Blanka Tauberová Městská knihovna Sedlčany 2 4. 4. 2008 ( Městská knihovna v Praze,Knihovnická dílna )

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt Budu školákem Program pro předškoláky a jejich rodiče:
Advertisements

Dobrovolníci v sociálních službách
TyfloCentrum Brno, o.p.s. se představuje
Městská knihovna Sedlčany
VZNIK A VÝVOJ PROJEKTU Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Projekt Vzdělávání o lidských právech s použitím dokumentárních.
Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Dobrovolnictví v Soběslavi Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
Blanka Tauberová Městská knihovna Sedlčany
Rodinné centrum Kamarád Nenuda o.s.: Enkaustika pro rozvoj osobnosti Mgr. Ivana Scharfová
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Význam mezinárodního dobrovolnictví pro rozvoj jednotlivce a otevřené společnosti Uznávání neformálního vzdělávání, Praha Robin Ujfaluši, ředitel.
Začátek … Městská knihovna Sedlčany 1. červen 2001 – otevření knihovny v nových prostorách červen 2003 – první schůzka partnerů, narození Lukáška Potřeba.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Dobrovolnická činnost v Domově Sue Ryder Příklad dobré praxe
Finanční možností svépomocných skupin
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
Prezentace PROJEKTU SENIOR POINT
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Občanské sdružení M‘am‘aloca Nezisková organizace pro podporu komunitního způsobu života, regionálního udržitelného rozvoje, životního prostředí a mezigenerační.
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Knihovny vzdělávají aneb Senioři v lavicích Nebuďte sami doma Městská knihovna Chrudim a sekce 60+ SKIP
Občanské sdružení Villa Vallila Založeno v roce 1996 s cílem vybudovat a provozovat komunitní dům v Červeném Újezdě u Votic jako domov pro lidi s postižením.
SLEZSKÁ DIAKONIE DOBROVOLNÍCTVÍ VE SLEZSKÉ DIAKONII.
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Projekt Romaňi Kereka – Romský kruh Knihovny města Ostravy
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
V ROŽNOVĚ SI NASLOUCHÁME
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Zdravá škola.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Komunitní a otevřená škola
NIPOS – Lenka Lázňovská.  Velký okruh subjektů poskytujících veřejné služby v kultuře, a to zejména v oblasti veřejné osvěty a edukace. Jsou naplněním.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Spolupráce obcí a málotřídních škol v České republice Dana Knotová, Kateřina Trnková Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
KONFERENCE Program obnovy rodiny MALENOVICE
Obchodní akademie Neveklov se představuje 2 Obchodní akademie Neveklov.
Návrh Projektu „Čteme prarodičům“
VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ 1148/09 Kutná Hora ŽADATEL: Denisa Divišová
Plán rozvoje Kamarádi Stochov Vize Krátkodobý plán na příští rok 2006 Střednědobý plán do r.2010 Dloouhodobý plán do r.2025.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Městská knihovna Sedlčany Strom v nás - lokální historie prostřednictvím sedlčanské knihovny Městská knihovna v Českém Těšíně Konference Další možnosti.
Konference knihovníků Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa „SENIOŘI V KNIHOVNÁCH – KNIHOVNY PRO SENIORY V EUROREGIONU NISA“ Městská knihovna Semily 27. až 28.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Projekt Integra Tisková beseda 6. června 2007 Ostrava.
Co je program Mládež v akci? Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm „Město v mé paměti“ Marcela Slížková.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Komunitní školy - kulturní, vzdělanostní a prorodinná centra v malých obcích Mgr. František Eliáš.
Adopce na dálku. Mnozí z nás často mívají pocit, že pomoc jednoho nic nezmůže. Není tomu tak. Pomoc každého jednotlivce je důležitá.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Analytická část MAP pro SO ORP Český Brod
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Konflikt, koření života
SmoČR a senioři v obcích
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Studenti, vítejte! Jméno učitele.
Jsem senior na sedlčansku a mám zkušenosti. Zn. Chcete je využít?
Městská knihovna Sedlčany
„Cesta k městu“ STRATEGIE PRO MLÁDEŽ PO KARVINSKU
Vzorový projekt pro ZŠ.
Dobrovolnické programy
Vzorový projekt pro ZŠ.
Transkript prezentace:

