Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Datum: 03/2012 Název materiálu: VY_32_INOVACE_ FY.9.A.06_Fyzika pro 9. ročník Název: Terestrické planety Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA Terestrické planety Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na znalosti ze zeměpisu. Žák porovnává poznatky získané v zeměpise a ve fyzice s podrobnějšími informacemi o jednotlivých planetách v literatuře nebo na internetu. Žák se zaměří na planety zemského typu (terestrické). Žák odpovídá na otázky, vytváří vlastní odpověď nebo vybírá s možností odpovědí.

2 Planety zemského typu (terestrické):
Merkur Venuše Země Mars

3 Charakteristika planet zemského typu:
Podobná struktura-centrální kovové jádro, převážně ze železa, obklopené křemičitanovým pláštěm, který přechází v kůru. Různorodý povrch, jejich topografii tvoří krátery, kaňony, hory a sopky. Relativně malá hmotnost, ale látky z nichž jsou složeny, mají poměrně velkou průměrnou hustotu.

4 Merkur nejbližší Slunci, nejmenší planeta, nejmenší sklon rotační osy,
první sonda – americká Mariner 10 (70. léta) r sonda Messenger, krajina plná impaktních kráterů, nízkých pohoří a lávových planin, teplota dosahuje na téměř 430 °C, na polokouli odvrácené panuje mráz až -180 °C, atmosféra je složená především z kyslíku a sodíku, vodíku a helia, předpokládá se, že jádro je tvořeno železem a niklem

5 Merkur Porovnání Merkuru se Zemí

6 Venuše „sesterská planeta“ Země, „Jitřenka“ či „Večernice“,
nejhustší atmosféra ze všech terestrických planet, tvořena převážně z oxidu uhličitého, suchý a prašný svět, planeta pokryta hustou vrstvou mraků, teploty přes 450 °C, povrch 10% hornatý, 70% roviny, 20% prolákliny, nejméně před 100 miliony let byla na povrchu hojná vulkanická činnost

7 Venuše

8 Země jako na jediné planetě existence života,
70% vodní plochy, voda v kapalném stavu na jediné planetě, 30% pevnina, rozmanitě tvarovaná, skládá se ze tří vrstev – kůra, plášť a jádro, obíhá kolem Slunce (365,25 dne), otáčí se kolem své osy (23 hod. 56 min), na pólech zploštělá, atmosféra – 78% dusík, 21% kyslík, 0,9% argon, 0,04% oxid uhličitý, stopy neonu, vodíku, helia, ozonu, metanu a oxidu dusnatého

9 Fyzikální charakteristiky Země
Největší terestrická planeta (co do velikosti, tak i v hmotnosti). Mezi terestrickými tělesy planeta s: největší hustota, největší povrchová gravitace, nejsilnější magnetické pole, nejrychlejší rotace, jako jediná má aktivní deskovou tektoniku.

10 Země

11 Průřez Zemí

12 Předpokládaný rozpad kontinentů

13 Mars Zemi nejpodobnější, 1976 sonda Viking,
velmi tenká atmosféra, z 95% tvořena oxidem uhličitým, teploty se pohybují v rozmezí 20 °C- (-120 °C), charakteristicky červená – povrch pokryt vrstvou oxidu železnatého, oblasti kráterů, pohoří, rozsáhlé pouště, ledové čepičky na pólech, hluboké příkopy a velmi vysoké sopky (Olympus Mons) dva měsíce - Fobos a Deimos (Strach a Hrůza), vyschlá koryta řek ukazují na to, že kdysi na Marsu byla voda

14

15 Povrch Marsu Fobos a Deimos

16 Odpověz na otázky: 1) Vyjmenuj terestrické planety.
Odpověď na otázku č.1: Merkur, Venuše, Země, Mars

17 2) Vyjmenuj rozdíly terestrických planet oproti velkým planetám
2) Vyjmenuj rozdíly terestrických planet oproti velkým planetám. Vyber správné odpovědi. Jsou tvořeny především z křemičitanových hornin. Nemají pevný povrch a jsou tvořeny především z vodíku a hélia. Jejich topografii tvoří krátery, kaňony, hory a sopky. Mají rychlou rotaci kolem své osy. Mají relativné malou hmotnost.

18 Země Mars Venuše Merkur
3) Které planetě se říká „Jitřenka“ či „Večernice“? Vyber správnou odpověď: Země Mars Venuše Merkur

19 4) Na které planetě se nachází hora Olympus Mons
4) Na které planetě se nachází hora Olympus Mons? Vyber správnou odpověď: Merkur Venuše Země Mars

20 5) Co tvoří atmosféru Země?
Odpověď na otázku č.5: 78% dusík, 21% kyslík, 0,9% argon, 0,04% oxid uhličitý, stopy neonu, vodíku, helia, ozonu, metanu a oxidu dusnatého.

21 6) Která terestrická planeta má dva měsíce. (Jak se jmenují
6) Která terestrická planeta má dva měsíce? (Jak se jmenují?) Vyber správnou odpověď: Venuše (Veněra, Magellan) Mars (Fobos, Deimos) Merkur (Mariner, Messenger)

22 7) Jaký je poloměr planety Země?
Odpověď na otázku č. 7: 6378 km

23 8) V jakém směru se otáčejí planety kolem své osy
8) V jakém směru se otáčejí planety kolem své osy? Je mezi planetami nějaká výjimka? Vyber správnou odpověď: a)Všechny planety se otáčejí kolem osy ve stejném směru, ve kterém se otáčí i Slunce, s výjimkou Uranu. b)Všechny planety se otáčejí kolem osy ve stejném směru, proti pohybu rotace Slunce, s výjimkou Marsu.

24 9) Čemu je rovna astronomická jednotka?
Odpověď na otázku č.9: značka AU, je rovna střední vzdálenosti mezi Zemí a Sluncem, tj. 150 milionů km.

25 10) Jaká jednotka se používá pro větší vzdálenosti než AU?
Odpověď na otázku č. 10: Pro větší vzdálenosti se používá jednotka světelný rok (l.y.).

26 Použité zdroje: doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Fyzika pro 9. ročník základní školy, nakladatelství Prometheus, 2008, ISBN [cit.: ] [cit.: ] [cit.: ] [cit.: ] [cit.: ] Situ_Explorer.png [cit.: ] The_Earth_seen_from_Apollo_17.jpg [cit.: ] [cit.: ] [cit.: ] [cit.: ] [cit.: ] [cit.: ] [cit.: ] [cit.: ] [cit.: ] [cit.: ] [cit.: ]

27 Metodika prezentace: Žák vyjmenuje planety podle jejich vzrůstající vzdálenosti od Slunce. Porovnává poznatky získané v zeměpise a ve fyzice s podrobnějšími informacemi o jednotlivých planetách v literatuře nebo na internetu Žák se zaměří na planety zemského typu (terestrické). Žák popíše hlavní charakteristiky terestrických planet. Žák odpovídá na otázky, které slouží k zopakování probraného učiva.


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena"

Podobné prezentace


Reklamy Google