Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Historie a vývoj průvarového bodového svařování.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Historie a vývoj průvarového bodového svařování."— Transkript prezentace:

1 Historie a vývoj průvarového bodového svařování.
Průvarové bodové svařování je technologie spojování plechů vzájemně nebo k libovolně tlustému ocelovému dílci bodově, z jedné strany propálením a zatavením elektrodou v jednom cyklu.

2 První informace se objevují o svařovaní průvarem v literatuře z roku 1955, kde jde o svařování v ochranné atmosféře a pak v roce 1958 svařováním pod tavidlem. S obalovanou elektrodou rutilovou, se svařováním zabýval ing. Müncner, z VÚZ Bratislava, s použitím ruční obloukové bodové svářečky ROB-3, v roce Jeho výsledky byly neuspokojivé pro praktické využití.

3 Další neúspěch se objevil v Německu roku 1964.

4 Ve Francii byl další neúspěšný pokus v roce 1972.

5 Průvarová bodovací pistole
IVEBA-DSG 2005 přivezena v roce1977 do Žiliny na výstavu SYMPOMECH firmou HILTI z Lichtenštejnska. Byla nakoupena k Vítkovickým stavbám Ostrava v roce Do Československa bylo dovezeno celkem 100ks pistolí. Pro technologii svařování průvarem byly vyvinuty speciální elektrody v ŽAZ Vamberk, panem Morávkem, pod označením E-R921 v roce 1978. Pistole IVEBA, stejně jako předcházející pistole nesplňovala zaručenou opakovatelnost svaru. Funkce byla závislá na citlivosti práce obsluhy a časové regulaci průběhu svařování.

6 V roce 1981 byla vyvinuta průvarová bodovací pistole s podáním vynálezu autorů ing. Miroslava Štíhla a ing. Vincence Fojtíka. Předmětem vynálezu bylo použití pružiny k posuvu elektrody a vypínání svařovacího procesu měřením napětí na oblouku komparátorem. Vynález vznikl při řešení vývojového úkolu Vítkovických staveb Ostrava a při spolupráci s MEZ Brumov-výrobcem svařovacích agregátů. Funkční model

7 S novou průvarovou pistolí vybavenou pružinou a komparátorem byly prováděny zkoušky při použití elektrod E-R921 ø2 a 2,5mm. Makrovýbrusy, mikrovýbrusy a trhací zkoušky svarů byly prováděny ve VÚHŽ Dobrá. Také byly provedeny srovnávací zkoušky mezi spojem šroubu TEX, vstřelovacím hřebem HILTI a průvarem, v chemické komoře při simulaci 20 let na Ostravsku. Průvarový spoj zůstal beze změn pevnosti. Spoje šroubu ani vstřelovacího hřebu nevyhověly.

8 První prototyp průvarové pistole STIFO (Štíhel- Fojtík), byl vystaven a předváděn na výstavě „Země živitelka“ v Českých Budějovicích roku 1983. prototyp

9 V roce 1983 byla zahájena výroba průvarových pistolí v JZD Javorník, Štítná nad Vláří
STIFO 100 pro řízený usměrňovač WTU 315.3 STIFO pro svařovací usměrňovač UTA 200 STIFO pro středofrekvenční svařovací usměrňovač SMA 250-1 STIFO 900 pro svařovací transformátor RTB – 3 Vyráběné pistole nešlo používat k jiným zdrojům než bylo určeno výrobcem a jejich elektronika byla přizpůsobena jen ke svařovacím agregátům MEZ Brumov. Do roku 1990 bylo vyrobeno asi 8000 ks pistolí. Nekvalitní výroba, špatná informační činnost (nevhodný návod k obsluze) a přiřazení pistolí ke konkrétním agregátům, způsobilo její negativní reklamu.

10 V roce 1984 byla vyrobena průvarová pistole PBP 100 s autorským osvědčením vynálezu a byla předváděna také na výstavě Construma 86 v Budapešti. K sériové výrobě nedošlo.

11 Pro průvarovou pistoli PBP 100 vyřešil ing
Pro průvarovou pistoli PBP 100 vyřešil ing. Thér komparátory a elektronické ovládání na která dostal autorské osvědčení vynálezu. Vyrobená zařízení umožňovala používat pistoli PBP100 pro všechny svařovací agregáty MEZ Brumov, které byly určeny pro různé průvarové pistole STIFO.

12 V roce 1987 byla vyrobena průvarová pistole PP-9, která byla přiřazena jako souprava k jednoúčelovému transformátoru se svařovacím proudem 125A a tím bylo její použití omezeno pouze na elektrody ø2mm s kořenem průvaru 4mm a tloušťkou upevňovaného plechu 2mm. Na trh bylo dodáno několik set kusů pistole.

13 V roce 1991 byla vyrobena a v lednu 1992 byla schválena u VÚZ Bratislava, nová průvarová pistole STIME (Štíhel-mechanizace) univerzál, která s dálkovým ovládáním STIME-D je použitelná pro usměrňovací agregáty MEZ Brumov a s adaptérem STIME-A pro všechny svařovací transformátory. Při použití redukcí je pistole bez komparátoru použitelná také ke svařovacím agregátům MIG-MAG. Elektrodou E-R921 ø2mm, lze přivařit plech tl.2mm, s kořenem svaru ø4mm a elektrodou ø2,5mm, lze přivařit plech tl.3mm, s kořenem svaru ø6mm. Svařovat lze plechy také pozinkované, lakované nebo povlakované.

14 Souběžně s pistolí STIME – univerzál, byla schválena pistole STIME – M, která je určena přímo ke svařovacím agregátům MIG-MAG s koncovkou EURO pro připojovací kabel. Ke správnému a bezpečnému používání průvarových pistolí, byl zpracováván kromě návodu, materiál pro kurz průvarového bodového svařování s označením D-E9, který byl u VÚZ Bratislava schválen.

15 V roce 2009 je vyrobena nová pistole STIME.
Při průvarovém bodovém svařování pistolí STIME není nutno používat ochranné prostředky před ozářením elektrickým obloukem. Zdrojem svařovacího proudu je invertor PEGAS 160 EP, o hmotnosti 6,5 kg s připojením na 230V, 16A, od výrobce ALFA IN, a.s.. Pro svařování se používají elektrody E-R921 ø2,5 a 2mm. S použitím redukce EURO lze pistoli STIME připojit ke svařovacím zdrojům MIG-MAG.


Stáhnout ppt "Historie a vývoj průvarového bodového svařování."

Podobné prezentace


Reklamy Google