Blanka Tauberová Městská knihovna Sedlčany ( Městská knihovna v Praze,Knihovnická dílna )

 program Senioři vítáni Nadace České spořitelny a Nadace Open Society Fund Praha „Ne všichni senioři se zabývají jen prací na svých zahrádkách nebo pletením čepiček pro svá vnoučata, ale mají i ambice být dále veřejně prospěšní“

O projektu…  Demografie ČR – r % obyvatel nad 65 let (8 mil. obyv.)  Demografická výzva – šance pro Evropu (Evropská komise)  jaro 2007 Nadace OSF Praha, Nadace Česká spořitelna – program Senioři vítáni  participace seniorů na veřejném životě – NE POUZE příjemci sociální a zdravotní péče a objekty potřebné pomoci  Jsem senior na Sedlčansku a mám zkušenosti. Zn. Chcete je využít?

Možnosti uplatnění…  Na kvalifikaci seniorů neklade projekt důraz - důležité jsou dovednosti a schopnost předat je dál…

Zapojení seniorů v knihovně – Centrum Lukáš  Vedení kroužků pro děti i dospělé (Klub vzájemného porozumění) – vychází z konkrétní zkušenosti. V rámci projektu hodlá knihovna najít další seniory, kteří pomohou rozšířit spektrum zájmových aktivit. „Možná že všichni nezvládnou pravidelné vedení nějakého kroužku, ale mohou zvládnout jedno tematicky zaměřené odpoledne…“  Přednášková a organizační činnost – získání seniorů, kteří budou přednášet či se organizačně podílet na Akademii volného času a při Trénincích paměti.  Organizační zajištění Klubu aktivních seniorů – svépomocná aktivita, která může vzniknout jako doprovodný jev v průběhu projektu.  Manuální činnosti v knihovně (balení knih, obnova etiket, rovnání knih). Pomoc knihovnicím s udržováním estetiky prostředí.

Začlenění do Databáze aktivních seniorů  Databázi spravují pracovnice knihovny a využívat ji mohou různé organizace, ale i rodiny (jednotlivci).  Databáze obsahuje údaje o aktivních seniorech (překladatelé, učitelé, uklízečky, zdravotníci…).  Databáze umožňuje najít vhodného člověka nejen pro dobrovolnické aktivity, ale i pro krátkodobou výpomoc (zástup za nemocného zaměstnance apod.).

Cíl projektu  Využití potenciálu aktivních seniorů v Sedlčanech pro veřejně prospěšné aktivity především v Městské knihovně Sedlčany, která se profiluje jako komunitní centrum místa, ale i v dalších organizacích Sedlčanska.  Změna pohledu na místo seniorů ve společnosti – uvědomění si znalostí, schopností a využitelných dovedností mnoha seniorů jak samotnými seniory, tak zástupci města i organizací ve městě, dětmi i širší veřejností v Sedlčanech.

Dílčí cíle projektu  Dotvoření prostor pro aktivity seniorů v komunitním centru městské knihovny.  Získání seniorů – dobrovolníků pro aktivity v komunitním centru městské knihovny.  Vybavení komunitního centra technikou a nábytkem umožňujícím realizovat aktivity dobrovolnicky vedené seniory.  Vybudování databáze aktivních seniorů s cílem najít v návaznosti na potřeby místa pro co nejvíce zájemců z řad seniorů uplatnění odpovídající jejich zájmům.  Zaměření pozornosti škol a školních dětí na schopnosti a dovednosti sedlčanských seniorů.  Zamezení přetrhávání sociálních kontaktů seniorů především při odchodu ze zaměstnání.  Pomoc organizacím města při vyhledání vhodného člověka pro veřejně prospěšné aktivity.

Průběžné výsledky projektu…  Pravidelná (skupinová) činnost Setkávání při kreslení ○ Kurz Lukáš ○ M.U.Č.Í.R.N.A. Setkávání nad krajkami Setkávání nad fotkami ○ Fotoškolička ○ Digitální fotografie Klub Mnémé

Jednotlivci  Administrativní činnost  Balení knih  Jazykové korektury  Pomoc při organizování větších akcí (nejenom org. činnost, ale i dobrůtky) Čeká nás…  Věda a krása  Výstava fotografií (cestování na kole s handicapem)  …a snad ještě něco dalšího

% čtenářů z počtu obyvatel města 2001 – 26, 1 % 2002 – 29, 1 % 2003 – 29, 4 % 2004 – 30, 9 % 2005 – 31,04 % 2006 – 30, 9 % 2007 – 30, 5 %

Fotodokumentace: