Etika a ekonomika ve zdravotnictví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Krajské zdravotnictví
Advertisements

 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
LIDSKÉ ZDROJE A KVALITA Národní konference kvality ve veřejné správě Simeona Zikmundová Brno
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Fakultní nemocnice Ostrava
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
MARKETINGOVÝ MIX.
20 let soukromého zdravotnictví v České republice Bratislava, MUDr. Pavel Chrz.
Kvalita v českém zdravotnictví
ZDRAVÍZDRAVÍ Stav plné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Odměňování pedagogických pracovníků
ZÁSADY TRANSFORMACE ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN Praha,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Úhradová vyhláška2016 MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA Náměstek pro zdravotní pojištění, MZ ČR.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování zdravotnictví Financování zdravotnictví je odvozené od zdravotní politiky státu, ta vychází z: Stanovených.
Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? Ladislav Friedrich.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Práva Pacientů Tato práva jsou prohlášená za platná dnem 25. února 1992 Schválila Centrální etická komise Ministerstva zdravotnictví České Republiky.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor bakalářské práce: Martina Moravcová, DiS. Vedoucí bakalářské.
Veřejná služba 2017.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
Úskalí úhradové vyhlášky 2017 z pohledu zdravotnického zařízení
Porada s řediteli škol a školských zařízení
Ošetřovatelství v primární péči
REFORMA VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Z POHLEDU ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
BLEP061p Řízení ekonom. a právo
Poptávka po zdravotní péči
Téma VÝVOJ NÁZORŮ NA PODSTATU MZDY
Osnova předmětu Právní systém v ČR, typy právních dokumentů.
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Benefity.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
10. seminář Zdravotnictví.
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
Budoucnost domácí péče
Skupina poskytovatelů akutní lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Transkript prezentace:

Etika a ekonomika ve zdravotnictví Jiří Maxmilián Prokop

Význam tématu Makro-úroveň. Etika postihuje veškeré situace, které se ve zdravotním systému vyskytují. Nejvíce situace vztahové : Individuální úroveň. Makro-úroveň. Ekonomické aspekty zdravotní péče jsou určujícími limity minimálně stejné důležitosti jako je odbornost. Přesto je mnoho zdravotníků nechce přiznat a tyto limity ignorují, což nelze konat dlouhodobě.

Odpovědnost vedoucího zdravotního úseku Za odbornou úroveň Za personální a věcné vybavení. Za právní soulad. Za úroveň prostředí. Za ekonomickou vyrovnanost – dle potřeb a cílů vlastníka.

Zdroje financování zdravotnictví Zdravotní péče je poskytována bezplatně – co to ale znamená? Zdravotní pojištění – ze zákona povinné – fyzické a právnické osoby, veřejné prostředky. Soukromé finance (velmi omezeně). Granty a dotace – veřejné prostředky, EU fondy, soukromé sbírky a nadace. Příjem mimo systém – forma úplatku nebo jiných benefitů.

Formy vlastnictví Příspěvkové organizace Fakultní zařízení Krajská, městská Akciové společnosti Samosprávy Soukromí majitelé Společnosti s ručením omezeným Ambulance, polikliniky, specializovaná centra Neziskové organizace

Systém oběhu financí Do pojišťoven přicházejí finance ze 2/3 od zaměstnavatele a z 1/3 od zaměstnance. Strop je 4.5 násobek průměru. Minimální platba 1750 Kč. Pojišťovny nejsou v konkurenčním prostředí (velmi zlehka) a mají hradit zdravotní péči na základě smluv s poskytovateli péče. Poskytovatel zdravotní péče vykoná péči a léčbu a vystaví příslušné pojišťovně fakturu na služby, které dle individuální smlouvy provede úhradu, resp. neprovede. Max. meziroční nárůst výkonů jsou 3% předloňského referenčního období. Lůžkoden, výkony, kapitační platba, přímá platba. Uzdravení klienti mohou opět ze svých výdělků platit pojistné a zpětně živit systém.

Etický problém zisku ve zdravotnictví Je přijatelné a žádoucí mít z provozování péče zisk – tj. Přebytek nad výdaje za péči a chod organizace? Je mravné mít ze zdravotnictví (běžné, ne na vyžádání) nepřiměřený zisk? Co je to přiměřenost zisku? Lze ve zdravotnictví zbohatnout? A jak?

