Studium k výkonu specializovaných činností: Koordinace v oblasti informačních a komunikačních technologií.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výuka anglického jazyka s interaktivní tabulí a e-learningem
Advertisements

© Radek Maca1 Pravidla financování v roce 2006 odbor 55 - SIPVZ Standard služeb ICT.
Počítačové kurzy v rámci projektu TyfloEmployAbility Mgr. Radek Pavlíček, TyfloCentrum Brno, o. p. s.
Co by měl student vědět na začátku studia PEF MZLU v Brně
Popis školících a informačních aktivit CERMATu
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Kariérové poradenství
© Radek Maca Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ w w w. e - g r a m. c z ICT plán školy možný přístup k jeho zpracování odbor 55 SIPVZ MŠMT.
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Technická 2896/ Brno tel.: fax: Ústav jazyků
Hodnocení škol a školských zařízení
Zkvalitňování dalšího profesního vzdělávání zaměřeného na stavebnictví, elektrotechniku a gastronomii.
Různé role zástupce ředitele školy
Pedagogické kompetence 6. října 2014 Caroline Kearney vedoucí manažerka projektů & analytička vzdělávání.
PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE NÁLEŽITOSTI ICT PLÁNU ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr.
Výchovné problémy ZŠ Prezentace projektu č. CZ.1.07/1.3.03/
3. Životní cyklus a procesy projektu
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Koncepce DVPP pro Českou republiku. Obsah prezentace Cíle koncepce a rámec její tvorby Obsah koncepce Priority státní vzdělávací politiky Poradní sbor.
Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ w w w. e - g r a m. c z Financování rozvoje, obměny a provozu ICT ve školách a školských zařízeních SIPVZ.
Legislativa a ICT STRUČNÝ PŘEHLED PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ neboli právní východiska pro ICTK.
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
© Radek Maca1 SIPVZ po roce 2006 …. © Radek Maca2 SIPVZ se mění: Programy  Projekt  Proces PI.PII.PIII. dle - UV č. 402/2004, č. 792/2004, - zákona.
doc. PhDr. Hana Marešová, Ph.D.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Nabídka základním školám MSK v roce 2006 Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum, Nový Jičín, příspěvková organizace.
STANDARD STUDIA k výkonu specializovaných činností Koordinace v oblasti informačních a komunikačních technologií.
© Radek Maca1 Cíle SIPVZ. © Radek Maca2 Rozvoj informační výchovy ve školách Koncepce SIPVZ (UV 351/2000) Vzděláváním k informační gramotnosti – nutné.
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
ošetřovatelství a porodní asistence
Průběh realizace aktivit projektu TIME Průběh realizace aktivit projektu TIME Lenka Zábranská.
Informatika akademický rok 2012/2013 Úvod k předmětu.
© Radek Maca1 Úvod do strategie řízení. © Radek Maca2 Hlavní oblasti činností ve škole Škola (šk. zařízení) vzdělávání (služby) uplatnění (trh)řízení.
© Radek Maca MSK Radek Maca odbor 55 - SIPVZ ČR MŠMT SIPVZ pro nový školský zákon.
Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ © Radek Maca1 Ing. Antonín Mucha Mgr. Radek Maca odbor 55 - SIPVZ ČR MŠMT SIPVZ v roce 2005.
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Nová závěrečná zkouška ve spolupráci škol a firem POSPOLU Olga Kofroňová, NÚV
Metodický kurz k Bakalářskému projektu 1 Diplomovému projektu 1
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
1. Co upravuje?  Předpoklady pro výkon PP  Pracovní dobu PP  Další vzdělávání  Kariérní systém Na koho se vztahuje?  PP škol a ŠZ zapsaných v rejstříku.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Program – – 9.30 → základní informace o studiu
Novinky ve specializačním vzdělávání
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
© Radek Maca1 SCO 2005, Radek Maca odbor 55 - SIPVZ SIPVZ a nový školský zákon.
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc. katedra pedagogiky tel učitelství odborného výcviku a praxe.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Studium k výkonu specializovaných činností: Koordinace v oblasti informačních a komunikačních technologií.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
Fakulta zdravotnických studií
Univerzitní informační systém podpora hlavní činnosti univerzity
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Fakulta zdravotnických studií
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PHmax ve středním vzdělávání
Studijní program Ošetřovatelství
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Transkript prezentace:

