CzechTourism a v recepci hotelu Paříž. Pro vzdělávání v tomto oboru by měl mít žák zájem hlavně o cizí jazyky, český jazyk a zeměpis.

11 Hotelnictví hotelova-skola.cz

12 Cestovní ruch hotelova-skola.cz Obor je zaměřen na přípravu pracovníků v oblasti cestovního ruchu. Kromě všeobecných předmětů a dvou povinných cizích jazyků jsou vyučovány především předměty odborné, zaměřené na zeměpis a služby cestovního ruchu, regionální gastronomii, dějiny kultury, IT technologie, ekonomiku a podnikání, lázeňské a průvodcovské služby, fiktivní firmu, a další.

13 Cestovní ruch hotelova-skola.cz

14 Cestovní ruch hotelova-skola.cz Odborná praxe je zaměřena především na oblast cestovního ruchu, žáci se seznámí s různými činnostmi v agentuře CzechTourism a v recepci hotelu Paříž. V rámci předmětů zdraví a výživa, regionální gastronomie a komunikace ve službách budou absolvovat část praxe i v gastronomickém provozu. Pro vzdělávání v tomto oboru by měl mít žák zájem hlavně o cizí jazyky, český jazyk a zeměpis.

15 Cestovní ruch hotelova-skola.cz

16 Gastronomie hotelova-skola.cz Obor je zaměřen na přípravu pracovníků v gastronomické oblasti. Kromě všeobecných předmětů a dvou povinných cizích jazyků jsou vyučovány především předměty odborné, zaměřené na technologii přípravy pokrmů, výživu, potraviny a nápoje, stolničení, komunikaci ve službách, ekonomiku a podnikání, IT technologie a další.

17 Gastronomie hotelova-skola.cz

18 Gastronomie hotelova-skola.cz Odborná praxe probíhá v 1. a ve 2. ročníku jeden den v týdnu a ve 3. a ve 4. ročníku 4 dny 1x za 14 dní. Žáci se střídají na pracovištích, se kterými má škola uzavřenou smlouvu. Jsou to např. hotel Marriot, DAP, Leonardo, Clarion, Parlament ČR a další. Pro vzdělávání v tomto oboru by měl mít žák ZŠ hlavně zájem o obor, o cizí jazyky a český jazyk.

19 Gastronomie hotelova-skola.cz

20 Kuchař - číšník hotelova-skola.cz Tento obor je určen pro ty, kteří rádi vaří nebo komunikují s lidmi, ale jejich školní výsledky nepředpokládají studium maturitního oboru. Výuka probíhá v týdenních cyklech (praxe, teorie), žáci se střídají na jednotlivých pracovištích, se kterými má škola uzavřenou smlouvu. Jsou to např. hotel Marriot, DAP, Leonardo, Clarion, Parlament ČR a další.

21 Kuchař - číšník hotelova-skola.cz

22 Kuchař - číšník hotelova-skola.cz Ve třetím ročníku se žáci mohou rozhodnout, zda se budou specializovat na kuchaře nebo číšníka. Pro vzdělávání v tomto oboru by měl mít žák ZŠ hlavně zájem o obor a být aktivní v praktických činnostech.

23 Kuchař - číšník hotelova-skola.cz

24 Volba povolání hotelova-skola.cz Po absolvování studia můžete pracovat na zajímavých pracovních pozicích. Na následujících snímcích uvidíte pro jednotlivé obory možné pracovní pozice a příslušnou pracovní náplň.

25 Pracovník hotelového a gastronomického provozu
hotelova-skola.cz Zabezpečuje činnosti v oblasti stravovacích a ubytovacích služeb Jednání s inspekčními orgány Kontrola kvality poskytovaných služeb Projednávání a přijímání objednávek od zákazníků Provádění pokladních operací Řízení a organizace pracovníků a činností k zabezpečení plynulého provozu Řešení reklamací a stížností zákazníků Spoluvytváření obchodní strategie Zajišťování technického vybavení a údržby určeného úseku Základní komunikace se zákazníky v cizím jazyce

26 Provozní hotelova-skola.cz Organizuje a řídí provoz úseku, vyřizuje objednávky a reklamace, zajišťuje technické vybavení a jeho údržbu Poskytování informací o poskytovaných službách a jejich cenách zákazníkům Řešení reklamací a stížností zákazníků Kalkulace cen poskytovaných služeb Projednávání a přijímání objednávek včetně vedení evidence Provádění kontroly správnosti pokladních operací a jejich evidence Jednání s inspekčními orgány Řízení a organizace pracovníků a činností k zabezpečení plynulého provozu Řízení kvality poskytovaných služeb