Systém regulace rozsahu/množství péče Registrace na příslušném krajském úřadě formou výběrového řízení na veřejnou službu. Uzavření smlouvy se ZP. Tyto dvě instituce regulují rozsah a intenzitu péče. Úhradové vyhlášky MZ ČR, které vstupují do individuálních jednání mezi poskytovateli a pojišťovnami v případě patu, a stanovují hodnotu bodu pro jednotlivá období (většinou 1 rok).

Distribuční spravedlnost Rovná nebo přímá Distribuční Zajištění ekonomické stability systému má několik podmínek Více spořících nebo používajících Nižší výdaje než příjmy. Demografická stabilita obyvatelstva. Makroekonomická stabilita.

Nabídka možností K uplatnění svobodné vůle člověka musí mít na výběr z různých možností. Práva pacientů – 10: Nemocný v závěru života má právo na citlivou péči všech zdravotníků, kteří musí respektovat jeho přání, pokud tato nejsou v rozporu s platnými zákony. Nastavení systému péče tak, aby umožňoval naplnění tohoto práva lidí v terminálním stádiu onemocnění.

Možnosti nadstandardu Tří části Osobní přání pacienta, pokud nejsou v rozporu s legislativou. Nadstandard „hotelového typu“ Skutečný nadstandard zdravotní péče.

Osobní přání pacienta Ne v legislativním konfliktu – např. eutanázie, atd. Maximální možnou přítomnost blízkých osob. Svobodu v pohybu i s postelí. Svobodu v náplni volného času. Svobodu na čas a na odpočinek. Svobodu pro prožívání intimity mezi partnery. Náboženské i nenáboženské rituály. Na hraně zákona Přání kouřit. Konzumace alkoholu nebo pornografie.

Přání hotelového typu Vše, co se dnes především vydává za „nadstandard“, ale je to pouze otázka pokroku a proporcionality. Možnost volby stravy, podávání stravy, strava pro blízké osoby. Jednolůžkový pokoj – individuální úpravy. Televize, rádio, DVD. Výhled do zeleně nebo na hory. Návštěvy. Povlečení, oblečení. Individualizace a rozvržení času atd. Často chybí podrobné ceníky, nároky pacientů a jasné škálování služeb – jaký druh služeb a v jakém rozsahu si klient chce nebo musí koupit.

Nadstandard ve zdravotní péči Velmi těžké prosadit vzhledem ke stávající legislativě – zdravotní péče je pro pojištěnce zdarma. Systematické zdůrazňování možností pacientům. Materiálový nadst. Léky s vyšším doplatkem nebo za plnou cenu, používané materiály a prostředky. Volba kompenzačních pomůcek – co do druhu a materiálu (řešení diskomfortů). Personální nadst. – nevyskytuje se nebo pouze ilegálně a úplatně. Možnost zvýšené ošetřovatelské péče. Zajištění personálu zkušenějšího. Další nadstandard?

Kultura prostředí Firemní kultura zdravotních zařízení není pouze na úrovni stejnokroje, ale i systému práce. Rozšiřovat, nabízet a s ochotou vykonávat nadstandardní služby a výkony. Náležitě medializovat. Další alternativy vývoje kultury prostředí ve zdravotnictví?

Nabídka možností K uplatnění svobodné vůle člověka musí mít na výběr z různých možností. Vyšší tlak na potřeby klientů. Marketing zdravotnictví??? Nabídka Poptávka Klienti/pacienti? Forma? Marketingový mix …

Střet zájmů Ekonomický konflikt zájmů Úplatek Odměna Motivace Farmaceutický průmysl Zájem FP je prodat produkty. Zájem zdravotnických zařízení. Zájem pacienta.

Farma - business 1) finanční motivace na výzkumné činnosti 2) podpora prodeje 3) nefinanční motivace lékařů

Odměňování personálu Otázka adekvátního odměňování personálu ve zdravotnictví. Průměrný plat v ČR cca 24 000 Kč. Průměrný plat ve zdravotnictví? Odpovědnost – odměna. Děkujeme, odcházíme ???