Příslovečné určení Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
aneb CO JSME SE O NICH DOZVĚDĚLI V 7. TŘÍDĚ
Advertisements

Zájmena - procvičování na test ČÁST ÚSTNÍ
Číslovky SKLOŇOVÁNÍ DVA, OBA, TŘI, ČTYŘI
Přídavná jména TVOŘENÍ TVARŮ
Číslovky DRUHY ČÍSLOVEK
Předmět: Český jazyk - mluvnice Cílová skupina: 6. ročník ZŠ
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_01.
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Neohebné slovní druhy nedají se „ohýbat“ (skloňovat/časovat)
Podstatná jména pomnožná, hromadná, látková
Jména a pády Put the nouns between slash marks into the appropriate case, as determined by the context. Vzor: Román se stal tím, čím v /minulost/ byla.
Podstatná jména obecná a vlastní (OPAKOVÁNÍ A PROCVIČOVÁNÍ)
Podstatná jména Mluvnické kategorie; konkrétní a abstraktní
Ohebné slovní druhy PROCVIČOVÁNÍ 1.ROZLIŠTE PŘÍDAVNÁ JMÉNA T/M/P.
JAZYKOVÉ ROZBORY (+ PRACOVNÍ LIST)
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ (Pu)
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.07 Název pro školu:
Obohacování slovní zásoby Zpracovala: Mgr
Přídavná jména pravopis koncovek
Cestopis Zpracovala: Mgr
VĚTA JEDNODUCHÁ A SOUVĚTÍ
Spojovací výrazy Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Květen 2013
Přísudek Zpracovala: Mgr
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
Dopis Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Listopad 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
Úvaha Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2013
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Číslovky Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 20123Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Říjen 2012
stůl - pes - bída - zlost - láska -
Zájmena Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2013 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
Základní skladební dvojice-cvičení
Přívlastek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Vyplňování jednoduchých tiskopisů Zpracovala: Mgr
Kréta Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor:
OPAKOVÁNÍ ČÍSLOVEK (+ pracovní list)
Pohádka Zpracovala: Mgr
Podstatná jména - opakování Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.5.00/
Kočičí hrádek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2013 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Předpony s-/z- Zpracovala: Mgr
VY_32_INOVACE_03-37 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Skladba Téma:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
VEDLEJŠÍ VĚTY PŘÍSLOVEČNÉ
Inzerát Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Říjen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
Líčení Zpracovala: Mgr
Příslovečné určení Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ3r0110 Název sady:Skladba pro 3.ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český.
Úvaha II Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Duben 2013
P ř íslove č né ur č ení Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-37 Téma: ČESKÝ JAZYK – skladba VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-37.
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
V Ě T N É Č L E N Y Základní – podmět,přísudek
Zájmena skloňují se druhy: osobní přivlastňovací ukazovací tázací
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
Souvětí podřadné. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: 1.07/14.00/
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): květen 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ příslovečné určení 1 Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Rozvíjející větné členy Příslovečné určení 6.třída ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.4 příslovce Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba listopadu 2011
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Úvaha II Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Duben 2013
Předložky.
Autor: Martina Pijáková
Příslovečná určení VY_32_INOVACE_03-25 Ročník:
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_04
Transkript prezentace:

Příslovečné určení Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk – Mluvnice Výukový materiál slouží k výkladu učiva příslovečné určení. Výklad je doplněn kontrolním cvičením. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

1. Místa Kde? Ve školní zahradě začaly zrát jahody. Kam? Pavel odešel domů. Odkud? Zleva se ozvalo zavolání. Kudy? Adam jel přes most.

2. Času Kdy? Na koncert půjdeme zítra. Odkdy? Od rána Jan na nic nemyslel. Dokdy? Návštěvníci vydrželi do konce. Jak dlouho? Do kopce jsme šplhali dvě hodiny. Jak často? Cvičit na hudební nástroj musíte denně.

3. Způsobu Jak? Bylo slyšet jasně každé slovo. Dobře si to zapamatuj! Jara skokem přibývalo. Pozornost posluchačů byla napjata do krajnosti. Okna rodného domu září jako maják. Krev potůčkem teče.

4. Míry Kolik? Do jaké míry? Jak moc? Kmen byl poněkud nahnilý. Vstupenka stojí sto korun. Václavské náměstí je dlouhé 780 metrů.

5. Příčiny Proč? Z jaké příčiny? Z jakého důvodu? Třásl se smíchy. Oči se mu leskly nadšením. Javory se pěstují pro své výborné dřevo i u nás.

6.Účelu Proč? Za jakým účelem? Největší města položila tramvaje pro zrychlení pod zem. Rostlina potřebuje k své výživě vodu. Strýc s tetou k nám přišli na návštěvu.

7. Podmínky Kdy? Za jaké podmínky? Za pěkného počasí je z vrcholu vidět Sněžku. Bez tvého souhlasu nic nepodnikneme.

8. Přípustky I kdy? I v jakém případě? I přes co? Přes nepříznivé počasí pokračovali zemědělci ve sklizni. Při vší opatrnosti rozbil Vítek tři sklenice.

Vyhledej příslovečná určení a urči jejich druh. 1. Martin odletěl za opalování k moři. 2. Katka usíná v zimě velmi brzy. 3. Před jeho budovou stál zástup lidí. 4. Pro nepříznivé počasí jsem neodjel na dovolenou. 5. Na chodníku ležel kousek papíru vytržený ze diáře. 6. Z radosti vyskočil a utíkal pryč. 7. Přes zákaz tam včera šel. 8. U lomu se pronajímají chatky na týden. 9. Do lesa na borůvky chodili každý den. 10. Pro potěšení zpíval často lidové písně.

11. Smíchy se popadal za břicho. 12. Na trajektu nás okouzlil západ slunce. 13. Pro nepozornost přišel pozdě. 14. Za deštivého počasí na výlet nepůjdeme. 15. Chlapec úmyslně neodpovídal na pozdrav. 19. Při větší píli nemusel test napsat špatně 20. Přes svou neznalost mi velmi pomohl. 21. Autem dojel do Zlína za hodinu.

Zdroje: STYBLÍK, V. – ČECHOVÁ, M. – HAUSER, P. – HOŠNOVÁ, E.: Český jazyk pro 7. ročník základní školy a odpovídající ročník víceletých gymnázií. 1. vyd. Praha: SPN ISBN KVAČKOVÁ, J.: Opakujeme češtinu v 7. ročníku 1. díl. Brno: Nová škola ISBN KRAUSOVÁ, Z. – TERŠOVÁ, R.: Český jazyk 7. 1 vyd. Plzeň: Nakladatelství Fraus ISBN