27 Pracovník ubytování v malých ubytovacích zařízeních
hotelova-skola.cz Zajišťuje komplexní chod ubytovacího zařízení včetně zajištění doprovodných služeb Administrování ubytovacího procesu hostů Jednání s obchodními partnery, dodavateli a úřady Monitorování spokojenosti hostů a realizování aktivit k utváření vhodného dojmu hostů Nakupování zboží a provozního materiálu Obsluhování hotelových rezervačních systémů – PMS Přijímání rezervací, registrování přijíždějících hostů a související nabízení dalších různých variant služeb Řešení připomínek a stížností hostů a další...

28 Recepční Zajišťuje ubytování a doplňkové služby v ubytovacím zařízení
hotelova-skola.cz Zajišťuje ubytování a doplňkové služby v ubytovacím zařízení Komunikace se zákazníky v cizím jazyce Nabízení a prodej doprovodných služeb Pokladní činnosti včetně vedení účetní evidence Poskytování informací o nabízených službách Vyřizování reklamací hostů Prodej a evidence prodeje doplňkového sortimentu Provádění směnárenské činnosti Předávání pokynů spolupracovníkům zajišťujícím servis hotelovým hostům Příjem a evidence hostů

29 Prodejce cestovní agentury
hotelova-skola.cz Zprostředkovává prodej tuzemských, zahraničních a kombinovaných zájezdů cestovních kanceláří Koordinování přípravy zájezdů na míru s objednavatelem Poskytování informací k zájezdům Poskytování poradenské služby včetně vyřizování reklamací Prodej zájezdů a vyúčtovávání poskytovaných služeb Příprava, organizování a realizace prodeje zájezdů cestovních kanceláří Vedení požadovaných evidencí - evidence prodaných služeb, přijatých plateb, přijatých dokladů, evidence vydané dokumentace, poukázek, apod.

30 Pracovník cestovní kanceláře
hotelova-skola.cz Připravuje a zajišťuje tuzemské a zahraniční zájezdy, zajišťuje jejich prodej a poskytuje informace Jednání s pojišťovnami, dopravci a partnery v oblasti cestovního ruchu Komunikace se zahraničními partnery cestovní kanceláře Kontrola dodržení programů a itineráře tras zájezdových skupin Kontrola kvality ubytovacích kapacit a dalších poskytovaných služeb Pomoc při řešení krizových situací klientů Poskytování klientského servisu - informačních, poradenských a organizačních služeb Tlumočení a odborná pomoc klientům Organizace sportovních a společenských aktivit a zábavy pro děti i dospělé

31 Vedoucí zájezdu hotelova-skola.cz Je pověřeným zástupcem CK odpovědným za řádný průběh zájezdu a spokojenost klientů Komunikace se zahraničními partnery cestovní kanceláře Kontrola dodržení programů a itineráře tras zájezdů Kontrola kvality ubytovacích kapacit a dalších poskytovaných služeb Pomoc při řešení krizových situací klientů Organizační zajištění programu, včetně ubytování a dalších služeb během zájezdu Poskytování klientského servisu během zájezdu Tlumočení a odborná pomoc účastníkům zájezdu Technický doprovod turistické skupiny během celého zájezdu

32 Místní zástupce cestovní kanceláře
hotelova-skola.cz Je pověřeným zástupcem cestovní kanceláře, který poskytuje cestujícím klientům potřebný servis Doprovod klientů cestovní kanceláře na místo určení Komunikace se zahraničními partnery cestovní kanceláře Kontrola připravenosti ubytovacích kapacit a dalších plánovaných služeb před příjezdem klientů Pomoc při řešení krizových situací klientů Poskytování klientského servisu v místě destinace Prodej a organizační zajištění výletů, případně dalších služeb pořádaných cestovní kanceláří Zabezpečení a organizace sportovních a společenských aktivit a organizace zábavy pro děti i dospělé

33 Animátor cestovní kanceláře
hotelova-skola.cz Zajišťuje a organizuje vhodné volnočasové kulturní a sportovní aktivity pro účastníky zájezdů Identifikace, příprava a realizace animačních aktivit pro odborně a účelově zaměřené zájezdy (sportovní, kulturní, oborové apod.) Motivování klientů k aktivnímu zapojení do připravených animačních aktivit Příprava a realizace aktivních a pasivních kulturních vystoupení pro děti Příprava a realizace aktivních a pasivních kulturních vystoupení pro dospělé Realizování animačních programů a jejich nabízení v průběhu zájezdu podle zájmu účastníků zájezdů Vyhledávání vhodných ubytovacích zařízení, spolupracovníků a dodavatelů služeb pro animační programy

