Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ohebné slovní druhy PROCVIČOVÁNÍ 1.ROZLIŠTE PŘÍDAVNÁ JMÉNA T/M/P.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ohebné slovní druhy PROCVIČOVÁNÍ 1.ROZLIŠTE PŘÍDAVNÁ JMÉNA T/M/P."— Transkript prezentace:

1 Ohebné slovní druhy PROCVIČOVÁNÍ 1.ROZLIŠTE PŘÍDAVNÁ JMÉNA T/M/P.
nový žák - milí přátelé - rybí řízek - otcův plášť - cizí dívky - veselí chlapci - sestřino přání - sloní ucho - hodní lidé - jedovatý pavouk - Vaškovo kolo - motýlí křídla - známí skladatelé - sousedčina zahrada - ryzí zlato - vltavský břeh - ranní rosa - moravský popěvek - tvrdý sýr - kosí zpěv -

2 Ohebné slovní druhy ŘEŠENÍ 1.ROZLIŠTE PŘÍDAVNÁ JMÉNA T/M/P.
nový žák - T milí přátelé - T rybí řízek - M otcův plášť - P cizí dívky - M veselí chlapci - T sestřino přání - P sloní ucho - M hodní lidé - T jedovatý pavouk - T Vaškovo kolo - P motýlí křídla - M známí skladatelé - T sousedčina zahrada - P ryzí zlato - M vltavský břeh - T ranní rosa - M moravský popěvek - T tvrdý sýr - T kosí zpěv - M

3 Ohebné slovní druhy PROCVIČOVÁNÍ 2
Ohebné slovní druhy PROCVIČOVÁNÍ 2.NAHRAĎTE PODSTATNÁ JMÉNA V ZÁVORKÁCH SPRÁVNÝMI ZÁJMENY Často a rád (babičku) ______ navštěvuji. Budu na (babičku) ______ vždy rád vzpomínat. Jsem (mamince) ______ vděčna za vše, co umím. Máme (chatu) ______ na kopci u lesa. Znáš (Jirku) ______ a víš, že sliby vždy vyplní. Půjdu (tetě) ______ naproti. O (rodičích) ______ jsme nemluvili. Před několika lety byste (městečko) ______ na mapě nenašli.

4 Ohebné slovní druhy ŘEŠENÍ 2
Ohebné slovní druhy ŘEŠENÍ 2.NAHRAĎTE PODSTATNÁ JMÉNA V ZÁVORKÁCH SPRÁVNÝMI ZÁJMENY Často a rád ji navštěvuji. Budu na ni vždy rád vzpomínat. Jsem jí vděčna za vše, co umím. Máme ji na kopci u lesa. Znáš ho/jej a víš, že sliby vždy vyplní. Půjdu jí naproti. O nich jsme nemluvili. Před několika lety byste ho/jej na mapě nenašli.

5 Ohebné slovní druhy PROCVIČOVÁNÍ 3
Ohebné slovní druhy PROCVIČOVÁNÍ 3.DOPLŇTE DO DANÝCH VĚT SPISOVNÉ TVARY ČÍSLOVEK. Za vstupenky jsme zaplatili po (55) __________________ korunách. Na dovolenou máme dosud všechny úspory kromě (1000) __________________ korun. Za pěkné vysvědčení ti k (500) _____________ korunám ještě něco přidám. Hance se ztratilo (128) ___________________ korun. Při úklidu jsem našel (2396) ___________________ korun. Poštovní doručovatelka donesla mamince balík v hodnotě (539) ________________________________ korun.

6 Ohebné slovní druhy ŘEŠENÍ 3
Ohebné slovní druhy ŘEŠENÍ 3.DOPLŇTE DO DANÝCH VĚT SPISOVNÉ TVARY ČÍSLOVEK. Za vstupenky jsme zaplatili po padesáti pěti korunách. Na dovolenou máme dosud všechny úspory kromě tisíce korun. Za pěkné vysvědčení ti k pěti stům korunám ještě něco přidám. Hance se ztratilo sto dvacet osm korun. Při úklidu jsem našel dva tisíce tři sta devadesát šest korun. Poštovní doručovatelka donesla mamince balík v hodnotě pěti set třiceti devíti korun.

7 Ohebné slovní druhy PROCVIČOVÁNÍ 4
Ohebné slovní druhy PROCVIČOVÁNÍ 4.DOPLŇTE KONCOVKY U SLOVES V PŘÍSUDKU. Děti tentokrát nešl_ na oběd do školní jídelny. Jirka a Honza mi nejvíce pomohl_. Housata se zaběhl_, Jana a její bratr Filip je už šl_ hledat. Obě kočky, koťata i pes se štěňátkem spal_ ve stodole. Všechny stoly a židle byl_ ráno na svém místě. Po celé místnosti zavoněl_ čerstvě nařezané růže. Tatínek s maminkou vzpomínal_ na své rodiče. Na stadion přišl_ povzbudit hráče dívky. V houští zapraskal_ větvičky, děti se polekal_ a rozběhl_ se na kraj lesa. Jarní dni byl_ deštivé.

8 Ohebné slovní druhy ŘEŠENÍ 4.DOPLŇTE KONCOVKY U SLOVES V PŘÍSUDKU.
Děti tentokrát nešly na oběd do školní jídelny. Jirka a Honza mi nejvíce pomohli. Housata se zaběhla, Jana a její bratr Filip je už šli hledat. Obě kočky, koťata i pes se štěňátkem spali ve stodole. Všechny stoly a židle byly ráno na svém místě. Po celé místnosti zavoněly čerstvě nařezané růže. Tatínek s maminkou vzpomínali na své rodiče. Na stadion přišly povzbudit hráče dívky. V houští zapraskaly větvičky, děti se polekaly a rozběhly se na kraj lesa. Jarní dni byly deštivé.

9 Digitální učební materiál:
Autor: Mgr.Petra Adamčíková Stupeň a typ vzdělávání: 2.stupeň ZŠ Ročník: šestý Předmět: český jazyk Počet vyuč.hodin: 1 Škola : ZŠ a MŠ L.Kuby 48, České Budějovice Vytvořeno: srpen 2011 Druh uč.materiálu – prezentace –Microsoft PowerPoint-výklad a procvičování Školní rok 2011/12 a dále Registrační číslo: 7_I_15_Čj

10 Zdroje Krausová,Z., Teršová,R.,Český jazyk 6 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia 1.vydání.Plzeň:Nakladatelství Fraus, s ISBN Styblík,V., Čechová,M., Hauser,P., Hošnová,E.,Český jazyk pro 6.ročník základní školy a pro odpovídající ročník víceletých gymnázií 2.vydání.Praha: SPN , s.ISBN Seifertová,A.,Cvičebnice k učebnicím českého jazyka pro 6.-9.ročník ZŠ 2.vydání.Hájek Studio BLUG s


Stáhnout ppt "Ohebné slovní druhy PROCVIČOVÁNÍ 1.ROZLIŠTE PŘÍDAVNÁ JMÉNA T/M/P."

Podobné prezentace


Reklamy Google