Zdaňovací období Novela DPH 2013

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 25. listopadu 2013.
Advertisements

DPH Nepřímá daň Všeobecná daň ze spotřeby
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně – opakování I Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
Daň z přidané hodnoty Nepřímá daň. Nepřímé daně jsou jednou z položek, které obecně přispívají do veřejných rozpočtů nejvýznamněji. EU harmonizuje sazby.
Novela zákona o DPH (235/2004 Sb. ) pro územně samosprávné celky od 1
Pokyn DR SR – vznik tzv. „klasické“ stálé provozovny na Slovensku
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Aktuální vývoj v oblasti DPH Blanka Mattauschová
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Evropské soutěžní právo Michal Částek
Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Společné zdanění manželů Počínaje rokem 2005 byl do ZDP zaveden nový § 13a, který umožňuje manželům vyživujícím alespoň jedno dítě žijící s nimi v domácnosti,
Daňové doklady Správnost DPH se prokazuje pomocí daňových dokladů vystavovaných podle § 26 – 35a ZDPH a následně též podle § 45 – 46 ZDPH (opravy), Daňové.
Daň z přidané hodnoty (II)
Daň z přidané hodnoty (II)
Vyjednaná přechodná období a trvalé výjimky při vstupu ČR do EU
DPH Je hlavní nepřímou daní v ČR, Upravena zákonem č. 235/2004 Sb., o DPH (dále ZDPH), přijatým v souvislosti se vstupem ČR do EU, Je vybírána plátci DPH.
Daň z přidané hodnoty Eliška Lacinová Základní pojmy  Předmět  Osvobození od DPH  Plátce DPH  Poplatník  Základ daně  Správce daně.
Novela zákona o DPH pro rok 2013 Blanka Mattauschová
Osvobození od DPH U plnění, která jsou předmětem DPH, přichází v úvahu pouze 3 možnosti: Uplatnění DPH podle příslušné sazby DPH a to u plnění, která nejsou.
D AŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY Změny od dle právního stavu k Ing. Jan Molín, Ph.D. daňový poradce katedra finančního účetnictví a auditingu.
DPH Je hlavní nepřímou daní v ČR, Upravena zákonem č. 235/2004 Sb., o DPH (dále ZDPH), přijatým v souvislosti se vstupem ČR do EU, Je vybírána plátci DPH.
Osvobození od DPH U plnění, která jsou předmětem DPH, přichází v úvahu pouze 3 možnosti: 1. Uplatnění DPH podle příslušné sazby DPH a to u plnění, která.
IFA Česká republika 1 Novela zákona o kolektivním investování / Dopady do daní z příjmů Kateřina Hycnarová 11. října 2011.
Vracení DPH, zvláštní režimy. Vracení daně DPH lze vrátit při splnění podmínek ZDPH: –osobám požívajícím výsad a imunit (§ 80), –v rámci zahraniční pomoci.
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Vracení DPH, zvláštní režimy
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Varianta č. 2 - Výrobci A, C - plátci DPH, B není plátce DPH A Vstupy PH % FinančníB úřad Vstupy 12.
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH, Opravy základu.
Odpočet DPH Problematiku odpočtu DPH řeší ZDPH v § 72 – 79,
DPH Je hlavní nepřímou daní v ČR, Upravena zákonem č. 235/2004 Sb., o DPH (dále ZDPH), přijatým v souvislosti se vstupem ČR do EU, Je vybírána plátci DPH.
IV. Dovoz zboží © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.
Zamezení dvojího zdanění
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží nebo.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 3 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
Volný pohyb služeb a kapitálu Evropské soutěžní právo Michal Částek.
Harmonizace daní v EU.
DPH Je hlavní nepřímou daní v ČR, Upravena zákonem č. 235/2004 Sb., o DPH (dále ZDPH), přijatým v souvislosti se vstupem ČR do EU a také směrnicemi EU,
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Vracení DPH, zvláštní režimy. Vracení daně DPH lze vrátit při splnění podmínek ZDPH: –osobám požívajícím výsad a imunit (§ 80), –v rámci zahraniční pomoci.
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 2. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.14 Ročníktřetí.
Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty Subjekt musí zdanit veškerou svou produkci a odváděnou daň může snížit o daň, kterou zaplatil v cenách.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
NEPŘÍMÁ DAŇ Lasíková C2B. = je daň, kterou státu platí jiná osoba, než ta, na kterou účinky dopadají Zahrnuta v ceně zboží, služeb Rozdělení: Selektivní.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty Subjekt musí zdanit veškerou svou produkci a odváděnou daň může snížit o daň, kterou zaplatil v cenách.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Východiska evropské úpravy
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
DPH Je hlavní nepřímou daní v ČR,
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Základ pro výpočet DPH a výpočet
Základ pro výpočet DPH a výpočet
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Daň z přidané hodnoty 20. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Jednotný vnitřní trh Masarykova univerzita 2017
Daň z přidané hodnoty 12. prosince 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Spotřební a energetické daně
Transkript prezentace:

