Úmluva o ochraně a udržitelném rozvoji Karpat a Česká republika Mgr. Jana Brožová Ministerstvo životního prostředí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktualizace Rozvojového konceptu CR na Šumavě Regionální marketing Vimperk
Advertisements

Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Spolupráce ČR v oblasti vod na základě mezinárodních smluv
ECVET v Programu celoživotního učení
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Mezinárodní spolupráce České republiky v oblasti vodního hospodářství
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Co nového v Karpatské úmluvě? Mgr. Jana Vavřinová Ministerstvo životního prostředí Rožnov pod Radhoštěm, 9. – 10. června 2008.
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
Aktivity v Karpatech 2007 – 2008 v oblasti kulturního a přírodního dědictví ČR region.
Enviros s.r.o. | Vlasta Švejnohová | Národní kontaktní místo čistší produkce Projekt ActClean – ENVIROS, s.r.o. Česká republika 11. dubna 2011 Vlasta Švejnohová.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Ing. Silvia Aguilar Bobadilla Nástroje ekologické politiky.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Základní informace k aktuálnímu stavu finančních prostředků Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Účast veřejnosti při naplňování Karpatské úmluvy Setkání se zástupci krajů Barbora Šafářová Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Úmluva o ochraně a udržitelném rozvoji Karpat Mgr. Jana Brožová Ministerstvo životního prostředí.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Kroměříž 13. –
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Místní Agenda 21 MŽP a PS MA21 RVUR Ing.arch. Marie Petrová PS URROU,
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
Cestovní ruch v přeshraniční spolupráci
OPŽP PO 4 Specifický cíl 4.1 a 4.2
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
Prioritní osa 4 Spolupráce institucí a komunit
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

Úmluva o ochraně a udržitelném rozvoji Karpat a Česká republika Mgr. Jana Brožová Ministerstvo životního prostředí

ZÁKLADNÍ DATA Úmluva vystavena k podpisu na Ministerské konferenci v Kyjevě dne 22. května smluvních stran ČR, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Srbsko a Černá Hora, Slovensko, Ukrajina Vstoupila v platnost 4. ledna 2006 Ratifikaci ukončili Ukrajina, Slovensko, Česká republika, Maďarsko Vymezení Karpat na principu autodesignace (Každá smluvní strana určí, kterou část zahrne do Úmluvy)

Úmluva v ČR ČR – zařazena subprovincie Vnější západní Karpaty (CHKO Beskydy, Bílé Karpaty, Pálava) ČR – zařazena subprovincie Vnější západní Karpaty (CHKO Beskydy, Bílé Karpaty, Pálava) Vláda schválila přistoupení k Úmluvě usnesením č. 482, 19. května 2003 Podpis 22. května 2003 v Kyjevě Smlouva předložena k ratifikaci oběma komorám Parlamentu České republiky Schválena Senátem Schválena PS Podpis prezidenta Uložení ratifikačních listin 28. července 2005 Kontaktní osoba (National Focal Point): Mgr. Jana Brožová (OMOB, MŽP)

Cíle Úmluvy Obecné cíle, článek 2 zlepšit kvalitu života, posílit místní ekonomiky a komunity a chránit přírodní hodnoty a kulturní dědictví Obecné cíle, článek 2: přijmou vhodná opatření, budou provádět integrovanou politiku a spolupracovat při ochraně a udržitelném rozvoji Karpat, mj. zlepšit kvalitu života, posílit místní ekonomiky a komunity a chránit přírodní hodnoty a kulturní dědictví Cíle v článcích 3 – 13 týkající se různých oblastí zájmu - vždy jsou strany vyzvány zohledňovat specifika horských oblastí

Články Úmluvy č Integrovaný přístup – skrze vývoje a zavádění vhodných nástrojů např. integrované plány péče) Ochrana a udržitelné využívání biologické a krajinné rozmanitosti – ochrana a péče o druhy, stanoviště, invazní nepůvodní druhy, GMO, monitoring druhů, stanovišť, spolupráce při vytváření ekologické sítě v Karpatech jako součást PEEN, ustavení Karpatské soustavy chráněných území CNPA, integrace cílů ochrany do sektorových politik Územní plánování – prosazovat takové, které vede k ochraně a udržitelnému rozvoji Karpat, přeshraniční koordinace – vytváření politik a programů Udržitelné a integrované hospodaření s vodami/povodími – politiky integrující udržitelné využívání vodních zdrojů s územním plánování, přijetí politik integrované péče o povodí, politiky pro udržitelné využívání povrchových a podzemních vod, ochrana přírodních vodních toků, zachování a ochrana mokřadů, principy včasného varování Udržitelné zemědělství a lesní hospodářství – péče o půdu obdělávanou udržitelným způsobem, agro-environmentální opatření a jiné nástroje pro rozvoj tradičního využívání půdy. Udržitelná péče o les – standardy, důraz na mimoprodukční funkce lesa, ochrana před povodněmi