Studium k výkonu specializovaných činností: Koordinace v oblasti informačních a komunikačních technologií

Studiem získává absolvent kvalifikační předpoklady pro výkon specializované činnosti: koordinace v oblasti informačních a komunikačních technologií dané vyhláškou č. 317/2005 Sb. (§ 9a) MŠMT

Základní cíle vzdělávání Prohloubit a rozšířit kompetence absolventa k metodickému vedení ostatních učitelů školy v oblasti využití ICT ve vzdělávacím procesu, tvorby ICT plánu a řízení naplnění standardu ICT služeb na základních a středních školách ČR.

Současně platné Nařízení vlády pro úpravu problematiky ICT metodika (dříve Nařízení vlády č. 400/2002): Nařízení vlády č. 75/2005 Sb. ze dne 26.ledna 2005 http://www.msmt.cz/Files/HTM/JKNVschvalenevladou1502.htm

Nařízení vlády č. 75/2005 Sb. ze dne 26. ledna 2005, § 3 (4) Učiteli – metodikovi informačních a komunikačních technologií se snižuje týdenní rozsah přímé pedagogické činnosti s počtem žáků ve škole Počet žáků Snížení v hodinách týdně do 50 1 do 150 2 do 300 3 do 500 4 nad 500 5

(5) Je-li pověřeno výkonem funkce metodika informačních a komunikačních technologií nebo výchovného poradce více pedagogických pracovníků, sníží se každému z nich rozsah přímé pedagogické činnosti podle ředitelem školy přiděleného počtu žáků nebo tříd.

(6) Vykonává-li funkci metodika informačních a komunikačních technologií nebo výchovného poradce ředitel školy nebo zástupce ředitele školy, sníží se jim týdenní rozsah přímé pedagogické činnosti podle odstavců 3 a 4, nejvýše však do poloviny týdenního rozsahu stanoveného pro ředitele školy nebo zástupce ředitele školy v příloze k tomuto nařízení.

Pro letošní rok jsou v platnosti tyto metodické pokyny: Rozvojový program č.j.: 31552/2005 (ICT standard v roce 2006 financování) Metodický pokyn č.j.: 30799-2005 (věcný standard ICT a ICT plán) Metodický pokyn č.j.: 27277/2005 (projekty SIPVZ v roce 2006) Metodický pokyn č.j.: 28885/2004 (projekty SIPVZ v roce 2005 druhý rok dvouletých projektů)

Důležité materiály http://www.msmt.cz/Files/PDF/Vyhlaska_317_2005_o_dalsim_vzd__ped_prac.pdf

Informace: http://www.e-gram.cz/Zasadni_materialy.htm http://www.mendelu.cz/iczv/karierni/koordinace-v-oblasti-ICT.html

Časový plán studia Studium je třísemestrové, s celkovým počtem 255 hodin, z toho je 155 hodin věnováno přímé výuce prezenční formou, 50 hodin výuce distanční formou, 50 hodin konzultacím v souvislosti s vypracováním závěrečné práce.

Klíčové cílové kompetence Hlavním smyslem studia je vybavení absolventa potřebnými znalostmi, organizačními a řídícími dovednostmi, resp. didaktickými metodami k tomu, aby byl ICTK metodik schopen ve své škole, případně v okolních „malých“ školách kvalifikovaně:

Studium by mělo naplnit svým obsahem následující kompetence: metodicky pomáhat kolegům v integraci ICT do výuky většiny předmětů, doporučovat a koordinovat další ICT vzdělávání pedagogických pracovníků koordinovat užití ICT ve vzdělávání, koordinovat nákupy a aktualizace software, zpracovávat a realizovat v souladu se školním vzdělávacím programem ICT plán školy, koordinovat provoz informačního systému školy Studium by mělo naplnit svým obsahem následující kompetence:

