Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Zdeňka.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Zdeňka."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Zdeňka Sedláčková NÁZEV: VY_32_Inovace_Český jazyk_4 ČÍSLO DUM: 17. TÉMA: Spojky ROČNÍK: 3. OBDOBÍ REALIZACE: 5/2013

2 Anotace: Prezentace je určena žákům třetího ročníku.
Slouží k vyvození učiva o spojkách.

3 . Spojky

4 Spojky spojují věty nebo slova.
a, i, ani, nebo, ale, že, když, protože, však, avšak, jestliže, jakmile, nejen, ač, aby, třebaže, než, …

5 Najděte mezi slovy spojky:
lžička, prší, když, sobota, proto, letiště, druhý, brzy, jestliže, že, bohatství, ani, i, ze, kdo, mluví, Evropa, dobře, a, jelito, však, kůň, vedle, prosím, aby, meruňková, ale, uvidí se

6 Najděte mezi slovy spojky:
lžička, prší, když, sobota, proto, letiště, druhý, brzy, jestliže, že, bohatství, ani, i, ze, kdo, mluví, Evropa, dobře, a, jelito, však, kůň, vedle, prosím, aby, meruňková, ale, uvidí se

7 Doplňte vhodné spojky:
Petra __Hanka malý __velký nůž __vidlička v sobotu__v neděli červená___modrá Pamatuj!!! Před spojkami a, i, ani, nebo se většinou nepíše čárka. a, i, nebo, ani a, i, ani, nebo a, i, ani, nebo a, i, ani, nebo a, i, ani, nebo

8 Najděte ve větách spojky:
Lucka se celý rok pilně učila, aby měla samé jedničky. Vojta říkal, že rodiče nakupují. Honza si koupil nový sešit, protože starý už popsal. Šel bych ven, ale jsem nemocný. Babička je ráda, když k ní přijedeme. Jestliže bude pršet, výlet se zruší.

9 Najděte ve větách spojky:
Lucka se celý rok pilně učila, aby měla samé jedničky. Vojta říkal, že rodiče nakupují. Honza si koupil nový sešit, protože starý už popsal. Šel bych ven, ale jsem nemocný. Babička je ráda, když k ní přijedeme. Jestliže bude pršet, výlet se zruší. Pamatuj!!! Před spojkami obvykle píšeme čárku.

10 Doplňte do vět vhodné spojky:
Uklízím, ____ bylo doma čisto. Mám jít ven ____ mám zůstat doma? Nemůžu jít na hřiště, ________ je venku bouřka. Jirka luxuje __ Marek zametá. Vydali jsme se na výlet, ______ pršelo. Ráda pracuje na zahradě, ______ svítí slunce. Musím do obchodu, ______ si koupil sandále.

11 Doplňte do vět vhodné spojky:
Uklízím, aby bylo doma čisto. Mám jít ven nebo mám zůstat doma? Nemůžu jít na hřiště, protože je venku bouřka. Jirka luxuje a Marek zametá. Vydali jsme se na výlet, přestože pršelo. Ráda pracuje na zahradě, když svítí slunce. Musím do obchodu, abych si koupil sandále.

12 Dokončete souvětí: Pojedeme do ZOO, protože________________. Pojedeme do ZOO, když __________________. Pojedeme do ZOO, ale ___________________. Pojedeme do ZOO, přestože_______________. Pojedeme do ZOO a _____________________.

13 Dokončete souvětí: Pojedeme do ZOO, protože chceme vidět plameňáky. Pojedeme do ZOO, když bude pěkné počasí. Pojedeme do ZOO, ale až příští víkend. Pojedeme do ZOO, přestože se ochladilo. Pojedeme do ZOO a navštívíme tetu Zdenku.

14


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Zdeňka."

Podobné prezentace


Reklamy Google