Využití a použití PRaM.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.
Advertisements

™. ™ Zprovoznění zařízení a zahájení jejich řízení během několika minut.
Digitální učební materiál
Optimalizace modelováním procesu
ÚVOD DO AUTOMATIZACE.
Automatizační a měřicí technika (B-AMT)
Digitální učební materiál
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Třískové obrábění v Kamax, s.r.o. Turnov
PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI 2 T AFORGE A. S.  patří do holdingu TATRA TRUCKS, a.s.  zaujímá jednu z vedoucích pozic kovárny zápustkových výkovků v ČR 
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Strojírenství Technologické postupy (ST6) Ing. Josef Martinák.
Anvis AVT s.r.o. Vsetín.
Průvarové bodové svařování
Strojírenství zaměření Automatizační a robotizační systémy
strojírenství Strojírenská technologie Upínací přípravky ST52
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
. VÝZNAMNÉ INVESTIČNÍ AKCE VÝZNAMNÉ INVESTICE. INVESTICE A OPRAVY => 40 mil. Kč 2012 – 2013.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
přehled základních technologii zpracování kovů
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
KVALITA VÝROBY UČEBNICE STR hodina.
VRTACÍ PŘÍPRAVKY.
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast: Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Přehled fyzikální.
G) Roboty a manipulátory
Technologie – výrobní proces ve strojírenství
Případová studie Robotické pracoviště
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_JANJA_TECHNOLOGIE_T_11
Ústav automatizace a měřicí techniky
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Automatizace montáže Ročník:2. Datum vytvoření:leden.
Tvorba variant technologických pracoviš ť ve tvá ř ení a jejich ekonomické hodnocení Historický vývoj produktivity práce ve tváření: A) Mechanizace Systémy.
 Pracovní prostor  Pracovní prostor : -je geometrické místo kam může koncový bod ramene dosáhnout  Kolizní prostor  Kolizní prostor : -je prostor,ve.
Člen skupiny JSC Tyazhmash
10 Logistická struktura a plánování v servisních podnicích a útvarech
Tato prezentace byla vytvořena
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Materiál vznikl ve spolupráci SPŠ OSTROV a ZŠ Konečna 25, p. o.
ROVER-CZECH S.R.O.. Výroba Údržba Zásobníky materiálu.
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Zásady montážních prací Ročník:2. Datum vytvoření:prosinec.
Požadavky KOMA-Servis na absolventy pro obor hydrauliky Seminář „INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ“ Seminář „INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH.
Digitální učební materiál
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Racionalizace montáže Ročník:2. Datum vytvoření:leden.
Střední odborná škola technická, Střední odborné učiliště a Učiliště, Lidická 31, České Budějovice Představuje:
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Způsoby nanášení nátěrových hmot
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Práce při montáži Ročník:2. Datum vytvoření:prosinec.
Firemní prezentace Taforge a.s.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tato prezentace byla vytvořena
TECHNOLOGIE.
Projekt Pospolu Prezentace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vladimír Ptáček.
13. červen 2013 Firemní prezentace HAAS+SOHN Rukov 13/06/13.
Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Montáže Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
TECHNOLOGIE VÝROBY FOREM PRO TLAKOVÉ LITÍ KOVŮ OB21-OP-STROJ-TE-MAR-U
O PressMetalu Založeno v roce 2002 Výrobní hala umístěna v Třinci
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Systémy automatické výměny obrobků
Jištění kvality technologických procesů
Technologie – Obráběcí stroje pro automatizovanou výrobu rozdělení
Výroba. Výroba Výrobní proces zahrnuje všechny činnosti, které vedou k hotovému výrobku.
TECHNOLOGIE ZPRACOVÁNÍ PLASTŮ
Základní pojmy v automatizační technice
Systémy AVO - test.
Perspektivní výroba ve strojírenství
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Výroba sedacího nábytku lamelového
Transkript prezentace:

Využití a použití PRaM

Úvod Neustále rostoucí tlak na zvyšování produktivity a kvality výroby je jedním z důvodů rostoucího zájmu o využívání automatických výrobních zařízení. Automatizace přetváří strukturu celé výrobní základny nejen ve strojírenství, mění též výrobní technologii a působí na vývoj vlastního výrobního procesu. V rámci automatizace celé řady úkonů i celých procesů se v různých odvětvích čím dál tím více prosazují samozřejmě i manipulátory a roboty. Zvyšování produktivity práce nelze zajistit bez modernizace, rekonstrukce a automatizace výrobního zařízení. Je třeba nahradit pracovníka automatem všude tam, kde se jedná o monotónní práci nebo práci ve škodlivém prostředí. Automatizace nahrazuje pracovníka i tam, kde zvýšená automatizace výroby přinese i zvýšenou kvalitu výroby. Při všech automatizačních, ale i mechanizačních projektech je však nezanedbatelná ekonomika, a to jak u výrobce automatizačních či mechanizačních prostředků, tak zvláště u jejich uživatelů.