Články Úmluvy č Udržitelná doprava a infrastruktura – zohledňující specifika horských oblastí, migračních tras, oblastí mezinárodního významu, udržitelné dopravní politiky (jak mobilita+, tak minimalizace dopadů na lid. zdraví a biodiverzitu) Udržitelný cestovní ruch – založen na jedinečném přírodním, krajinném a kulturním dědictví Karpat, koordinované plány pro chráněná území. Průmysl a energie – technologie čistší produkce, politiky směřující k zavádění čistší technologie, snížení škodlivých vlivů těžby nerostů Kulturní dědictví a tradiční znalosti a vědomosti – podpora… Systém hodnocení životního prostředí/informační systém, monitoring a včasné varování – aplikovat hodnocení rizik, EIA/SEA hodnocení, přeshraniční, monitoring Zvyšování uvědomění, vzdělávání a účast veřejnosti

FUNGOVÁNÍ ÚMLUVY COP- Konference smluvních stran (1x za 3 roky) Kandidáti na pořádání první COP– Ukrajina, Rumunsko Přijímá rozhodnutí k podpoře provádění Úmluvy Sekretariát Úmluvy Dočasný sekretariát ve Vídni při UNEP (současní kandidáti – Slovensko, Ukrajina, Rumunsko) Administrativní činnost, koordinace aktivit mezi stranami Úmluvy, příprava jednání a příslušných dokumentů Pomocné vědecké orgány Tématické pracovní skupiny Protokoly k Úmluvě - tématické Finanční mechanismus Příspěvky do rozpočtu Úmluvy, financování projektů Webová stránka Úmluvy – veškeré informace

PROJEKTY PRO ÚMLUVU „Umbrella“ projekt – Italské MŽP, UNEP, EURAC, REC zahájení fungování úmluvy, expertní jednání, vymezení území CNPA – Karpatská soustava chráněných území – čl. 4 Inspirace v Alpské úmluvě Kontaktní osoba – Jana Urbančíková, VIS Bílé Karpaty Karpatská soustava CNPA a Ramsarských lokalit - čl. 4, Slovensko - Jan Kadlečík naplnění Ramsarské úmluvy o mokřadech Cíl:spolupráce s ostatními zeměmi v ochraně přírody, společné projekty v chráněných území, CEPA ANPED - Účast veřejnosti při naplňování Karpatské úmluvy – čl. 10, 13 Zapojení klíčových partnerů pro spolupráci oblasti ČR – Ústav pro ekopolitiku, o.p.s Výstup projektu=>Side-event na COP 1

PROJEKTY PRO ÚMLUVU KEO – Karpatský environmentální výhled (Carpathian Environmental Outlook) - čl. 12 CÍL: ucelený pohled na karpatskou oblast – nejen ekologický, ale také na společenské změny za posledních 20 let. Sociální, ekonomická, geologická a historicky geologická, hydrologická, klimatická stránka oblasti, unikátnost Karpat – kulturního a přírodního bohatství, pohled do roku 2020 ČR – datové podklady, spolupráce českých expertů při vytváření KEO UNEP/GEF: Ochrana a udržitelné využívání biodiverzity skrze udržitelný cestovní ruch - čl. 9 NP a CHKO Šumava – ČR, Babia Gora – Polsko, Aggtelek – Maďarsko SARD-M – Udržitelné zemědělství a rozvoj v horských oblastech – čl. 7 Seminář v Liptovském Mikuláši, říjen 2005

SEMINÁŘE WWF - seminář pro naplňování programu činností pro chráněná území se zaměřením na Karpaty (Vídeň, dubna 2006) Alpsko-Karpatský program: Rumunsko –management cestovního ruchu a udržitelného rozvoje v chráněných územích ( ) Slovensko - integrovaný management chráněných území s ohledem na Karpaty (1. – ) CEI – nové možnosti pro přeshraniční spolupráci na nových východních hranicích EU, Ukrajina/Rumunsko ( května 2006) Navržené aktivity Pracovní skupina pro cestovní ruch =>Protokol Prováděcí protokol pro dopravu (CEI – navrženo) Prováděcí protokol pro CNPA

PRIORITY ČR Identifikace partnerů v regionu pro spolupráci při realizaci úmluvy, aktivní účast, zpětná vazba, výměna informací MŽP funguje jako Focal Point –pro rozšiřování informací, zprostředkování, účastní se „politických diskusí“ Informovaní široké veřejnosti o úmluvě a aktivitách Účast expertů v projektech, tématických skupinách, expertních jednáních

Děkuji za pozornost Mgr. Jana Brožová Kontaktní osoba pro Karpatskou tel: