Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Průvarové bodové svařování

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Průvarové bodové svařování"— Transkript prezentace:

1 Průvarové bodové svařování

2 Průvarové bodové svařování
je technologie, umožňující bodové spojování ocelových plechů vzájemně nebo s libovolně tlustým ocelovým dílcem z jedné strany, průvarem. Průvarem se rozumí propálení otvoru elektrickým obloukem bez předvrtávání a následným jeho zatavením v jedné operaci. Svařovat lze i více plechů najednou. Za určitých podmínek lze svařovat také plechy pozinkované nebo opatřené ochranným nátěrem. Svařování lze provádět svařovacími agregáty metodou MIG-MAG s použitím ochranného plynu nebo obalenou elektrodou s použitím průvarové bodovací pistole.

3 Při svařování zdrojem MIG-MAG s ochranným plynem je nutno :
použít časový spínač bodování, kterým musí být zdroj vybaven. Bez časování svařovacího procesu nelze zaručit kvalitu opakovatelnosti průvaru. doplnit svařovací hubici s nastavitelným dorazem, kde vzdálenost keramické části svařovací hubice od svařovaného materiálu má být 10 násobek průměru použitého svařovacího drátu. svařovací proud (posuv drátu)nastavit podle tloušťky svařovaného plechu a tak aby hlava průvaru nebyla příliš vypouklá ani propadlá. Provádí se zkouškou. zvýšit svařovací napětí, aby došlo k dostatečnému propálení materiálu. Provádí se zkouškou. při svařování pozinkovaných plechů, mít masku s přívodem čerstvého vzduchu. Metodu MIG-MAG a průvarem, je možno svařovat i materiály nerezové.

4 svařovací hubice pevná hubice nastavitelná
Nedostatky Svařované plechy nelze vzájemně stlačit hubicí. Svařovací kabely mohou mít délku 3, maximálně 5m. Musí se používat ochranné pomůcky proti oslnění svařovacím obloukem. Nelze svařovat pozinkované plechy bez ožehnutí širokého okolí svaru. Svařovací zdroje s metodou TIG jsou nevhodné pro dosažení opakované kvality průvarového spoje.

5 Průvarové bodové svařování
S použitím obalovaných elektrod a průvarové bodovací pistole, odstraňuje nedostatky svařování v ochranné atmosféře a současně snižuje náročnost na kvalifikaci obsluhy, které postačuje pouze zaškolení (D-E9). Další výhodou je práce bez ochranné masky a pracovní okolí není oslňováno elektrickým obloukem. Pro průvarové bodové svařování je nutno: používat vybrané druhy elektrod včetně nerezových svařovací zdroje MIG-MAG vybírat podle potřebných parametrů.

6 Průvarová bodovací pistole STIME-091
je přídavným zařízením ke zdroji svařovacího proudu. Do pistole se upevní elektroda a po nastavení všech potřebných parametrů se provádí svařování bez potřeby ochranných pomůcek proti ozáření elektrickým obloukem. Na průvarové pistoli se nastavuje pouze délka posuvu elektrody (maticí 6). Poz. Název 1 Měděná hubice s keramickou vložkou 2 Pojistka z pružinového drátu 3 Chladič 4 Vodicí trubka 5 Šroub kleštiny k upevnění elektrody 6 Matice nastavení posuvu elektrody 7 Páčka spouště 8 Šroub regulace mikrospínače spouště 9 Ovládací šňůra pistole 10 Svařovací kabel 11 Rukojeť 12 Držadlo Koncovka k připojení na zdroj MIG-MAG

7 S průvarovou bodovací pistolí STIME a obalenými elektrodami, se pracuje bez ochranných pomůcek (masky) proti ozáření el. obloukem, plechy lze vzájemně pistolí přitlačit a je možno svařovat i plechy POZINKOVANÉ tloušťky od 0,8 do 3 mm. Úpravou hubice lze provádět bodové svary koutové, tupé, spojovat trubky a jiné tvary tenkostěnných materiálů. Možnosti různých úprav měděných hubic pistole. Při svařování bez úpravy hubice může dojít k ozáření elektrickým obloukem a rozstřiku roztaveného kovu.

8 Příklady průvarových spojů
Při svařování tenkých pozinkovaných nebo lakovaných plechů, je vhodné používat krycí podložku kruhovou nebo čtvercovou z černého plechu. Pro dosažení vyšší únosnosti dvou tenkých plechů je možno použít krycí podložku z obou stran. Jiná možnost zlepšení průvaru u dvou tenkých plechů je použití měděné podložky, která se po svaření odstraní.

9 Při průvarech tupých stehů se může používat vodící lišta jako opěrka hubice.
Pistolí lze také provádět průvary jako koutových stehů. Při svařování méně přístupných míst lze svařovat se sklonem elektrody.


Stáhnout ppt "Průvarové bodové svařování"

Podobné prezentace


Reklamy Google