Věta jednoduchá a souvětí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Advertisements

VYJMENOVANÁ SLOVA PO S a slova příbuzná.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
45.1 Větné vzorce
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_599_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
Procvičovací cvičení – věta a souvětí
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_598_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
VZORY PODSTATNÝCH JMEN RODU ŽENSKÉHO
STAVBA SOUVĚTÍ Větné vzorce. STAVBA SOUVĚTÍ Větné vzorce.
Větné celky Věta Souvětí. Větné celky Věta Souvětí.
VYJMENOVANÁ SLOVA PO V A SLOVA PŘÍBUZNÁ.
VYJMENOVANÁ SLOVA PO L a slova příbuzná.
Procvičovací cvičení – slovní druhy, jejich určování, tvoření vět
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět: Český jazyk Ročník: 5.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_377_STAVBA VĚTY Téma: VĚTA JEDNODUCHÁ,
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Spojovací výrazy Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Květen 2013
Název šablony: Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT 32/ Č J , Beranová Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Název výukového.
MĚSTO, MOŘE, KUŘE, STAVENÍ
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek ve vzdělávání na základní škole OP VK Podmět.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Souvětí a jeho stavba, spojovací výrazy
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
{ Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Vladislav Michl Název: VY_32_INOVACE_553_VZORCE_SOUVĚTÍ Téma: OPAKOVÁNÍ SPOJOVACÍCH.
Spojky.
ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE (PODMĚT A PŘÍSUDEK)
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
Hrátky s češtinou.
Neohebné. Společně vyjmenujte, které to jsou. Každá skupina si vytáhne jedno číslo (1-5) a o tom slovním druhu toho ostatním řekne co nejvíc. Tužkou na.
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
MĚSTO , MOŘE , KUŘE, STAVENÍ
Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, e:mail: Tel.: www: zsvraclav.cz Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
TESTÍK: SHODA PODM Ě TU S P Ř ÍSUDKEM Kdo nasbírá nejvíce bodů?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Vyjmenovaná slova po Z BRZY JAZYK NAZÝVAT SE RUZYNĚ.
24.1 Věta jednoduchá a souvětí
Věta jednoduchá a souvětí.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Vladislav Michl Název: VY_32_INOVACE_560_VĚTA_JEDNODUCHÁ_SOUV ĚTÍ Téma: OPAKOVÁNÍ.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
TESTÍK: vyjmenovaná slova a shoda podmětu s přísudkem
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
CIZÍ SLOVA.
Čteme s porozuměním II. Pokyny: 1)Prohlédni si pořádně obrázek. 2)Pořádně si přečti čtyři věty. 3)Rozhodni, která z vět se nejlépe hodí k obrázku. 4)Klikni.
Český jazyk 3. ročník ZŠ „Věta jednoduchá a souvětí“
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.1.3 Věta jednoduchá a souvětí Název sady: Český jazyk a literatura.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Křížovka 2. Nejchytřejší savec 4. Co potřebujeme ze vzduchu 1. Pravé.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Věta jednoduchá a souvětí Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_Inovace_4.1.3 Věta jednoduchá a souvětí
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Zdeňka.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_12_SOUVĚTÍ
VY_32_Inovace_ Základní skladební dvojice
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Věta jednoduchá a souvětí

Ve skupině si zopakujte, co je: A) VĚTA JEDNODUCHÁ B) SOUVĚTÍ

A) VĚTA JEDNODUCHÁ obsahuje jedno sloveso =) jeden přísudek. Např A) VĚTA JEDNODUCHÁ obsahuje jedno sloveso =) jeden přísudek. Např. Pepa píše dopis.

UTÍKALI, ZPÍVALY, SPALA, POVÍDALI SI Vymyslete 4 věty jednoduché. Zapište je do sešitu a vyznačte v nich základní skladební dvojice. Věty musí obsahovat tyto přísudky: UTÍKALI, ZPÍVALY, SPALA, POVÍDALI SI

B) SOUVĚTÍ větný celek ze dvou nebo více vět. Např. Šel ven, ale pršelo.

Věty v souvětí jsou spojeny spojovacími výrazy, před kterými píšeme obvykle čárku. Spojovacími výrazy mohou být: A) spojky (např. a, ale, že, když) B) zájmena (např. kdo, co, který) C) příslovce(např. odkud, kam, kde).

Následující věty spojte do souvětí tak, aby dávaly smysl. Jan nemohl jít do školy. Jan byl nemocný. Maminka pekla buchty. Tatínek spravoval auto. Oteplí se. Budu nosit krátké kalhoty. Aneta nepůjde plavat. Aneta má rýmu.

V1, když V2. V1, ale V2. V1, že V2. V1, aby V2. V1,že V2, když V3. Vymyslete věty na tyto větné vzorce: V1, když V2. V1, ale V2. V1, že V2. V1, aby V2. V1,že V2, když V3.

K těmto větám vytvořte vhodné větné vzorce: Šel jsem do obchodu, ale bylo zavřeno. Protože jsem se učila, dostala jsem dobrou známku. Pepa říkal, že rostou houby, když je teplo. Děti si hrály, maminky si povídaly a tatínek si četl knížku.

Poznáš větu jednoduchou a souvětí? A) Maminka se zlobila, protože si Ivan neuklidil pokoj. B) Viděli jsme krásný velký dům a rozlehlou zahradu s ovocnými stromy. C) Babička upekla kuře a byla velmi spokojená. D) V naší pěkné třídě máme mnoho barevných obrázků.

DOBRÁ PRÁCE!

ZDROJE: Microsoft Grünhutová P., Humpolíková P., Hubeňáková L., Volf V. Český jazyk 4 učebnice pro základní školy. Brno: Nakladatelství Didaktis 2005. ISBN 80-7358-039-X. Autor: Olga Josífková, josifek@email.cz, listopad 2012, Český jazyk 5. ročník, Prezentace PowerPoint. Věta jednoduchá a souvětí. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.