Vlčí hierarchie a chování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZEBRA CHAPMANOVA.
Advertisements

(Odocoileus virginianus)
Etologie vlka Seminární práce.
Vydra říční ve střední Evropě
Prezentace Barbora Jirasová.
Základní škola a Mateřská škola Bělkovice – Lašťany
Sadili jsme stromy Nejdříve to byl strom „POHÁDKOVNÍK“, který měl i své kmotry: PaedDr. Zdeňka Szpaka, člena Zastupitelstva Zlínského kraje Mgr. Milenu.
Jaguár americký.
Medvědi.
Základní škola a Mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín
Fenek berberský Vulpes zerda Pavel Matějovský.
Život v extrému Vypracoval: Jakub Ševčík
Stupeň ohrožení: ohrožený Počet: méně než 1000 kusů
Zvířata divočiny Terezka Mazurová.
Jejich život ve smečkách
SLONI Michaela Pastoreková.
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Blecha obecná Vypracoval: Jiří Herrgott
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Proč psi někdy napadnou svého pána aneb – jak jsme zdegenerovali vlky aneb – jak člověk, komik této planety, utváří přírodu k obrazu svému.
DINGO (Canis lupus dingo) KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Austrálie
Spánek Vypracoval: Dominik Bobek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Po stopách ohrožených zvířat
PTAKOPYSK PODIVNÝ.
Meteority, komety, planety
Nejjedovatější mořští živočichové
Etologie psa a vlka - jejich srovnání
Pes a kočka Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.32
Jaderné elektrárny Vypracoval: Matěj Kolář Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
ANTARKTIDA.
ŠELMY.
Tygři Václav Pavelka Přerov 2014.
KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: střední Afrika Doba vzniku: starověk Původní využití: lovecký pes Využití dnes: společník Průměrná délka života: 12 let Další.
Hlasová komunikace psů a vlků
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Tučňák císařský Vypracoval: Petr Skrutek
Nejodolnější živočich světa
Moje první prezentace. Téma : zvířata.
Ledňáček říční.
Lukeš 9.B. Lama Známá jako,,Velbloud Jižní Ameriky,, V posledních 40 letech se Lama šíří do celého světa jako chovny dobytek Výskyt:Peru,Vysoké Andy,Bollivie.
Plejtvák obrovský Předmět: Biologie Třída: 1L
Šelmy MEDVĚDOVITÉ Autor: Tereza Štrinclová.
Psovité šelmy.
Widening - Rozšíření
Kultura u orangutanů Kristýna Vacková.
Přelidnění Vypracoval: Lubomír Knopp Třída: 2L Předmět: Biologie
Adopce zvířátka Klokánek Klokan Rudý Žije v ZOO Praha Žije v ZOO Praha Třída: savci Třída: savci Řád: vačnatci Řád: vačnatci Čeleď: klokanovití Čeleď:
Vypracoval: Jan Žaroský Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Neutronová bomba Vypracoval: Petr Řehák Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
VLK OBECNÝ Tereza Mičkova 8.A. OBSAH Zařazení Jak vypadá ? (obecné informace) Rozdíly mezi psem a vlkem Zajímavostí Obrázky Zdroje.
LASICE KOLČAVA Latinsky: Mustelem Zpracovala: VERONIKA POLLAKOVÁ.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Vypracoval: Michal Horejš Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie
Létající ryby Vypracoval: Michal Brzobohatý
PTAKOPYSK PODIVNÝ NICOLE VŠETULOVÁ.
Tučňák patagonský Vypracoval: Martin Půr
Název projektu: Živá příroda ve škole
Pásovec devítipásý Vypracoval: Adam Čada
Štíři Vypracoval: Petr Štancl Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_PŘÍRODOPIS
Bolest Vypracoval: Jan Horák
PROVĚRKY Převody jednotek (délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Vlk Obecný Jakub Šefčík Třída:1.L Předmět:Biologie
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
Hana Svobodová, Iveta Böhmová, 8D.  Říše: živočichové  Kmen: strunatci  Třída: savci  Řád: šelmy  Podřád: psotvární  Čeleď: medvědovití.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

Vlčí hierarchie a chování Vypracoval: Dominik Šuba Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování: 14.11. 2014

Vlk obecný - je to psovitá šelma. Původně rozšířen po severní polokouli, nyní je jeho výskyt značně omezen – na mnoha místech vyhuben. Hmotnost- 16-80 kg Délka těla- 100-170 cm, Délka ocasu- 35-50 cm Výška v kohoutku- 65-115 cm Rychlost běhu- 58-64 km/h -na první pohled podobný německému ovčákovi

Smečka Ve vlčí smečce existují přesná pravidla týkající se postavení, mláďat a rozmnožování Ve smečce je dvojí hierarchie -mezi samcem a samicí Dospělý jedinec nikdy nenapadá mládě Vlci často nuceni opustit svou smečku = většinou základ nové smečky Obvyklá velikost smečky je 5-11 vlků, největší smečka, která byla zaznamenána měla 50 členů

Hierarchie Alfa- v čele smečky, úcta ostatních členů smečky, dominantní postavení, snaha o udržení postavení, většinou jediný kdo má mláďata, obvykle nejstarší, nejmohutnější, největší a nejchytřejší ze smečky Beta- následují po Alfě, největší jedinci, chrání smečku a Alfa vlky

Gama- starají se většinou o lov a mláďata, jejich úkol je aby jejich smečka vypadala početnější Omega- nejníže ve smečce, odvádí napětí, hasit hrozící konflikty ve smečce a hrají roli „šašků“

Komunikace Vlci pro komunikaci používají pozici svého těla, vytí a různorodé štěkoty(vytí před lovem, „pískání“) Kňučení- vyjádření submise, pozdrav mláďat Pískání- volání mláďat do nory Vrčení- vlk vrčí těsně před útokem nebo když je napaden Polo štěk- varovný signál, komunikace při hře Dominance- snaha vypadat větší(naježená srst, vztyčený ocas) Aktivní submise- jemné olizování pysků a čumáku, lehnutí na záda a odhalení svého břicha, často se jedinec pomočí Pasivní submise- jedinec dává jasně najevo svoji podřízenost

Teritorium Teritorium je místo kde se smečka nachází a je to území na kterém smečka loví Území označováno pomocí moči a výkalů Slouží jako varováni pro vlky samotáře Když teritorium zabírá hodně území, většinou to znamená, že tu není dost potravy nebo zvěř migruje

http://www.selmy.cz/vlk/ http://www.vlci.info/ http://www.male-poteseni.cz/wolf/vse2_komunikace.htm http://www.vlkobecny.estranky.cz/clanky/smecka.html Obrázky mají hypertextový odkaz.