Mars. Mars obíhá kolem Slunce ve vzdálenosti mezi 206 644 545 km. Doba jednoho oběhu kolem Slunce je 686,9601 pozemského dne. Kolem své osy se Mars otočí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Planeta Uran.
Advertisements

Sluneční soustava Předmět: Biologie Třída: 1L
Prezentace Foto z vesmíru Atlantis - 08:15:25 hod. !!!
Planety sluneční soustavy
SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Planetky, měsíce planet
Soubor všech fyzikálně na sebe působících objektů, který je současná astronomie a kosmologie schopna obsáhnout. staří vesmíru se odhaduje na 13 až 18miliard.
V E S M Í R.
Sluneční soustava Slunce
Planety sluneční soustavy
Uran.
Sluneční soustava Noemi Svobodová.
Saturn Saturn je v pořadí planet na šestém místě a po Jupiteru druhá největší planeta sluneční soustavy. Planeta byla pozorována již starověkými astronomy.
ŠKEBLOŇ 2010 Trip sluneční soustavou Díl první Merkur Škebloň 2010.
Trip sluneční soustavou
Rudá planeta Adam Hanák, kvarta 2012.
Sluneční soustava 5. ročník
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
Planety sluneční soustavy 5. ročník
Sluneční soustava.
Země MODRÁ PLANETA.
David Hnátek A Radka Střihavková
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Země jako planeta Lucie Racková KVA.
Vesmír.
Informační technologie-prezentace
Vesmír.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Vesmír a sluneční soustava
Nela Bártová Opava,2010 Březen
SLUNEČNÍ SOUSTAVA. AUTOŘI:PETRA, KAMČA, HONZA  Naši SLUNEČNÍ SOUSTAVU TVOŘÍ 8 PLANET, KTERÉ OBÍHAJÍ KOLEM SLUNCE.
Projekt – Sluneční soustava PLANETA MARS
Nikola Houšková, Aneta Říhová
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Sluneční soustava.
Planety sluneční soustavy
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
VESMÍR A MY Radek Šipka.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2012 Určeno:9. ročník.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Sesterská planeta Země Zuzana Prášilová Lucie Ulehlová Matěj Plevák1.a.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Mars Jindra Kučerová. Obsah  Základní údaje  Nitro Marsu  Povrch Marsu  Atmosféra  Voda na Marsu  Měsíce Marsu  Závěr  Zdroje.
MARS 4.Planeta ve sluneční soustavě MARS 4.Planeta ve sluneční soustavě.
Vesmír. MERKUR NEPTUN SATURN URAN JUPITERVENUŠE ZEMĚ MARS SLUNCE.
Venuše
Planety sluneční soustavy
KAMENNÉ PLANETY VY_32_INOVACE_12_32
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Saturn.
Rohová, Vančurová, Dorazilová
Planeta nejblíže Slunci
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Saturn.
Mars Mars je čtvrtá planeta sluneční soustavy
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
Sluneční soustava.
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_237_VESMÍR
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
MERKUR Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Planeta Sluneční Soustavy
Transkript prezentace:

Mars

Mars obíhá kolem Slunce ve vzdálenosti mezi km. Doba jednoho oběhu kolem Slunce je 686,9601 pozemského dne. Kolem své osy se Mars otočí za dobu, která je velmi podobná délce pozemského dne – 24 hodin 39 minut 35,244 sekund. Je pojmenována po římském bohu války a jinak se jí říká taky Rudá planeta. Merkur Venuše Země Mars Jupiter Saturn Uran Neptun

Vnitřní stavba Marsu Přesné geologické složení planety není známo, ale na základě astronomických pozorování a průzkumu několika desítek meteoritů z Marsu, které byly nalezeny na Zemi. Jádro je obklopeno křemičitým pláštěm, jehož aktivita spojená s tepelným vývojem dala vzniknout většině tektonických a vulkanických útvarů na planetě. V současnosti je tato aktivita minimální, avšak v hlubších částech pláště může plášťová konvekce stále probíhat. Nejsvrchnější část pláště tvoří kůra, jejíž průměrná mocnost dosahuje 50 km až 125 km.

Povrch Je velmi různorodý. Jižní polokoule je pokryta krátery, zatímco na severní polokouli jsou rozsáhlé rovné pláně zalité lávou. Je zde v současnosti nejvyšší známá hora sluneční soustavy – štítová sopka Olympus Mons, která vysoká 27 km nad okolní terén. V rovníkové oblasti Marsu se nachází obrovský kaňon Valles Marineris, dlouhý km a hluboký 7 km.

Olympus Mons (sopka) Valles Marineris (kaňon)

Atmosféra Má mraky a měnící se počasí, v němž převládají větry. Jeho tenká atmosféra obsahuje hlavně oxid uhličitý. Občas může třetina atmosféry v oblasti poli zamrznout. Atmosféra není schopná zadržovat tepelnou výměnu mezi povrchem a okolním prostorem, což má za následek velké tepelné rozdíly během dne a noci. Tlak na povrchu se pohybuje mezi 600 až 1000 Pa, což je přibližně 100 až 150krát méně.

Měsíce Phobos - obíhá Mars jednou za 7,66 h ve vzdálenosti 5980 km. Nemá žádnou měřitelnou atmosféru. Povrch měsíce je pokryt krátery, pozůstatky jeho bombardování

Demois- obíhá Mars jednou za 30,3 h ve vzdálenosti km od planety a je velmi nepravidelného tvaru. Je pokryt krátery, pozůstatky jeho bombardování v minulosti, které jsou většinou částečně zaplněny regolitem (regolit je označení vrstvy nezpevněného, různorodého horninového materiálu), takže jeho povrch je značně hladký.

Pozorování Můžeme vidět pouhým okem, zvlášť v době opozice (kdy je Země mezi Sluncem a Marsem). Opozice nastává každých 26 měsíců a Mars je v té době osvětlený, ale i nejblíže k naší planetě. Ve výjimečně těsné blízkosti Země je každých 15–17 let. Měsíc Mars

Výzkum Průlety a první oblety (1969–1971) – Marinery 6 a 7 prolétly okolo planety ve vzdálenostech 3430 km, odeslaly 400 snímků a zkoumaly složení atmosféry. USA vyslaly v roce 1975 dvě sondy programu Viking, obě se skládaly z oběžné a povrchové části. Všechny části lze označit za úspěšné. Celkem odeslaly snímků. Orbitální moduly zmapovaly celý povrch s rozlišením 100 m, místy až 30 m. Phoenix je robotická sonda, která úspěšně přistála na povrchu planety Mars v polární oblasti Vastitas Borealis‎. Vědci řídící Phoenix využijí nástroje na palubě sondy, aby zjistili, jestli jsou přírodní podmínky na Marsu vhodné pro mikroskopický život. Sonda zde bude také zkoumat historii vody. 31. července 2008 sonda Phoenix potvrdila přítomnost vody ve formě ledu, který našla několik centimetrů pod povrchem Marsu.

Veronika Křetínská 9.A