Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zájmena skloňují se druhy: osobní přivlastňovací ukazovací tázací

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zájmena skloňují se druhy: osobní přivlastňovací ukazovací tázací"— Transkript prezentace:

1 Zájmena skloňují se druhy: osobní přivlastňovací ukazovací tázací
vztažná neurčitá záporná

2 Opakování Určete druhy těchto zájmen.
tento - nikdo - svůj - mého - každý - mě - sám - něco - který - žádný - jejich - který? - leckterý - se -

3 Opakování Řešení. tento - U nikdo - Z svůj - Pzvr. mého - P (můj) každý - N mě - O (já) sám - U něco - N který - V žádný - Z jejich - P který? - T leckterý - N se - Ozvr.

4 Pamatuj! SKLOŇOVÁNÍ já ty mě/mne tebe/tě mně/mi tobě/ti mně tobě
mnou tebou

5 Procvičování Zájmeno JÁ doplňte ve správných tvarech.
U moře se ___ velmi líbilo. Tatínek na _________ volal, abych šla domů. Podej ____ vidličku a nůž. Nic špatného o _____ neřekla. Večer _________ rozbolela hlava. Řekneš ____, co si o ____ myslíš? Maminka se ______ odjela k lékařce. Celou cestu za _______ běžel cizí pes. Viděla __________ poprvé. ____________ zvát na oslavu určitě nebudou.

6 Procvičování Zájmeno JÁ doplňte ve správných tvarech.
U moře se mi velmi líbilo. Tatínek na mě/mne volal, abych šla domů. Podej mi vidličku a nůž. Nic špatného o mně neřekla. Večer mě/mne rozbolela hlava. Řekneš mi, co si o mně myslíš? Maminka se mnou odjela k lékařce. Celou cestu za mnou běžel cizí pes. Viděla mě/mne poprvé. Mě/Mne zvát na oslavu určitě nebudou.

7 Pozor na rozdíl! SEBOU X S SEBOU (svým tělem)
např: Vrtěl sebou celou noc. X Vzal s sebou i kamaráda. ______________________________________________ Děti si mezi ______ dělají schválnosti. Vezmi si __________ svačinu. Rozplakala se sama nad ________. Nemám ________ peněženku.

8 Digitální učební materiál:
Autor: Mgr.Petra Adamčíková Stupeň a typ vzdělávání: 2.stupeň ZŠ Ročník: šestý Předmět: český jazyk Počet vyuč.hodin: 1 Škola : ZŠ a MŠ L.Kuby 48, České Budějovice Vytvořeno: srpen 2011 Druh uč.materiálu – prezentace –Microsoft PowerPoint-výklad a procvičování Školní rok 2011/12 a dále Registrační číslo: 7_I_8_Čj

9 Zdroje Krausová,Z., Teršová,R.,Český jazyk 6 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia 1.vydání.Plzeň:Nakladatelství Fraus, s ISBN Styblík,V., Čechová,M., Hauser,P., Hošnová,E.,Český jazyk pro 6.ročník základní školy a pro odpovídající ročník víceletých gymnázií 2.vydání.Praha: SPN , s.ISBN Seifertová,A.,Cvičebnice k učebnicím českého jazyka pro 6.-9.ročník ZŠ 2.vydání.Hájek Studio BLUG s


Stáhnout ppt "Zájmena skloňují se druhy: osobní přivlastňovací ukazovací tázací"

Podobné prezentace


Reklamy Google