Zdaňovací období Novela DPH 2013 Alena Dugová

Zdaňovací období – novela 2013 Novela 2013 - zdaňovacím obdobím je kalendářní měsíc (§99) § 99a – kdy lze čtvrtletní ZO Odst. 1) plátce se může rozhodnout pro ZO kalendářní čtvrtletí, pokud obrat za bezprostředně předcházející kalendářní rok nepřesáhl 10 mil Kč není nespolehlivým plátcem není skupinou oznámí změnu správci daně do konce ledna příslušného kalendářního roku Odst. 2) změnu není nutno oznamovat při pokračování ve čtvrtletním ZO Odst. 3) omezení pro nově registrovaného plátce - změna ZO nelze v roce registrace plátce a v roce následujícím (z důvodů hodných zvláštního zřetele může správce daně na žádost povolit dříve) § 99b – ZO v insolvenci Změny ve zdaňovacím období

Zdaňovací období – novela 2013 pozměňovací návrhy přidán § 99a odst. 4) nespolehlivý plátce přechází ze čtvrtletního na měsíční ZO Stane-li se čtvrtletní plátce daně nespolehlivým plátcem, je od následujícího kalendářního čtvrtletí jeho ZO kalendářní měsíc. zrušen § 99 odst. 2) zdaňovacím obdobím plátce, který nemá v tuzemsku sídlo ani provozovnu, je kalendářní čtvrtletí Měsíční ZO i pro plátce, který nemá v tuzemsko sídlo ani provozovnu Změny ve zdaňovacím období

Zdaňovací období u „DPH nerezidenta“ současná úprava v ZDPH obsahuje diskriminace DPH nerezidentů úprava není v souladu se základními principy práva EU ZDPH obsahuje diskriminaci, která je pro zachování vnitřního trhu a volného pohybu zboží, osob, kapitálu a služeb dle zásad práva EU nepřípustná např. situace, kdy plátce DPH vykazuje nadměrný odpočet – nerezident je znevýhodněn výrazně delší dobou vrácení nadměrného odpočtu DPH v důsledku čtvrtletního zdaňovacího období porušeny články SFEU - přednost práva EU před zákonem možnost nerezidenta požadovat měsíční ZO a ev. náhradu škody Změny ve zdaňovacím období

Zdaňovací období u „DPH nerezidenta“ Daňová ustanovení - článek 110 SFEU  (dříve čl. 90 SES) „Členské státy nepodrobí přímo ani nepřímo výrobky jiných členských států jakémukoli vyššímu vnitrostátnímu zdanění než je to, jemuž jsou přímo nebo nepřímo podrobeny podobné výrobky domácí.“ „Členské státy nepodrobí dále výrobky jiných členských států vnitrostátnímu zdanění, které by poskytovalo nepřímou ochranu jiným výrobkům.“ Dle C-55/79 Komise v. Irsko dopadá tento článek i na pravidla související s procesem výběru daně “Pro účely zamezení diskriminace podle čl. 90 Smlouvy o Evropském společenství je kromě sazby daně potřeba vzít v úvahu i pravidla pro stanovení základu daně a podrobná pravidla pro výběr daní.„ Změny ve zdaňovacím období

Zdaňovací období u „DPH nerezidenta“ Právo usazování - článek 49 SFEU zahraniční osoby mohou v ČR podnikat, aniž by musely mít v ČR zastoupení, pobočku či dceřinou společnost ZDPH efektivně klade omezení v tom, aby zahraniční osoby podnikaly v ČR jako Nerezidenti, jelikož jejich zdaňovací období pro účely DPH je delší než zdaňovací období u srovnatelného Rezidenta Pokud budou tedy subjekty z jiného členského státu EU působit jako Nerezidenti, začnou se na ně vztahovat méně výhodná pravidla pro Nerezidenty   Změny ve zdaňovacím období