Kompetence k učení role, výhody a meze využití ICT v edukačním procesu, moderní didaktické metody využití počítače ve vzdělávacím procesu (nad rámec vlastní odbornosti účastníka) organizace vedení školních žákovských a studentských projektů vyhledávání a hodnocení výukových a informačních zdrojů na internetu užití metod distančního a kombinovaného vzdělávání podporovaného ICT

Kompetence k řízení zpracování a realizace ICT plánu školy zpracování bezpečnostní politiky školy (pravidla bezpečnosti, provozní a SW řád školy) organizace zapojení školy do regionálních (národních) projektů organizace a metodická pomoc při provozu školního vzdělávacího a organizačního informačního systému

Kompetence ke správě ICT ve škole základní orientace v nových trendech vývoje ICT pro vzdělávání základní orientace v právních předpisech souvisejících s ICT znalost principů a možností počítačových sítí znalost principů a možností moderních prezentačních technologií

Tematické okruhy studia Role, výhody a meze využití ICT v edukačním procesu, moderní didaktické teorie Využití počítače ve vzdělávacím procesu – tři vybrané okruhy z minimálně pěti nabízených Informační systém školy, webová prezentace školy Principy a možnosti počítačových sítí Autorské právo, bezpečnost na internetu, netiketa Tvorba ICT plánu školy, interakce ICT a RVP Příprava školních projektů (v rámci ČR, EU)

Vedení školních žákovských projektů Moderní technologie – aktuální informace, užití ve škole Hygiena, ergonomie a pravidla bezpečnosti práce s ICT Užití ICT ve speciální pedagogice Počítač a volný čas dětí a mládeže Anglické termíny pro oblast ICT a moderní edukace Aktuální zdroje informací a výukových objektů na internetu

Zajištění studia Ústav informatiky PEF MZLU Ve spolupráci s: Institutem celoživotního vzdělávání MZLU v Brně Ústavem práva PEF Ústavem humanitních věd Ústavem jazykových a kulturních studií MZLU NIDV externími lektory

Odborný garant studia doc. Ing. Dr. J. Rybička Organizační zajištění Ing. I. Houbová

Zimní semestr 2006 (první etapa studia) Termíny soustředění: 22. až 23. září 21. až 22. října 11. až 12. listopadu 2. až 3. prosince 6. až 7. ledna

Rozvrh 1. soustředění – sobota 11.00 až 12.00 Úvod do studia 13.00 až 15.00 Informační systémy a prezentace školy – webová prezentace (doc. Ing. Dr. J. Rybička) 15.00 až 18.00 Informační systémy a prezentace školy – úvod do IS (RNDr. Ing. M. Šorm, Ph.D),

Rozvrh 1. soustředění – neděle 9.00 až 11.45 Tvorba projektů (Mgr. Blanka Kozáková), učebna E01 12.30 až 16.30 Využití počítače ve vzdělávacím procesu (cvičení) Tvorba projektů (cvičení) učebny Q07 a Q08

Ukončení 1. semestru Souborná zkouška zahrnující znalosti z předmětů: Informační systém školy a webová prezentace Bezpečnost a právo Hygiena, ergonomie a pravidla bezpečnosti práce s ICT Úvod do studia

Předměty ukončené pouze zápočtem: Podmínkou udělení zápočtu je mimo účasti ve výuce vypracování samostatných prací nebo projektu z předmětů: Využití počítače ve vzdělávacím procesu I Tvorba projektů a ICT plán školy

Tematické okruhy pro předmět „Využití počítače ve vzdělávacím procesu“ Společná část: Zásady úpravy dokumentů se zaměřením na dokumenty z oblasti IT, jak zpracovávat samostatné práce (2. semestr) Možnosti moderních prezentačních technologií (1. semestr) Volitelná část