34 Prodejce v cestovní kanceláři
hotelova-skola.cz Zajišťuje prodej zájezdů a poskytuje informace klientům cestovní kanceláře Jednání s klienty cestovní kanceláře Koordinování přípravy zájezdů na míru s objednavatelem Poskytování informací k jednotlivým zájezdům Poskytování poradenské služby včetně vyřizování reklamací Prodej zájezdů a vyúčtovávání poskytovaných služeb Příprava, organizování a realizace prodeje zájezdů cestovní kanceláře Vedení požadovaných evidencí - prodaných služeb, přijatých plateb, přijatých dokladů, evidence vydané dokumentace, poukázek, apod.

35 Pracovník turistického informačního centra
hotelova-skola.cz Poskytuje informační servis a poradenství návštěvníkům regionu a místním občanům Aktualizace databáze ubytovacích kapacit, stravovacích zařízení a turistických cílů Aktualizace databáze úřadů, organizací, institucí, firem a obchodů Tvorba tiskových zpráv a prezentací věnovaných turistice a cestovnímu ruchu Poskytování informací veřejnosti v českém a cizím jazyce Spolupráce při tvorbě a zpracovávání projektů zaměřených na rozvoj cestovního ruchu v turistické oblasti Zajišťování propagačních materiálů z oblasti cestovního ruchu

36 Barman Připravuje a podává míchané nealkoholické a alkoholické nápoje
hotelova-skola.cz Připravuje a podává míchané nealkoholické a alkoholické nápoje Obsluha barových zařízení Péče o vybavení baru Podávání a servírování nápojů Provádění odborné instruktáže u speciálních nápojů Příprava širokého sortimentu míchaných nealkoholických a alkoholických nápojů také podle speciálních či vlastních receptur Spolupráce při přípravě a obsluze při slavnostních akcích Uskladňování a kontrola zboží a předmětů používaných v restauraci Uskladňování a ošetřování nápojů, ovoce, přísad a surovin Vyúčtování tržeb

37 Kuchař Samostatně připravuje, upravuje a podává studená i teplá jídla
hotelova-skola.cz Samostatně připravuje, upravuje a podává studená i teplá jídla Aranžování bufetů a banketů, vydávání pokrmů Ošetřování kuchyňského náčiní a vybavení Příprava a úprava produktů a pokrmů Sestavování jídelního lístku a sledu pokrmů Součinnost při zjišťování nákladů Spolupráce při objednávání, přejímce, přezkušování, skladování a konzervaci zboží Zpracování a úprava polotovarů

38 Sommelier hotelova-skola.cz Spoluvytváří gastronomický koncept, zejména pečuje o uskladněná vína, nabízí a servíruje vína Nabízení a prezentace vín Navrhování a vhodných kombinací vín a pokrmů Péče o sklo, karafy a další pomůcky Péče o uložení, skladování a temperaci vín Péče o vybavení baru nebo restaurace Provádění servisu a dekantace vín Servírování vína Tvorba vinného lístku

39 Číšník Samostatně servíruje a prodává pokrmy a nápoje
hotelova-skola.cz Samostatně servíruje a prodává pokrmy a nápoje Dokončování přípravy jídel u stolu (flambování, tranšírování) Inkaso plateb a spolupráce s pokladnou Odborná instruktáž u speciálních pokrmů a nápojů Ošetřování a nalévání nápojů Péče o používané předměty Přijímání a umísťování hostů, poskytování rad hostům Přijímání objednávek Příprava a aranžování místností a tabulí Servírování a vydávání pokrmů a nápojů Účast na přípravě a obsluze při slavnostních akcích Uskladňování a kontrola zboží a předmětů používaných v restauraci

40 Zaujala vás některá z těchto zajímavých profesí?
Studujte u nás hotelova-skola.cz Zaujala vás některá z těchto zajímavých profesí? Budeme velmi rádi, pokud se rozhodnete studovat právě u nás!

41 facebook.com/hotelovka
Na viděnou :) hotelova-skola.cz Střední škola hotelnictví a gastronomie SČMSD Praha, s.r.o. Praha 9 - Klánovice facebook.com/hotelovka Některé použité materiály byly převzaty z webu


Stáhnout ppt "Střední škola hotelnictví a gastronomie"

Podobné prezentace


Reklamy Google