Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.4 příslovce Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.4 příslovce Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.4 příslovce Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Žáci si zopakují příslovce a seznámí se s příslovečnými spřežkami.

2 Příslovce O neohebná slova, která vyjadřují bližší okolnosti dějů nebo vlastností: O času – často, někdy O místa – daleko, všude O způsobu – zbytečně, rychle O míry – velmi, dosti příklady otázek: JAK? KDY? KAM? KDE?

3 většina příslovcí se tvoří od přídavných jmen zbytečný – zbytečně dobrý – dobře Tvoř od přídavných jmen příslovce: DALEKÝSMĚŠNÝ ČESKÝDLOUHÝ HEZKÝPOMALÝ NÁHLÝSTŘÍDMÝ HBITÝPŘÍJEMNÝ DALEKOSMĚŠNĚ DLOUHO POMALU STŘÍDMĚ PŘÍJEMNĚ ČESKY HEZKY NÁHLE HBITĚ

4 VYHLEDEJ V TEXTU PŘÍSLOVCE A NAHRAĎ JE JINÝMI S TÝMŽ VÝZNAMEM. Nezbylo mu skoro nic. Pořád se mu něco nelíbilo. Zde je koupání zakázáno. Jste již hotovi? Honem pojďte ke mně. Výstup na hrad trval téměř hodinu. Snažil se jim to marně vysvětlit. Je to velmi nadaný chlapec. Hlas zvonu se nesl truchlivě krajem. Vstaneme časně. Půjdeme všichni naráz. Rychle velice Tady Stále takřka zbytečně skoro už brzy smutně společně

5 PŘÍSLOVEČNÉ SPŘEŽKY O vznikly spojením předložky se jménem O píší se zpravidla dohromady – nahlas, vlevo, vtom, vcelku, nahoře POZOR! O rozlišujeme spřežky a spojení podstatného jména a předložky Stál na hoře. (na kopci) x Stál nahoře. (ve výši) Skákal do hromady písku. x Bylo nás dohromady pět.

6 Užijte ve větách spojení a příslovečné spřežky: do konce – dokonce o pravdu – opravdu do kola – dokola v tom – vtom na večer - navečer Do konce vyučování zbývají dvě hodiny. Dokonce i Milan dnes přišel včas. Přel se o svou pravdu. Byl tam opravdu spokojený. Při jízdě se mi do kola zapletl klacek. Pouštěl si ten film stále dokola. Na večer nachystala chlebíčky. Navečer už jím jen ovoce a zeleninu. V tom domě straší! Díval se ven a vtom se zablesklo.

7 Zdroj: STYBLÍK, Vlastimil a kol. Český jazyk pro 7. ročník ZŠ. Praha: SPN, 1997, ISBN 80-85937-70-0. KRAUSOVÁ, Zdeňka; TERŠOVÁ, Renata. Český jazyk 7. Plzeň: Fraus, 2004, ISBN 80-7238-320-5. ilustrace klipart www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.4 příslovce Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google