Uplatnění robotů -provozy s velkou sériovostí výroby (velké investice) -provozy, kde jsou podmínky pro člověka nepříznivé -technologie, pro které je člověk příliš nedokonalý a vzhledem ke svým omezeným možnostem nedokáže pracovat např. s požadovanou přesností. -Oblasti nasazení robotů: -svařování -lakování -lisování a kování -sklářský průmysl -paletizace výrobků -montáž

Roboty ve svařování a kovovýrobě -Jednou z prvních oblastí, kde byly použity průmyslové roboty bylo spojování materiálů, resp. obloukové a bodové svařování. Důvod byl jediný, potřeba výrobců a dodavatelů do automobilového průmyslu zefektivnit výrobu a zvýšit kvalitu vyráběných dílů v obrovských sériích. -Dnes se skupina aplikací, kde využíváme průmyslové roboty značně rozrostla. V současné době můžeme hovořit o oblastech: -Dělení materiálů - laser, plazma, CO2, vodní paprsek, fréza, ... -Tvarování materiálů - obsluha ohraňovacích lisů, obsluha strojů pro ohýbání trubek, ... -Povrchové úpravy - broušení, odjehlování, leštění, lakování, tmelení, ... -Manipulace s díly - vkládání a vyjímání dílů ze strojů, balení, ... -Kontrola kvality a rozměrů vyrobených dílů -Spojování materiálů (MIG/MAG, TIG, laser, plazma, odporové svařování, lepe Video: http://www.youtube.com/watch?v=2H4Dkcr_kf0

Roboty ve slévárenství a kovárnách Obsluha tlakového lití, ošetřování formy, automatizace kovacích lisů – to jsou typické aplikace, kde robotika zdomácněla již před 20 léty. Dnes k těmto tradičním procesům přibývají nové – například kontrola kvality kamerou, apretace (odhrotování, odjehlení), řízené propichování pískových forem, vysokotlaký oplach odlitků a další. Hlavní přínos robotiky v tomto odvětví je jednak nahrazení lidské obsluhy (jež mnohdy již nestíhala takt stroje) a dále zvýšení opakované kvality a celková stabilizace procesu. Video: http://www.youtube.com/watch?v=SvxDCu1_z0I

Roboty v dřevařství Předpokladem je určitá sériovost a také opakovaná výroba. Robotizovaná automatizace napomáhá převážně v částech výrobních linek, kde jsou požadavky na těžkou fyzickou práci anebo v místech, kde kvalita a stejnorodost robotizovaných procesů vítězí nad ručně vykonanou práci Nejčastěji automatizované aplikace v dřevařství: -Paletizace / depaletizace -Balení -Manipulace -Nakládání a vykládání z linek -Montáž -Obsluha strojů -Broušení / leštění povrchu -Frézování -Lakování

Roboty v průmyslu potravin a nápojů je odvětví, kde více než jinde je třeba v průběhu výroby být velmi rychlý, přesný, vysoce efektivní a to ještě při zachování veškerých hygienických limitů.

Nasazování PRaM z pohledu jednotlivých technologických profesí Manipulace na obráběcích strojích, paletizace 52% Bodové odporové svařování karosérií a podvozku 15% Povrchové úpravy 12% Tlakové lití kovů a plastických hmot 8% Manipulace u tvářecích strojů 7% Obloukové svařování pod ochrannými plyny 2% Montážní a měřící práce 2% V hutích (odpichové roboty, těžké manipulační roboty) 1% Jiné práce (hlubinné dobývání, apod.) 1%

Konec Děkuji za pozornost. Použité zdroje ke zpracováni referátu: www.roboti.cz http://www.sps-ko.cz/documents/ARO_prorok/Pr%C5%AFmyslov%C3%A9%20roboty.pdf http://ust.fme.vutbr.cz/tvareni/opory_soubory/mechanizace_a_automatizace__roboty__rumisek.pdf Lukáš Mariánek, MS2