Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Neohebné slovní druhy nedají se „ohýbat“ (skloňovat/časovat)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Neohebné slovní druhy nedají se „ohýbat“ (skloňovat/časovat)"— Transkript prezentace:

1 Neohebné slovní druhy nedají se „ohýbat“ (skloňovat/časovat)
příslovce (kde, kdy, dobře, velmi, proč atd.) předložky (v, z, do, u, bez, kolem, mimo atd.) spojky (že, když, aby, a, i, ani, ale atd.) částice (ano, ne, asi, prý, kéž, ať atd.) citoslovce (haf, mňau, vrrrrr, vrkú, bzzzzz atd.)

2 Procvičování 1.Z PŘÍDAVNÝCH JMEN TVOŘTE PŘÍSLOVCE, UTVOŘTE VĚTY A NAPIŠTE.
tajemný - zřejmý - dobrý - dojemný - soukromý - zlý - krásný - nepříjemný - vysoký - tichý - loudavý - protáhlý - Např.: Zámek vypadal v noci tajemně.

3 Řešení 1.Z PŘÍDAVNÝCH JMEN TVOŘTE PŘÍSLOVCE, UTVOŘTE VĚTY A NAPIŠTE.
tajemný - tajemně zřejmý - zřejmě dobrý - dobře dojemný - dojemně soukromý - soukromě zlý - zle krásný - krásně nepříjemný - nepříjemně vysoký - vysoce tichý - tiše loudavý - loudavě protáhlý - protáhle Např.: Zámek vypadal v noci tajemně.

4 Procvičování 2.DOPLŇTE SPRÁVNOU PŘEDLOŽKU.
Babička vyhlédla _ okna. Automobily vyvážíme __ Německa, __ Chorvatska i __ vzdálenějších zemí. Olej _ vodou nepromícháš. __ silnicích často dochází _ nehodám. _ dálce zahřmělo. Zemědělci začali svážet _ pole úrodu. Zahrady _ noci zaplavila blesková povodeň. Včely poletovaly _ květu __ květ. _____ louku __ stavení běželo stádo koní.

5 Procvičování 2.DOPLŇTE SPRÁVNOU PŘEDLOŽKU.
Babička vyhlédla z okna. Automobily vyvážíme do Německa, do Chorvatska i do vzdálenějších zemí. Olej s vodou nepromícháš. Na silnicích často dochází k nehodám. V dálce zahřmělo. Zemědělci začali svážet z pole úrodu. Zahrady v noci zaplavila blesková povodeň. Včely poletovaly z květu na květ. Přes louku ke stavení běželo stádo koní.

6 Procvičování 3.NAJDĚTE SPOJKY, PODTRHNĚTE, DOPLŇTE ČÁRKY.
Do divadla se mnou půjde maminka a tatínek pro nás přijede autem. Bude-li pršet zůstaneme doma. V restauraci čekala dlouho a tak si objednala kávu. Nechtěl zůstat doma sám protože se bál. Všichni se báli že onemocní ale on dostal jen rýmu. Když bude svítit sluníčko půjdeme na koupaliště.

7 Řešení 3.NAJDĚTE SPOJKY, PODTRHNĚTE, DOPLŇTE ČÁRKY.
Do divadla se mnou půjde maminka a tatínek pro nás přijede autem. Bude-li pršet, zůstaneme doma. V restauraci čekala dlouho, a tak si objednala kávu. Nechtěl zůstat doma sám, protože se bál. Všichni se báli, že onemocní, ale on dostal jen rýmu. Když bude svítit sluníčko, půjdeme na koupaliště.

8 Procvičování 4.NAHRAĎTE VE VĚTÁCH SLOVESA VHODNÝMI CITOSLOVCI.
Slepice stále kvokala. Pes vrčel a štěkal, kočka mňoukala a krávy bučely. Kukačka kukala po celém lese. Zvonek u dveří stále zvonil a děda nervózně bouchal na dveře. Myslivec vystřelil z pušky, všichni se polekali a vrabci přeletěli ze stromu na strom. Jirka zlostně zabubnoval na bubínek.

9 Řešení 4.NAHRAĎTE VE VĚTÁCH SLOVESA VHODNÝMI CITOSLOVCI.
Slepice stále kvok. Pes vrrrr a haf, kočka mňau a krávy búúúúú. Kukačka kuku po celém lese. Zvonek u dveří stále crrrr a děda nervózně buch buch na dveře. Myslivec bum z pušky, všichni se ááááá a vrabci frnk ze stromu na strom. Jirka zlostně bum bum na bubínek.

10 Digitální učební materiál:
Autor: Mgr.Petra Adamčíková Stupeň a typ vzdělávání: 2.stupeň ZŠ Ročník: šestý Předmět: český jazyk Počet vyuč.hodin: 1 Škola : ZŠ a MŠ L.Kuby 48, České Budějovice Vytvořeno: srpen 2011 Druh uč.materiálu – prezentace –Microsoft PowerPoint-výklad a procvičování Školní rok 2011/12 a dále Registrační číslo: 7_I_16_Čj

11 Zdroje Krausová,Z., Teršová,R.,Český jazyk 6 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia 1.vydání.Plzeň:Nakladatelství Fraus, s ISBN Styblík,V., Čechová,M., Hauser,P., Hošnová,E.,Český jazyk pro 6.ročník základní školy a pro odpovídající ročník víceletých gymnázií 2.vydání.Praha: SPN , s.ISBN Seifertová,A.,Cvičebnice k učebnicím českého jazyka pro 6.-9.ročník ZŠ 2.vydání.Hájek Studio BLUG s


Stáhnout ppt "Neohebné slovní druhy nedají se „ohýbat“ (skloňovat/časovat)"

Podobné prezentace


Reklamy Google