Stavba dřeva Svět práce, 7. ročník VY_32_INOVACE_335, 17. sada, SP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.10 Název pro školu:
Advertisements

Semenné rostliny, rostlinné orgány
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.09 Název pro školu:
Anotace: Soubor se skládá z prezentace, která je námětem
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Sluneční soustava Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.12
Okrasné rostliny Svět práce, 6. ročník VY_32_INOVACE_321, 17. sada, SP
Technické kreslení Svět práce, 7. ročník
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.08 Název pro školu:EU CH 08 Název materiálu:Voda Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie Anotace:
ORGÁNY ROSTLIN-KOŘEN A STONEK
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Potřeby a projevy člověka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
BUŇKA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.14 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.05 Název pro školu:EU CH 05 Název materiálu:Směsi Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie Anotace:
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.07 Název pro školu:EU CH 07 Název materiálu:Směsi různorodé Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Brazílie Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
STRUKTURA A VLASTNOSTI DŘEVA
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Lubomír Kacálek Název šablonyIII/2 – Inovace.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
ZEMĚ VE VESMÍRU 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Měření fyzikálních veličin – Měření délky
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Léčivé rostliny VY_32_INOVACE_332, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.02 Název pro školu:EU CH 02 Název materiálu:Atom Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací oborChemie Anotace:
Magnetické vlastnosti látek
Elektromagnetické jevy
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
MIKROSKOPICKÁ STAVBA DŘEVA – ROSTLINNÁ BUŇKA
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Špačková Martina ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s pěstováním lesů, produkčními.
Co jste na předchozích obrázcích viděli? KRAJINU LES STROMY.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_PR_II.C.03
Technické kreslení Svět práce, 7. ročník
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_JANJA_TECHNOLOGIE_T_07
VY_32_INOVACE_419, 21. sada, Přírodověda
STAVBA DŘEVA, VLASTNOSTI, VADY
Puzzle – jehličnaté stromy
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem.
BĚLOVÉ, JÁDROVÉ A VYZRÁLÉ DŘEVO
Výškové stupně rostlinstva
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem.
Půda Svět práce, 6. ročník VY_32_INOVACE_322, 17. sada, SP ANOTACE
Obr. 1 Pro 6. ročník Opakování buňky.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Tvar, velikost a pohyby Země
VZÁJEMNÁ POLOHA KRUŽNIC
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Časová pásma, datová hranice, smluvený čas
Druhy čar VY_32_INOVACE_382, 20.sada, M2 Matematika ANOTACE
Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová
Měření fyzikálních veličin – Měření objemu
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s tvary kořenů u různých rostlin Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – rozpoznání druhů.
I like, but I don´t like Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
Smyslová ústrojí člověka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_168.
Anotace: Soubor se skládá z prezentace, která je námětem pro vyučujícího. Představuje scénář výukové hodiny, klíčové kompetence a očekávaný výstup. Žáci.
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Makroskopická stavba dřeva
STONEK.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
Pila „KATR“. Řez kmenem stromu Dřívější pily – skanzen Veselý kopec.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Anatomie rostlinných orgánů
Transkript prezentace:

Stavba dřeva Svět práce, 7. ročník VY_32_INOVACE_335, 17. sada, SP ANOTACE  Prezentace seznamuje žáky s makroskopickou a mikroskopickou stavbou dřeva. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy  Žáci rozeznají různé makroskopické znaky dřeva. Pro koho je materiál určen  pro 7. ročník ZŠ Autor  Mgr. Bc. Martina Špačková Datum vzniku  2. 11. 2012 Vzdělávací oblast  Člověk a svět práce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Špačková Martina

MAKROSKOPICKÁ STAVBA DŘEVA MIKROSKOPICKÁ STAVBA DŘEVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Špačková Martina

MAKROSKOPICKÁ STAVBA DŘEVA Makroskopické znaky pozorujeme pouhým okem (popř. lupou). K posuzování makroskopických znaků používáme tři řezy dřevem – příčný, podélný a podélný tečnový. Nejvíce makroskopických znaků lze rozlišit na řezu příčném. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Špačková Martina

MAKROSKOPICKÁ STAVBA DŘEVA Dřeň – je uprostřed kmene, v ideálním případě v jeho geometrickém středu. Její průměr se pohybuje mezi 2 – 5 mm. Tvar má kruhový nebo oválný. Dřevo bělové, jádrové, zralé – dřevo je rozloženo od dřeně ke kůře. Vnější část je světlá, nazývá se běl. Vnitřní část je tmavá, nazývá se jádro. Některé dřeviny mají stejnou barvu dřeva v celém objemu. Má-li jejich vnitřní část menší obsah vody, nazýváme ji zralé dřevo. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Špačková Martina

MAKROSKOPICKÁ STAVBA DŘEVA Letokruhy – roční přírůstky dřeva. Skládají se ze dvou částí: z jarního dřeva – světlejšího, měkčího, bližšího ke dřeni a z letního dřeva – tmavšího, tvrdšího, bližšího ke kůře. Suky – jsou pozůstatky větví. Dřeňové paprsky – lze je pozorovat na příčném řezu v podobě světlých lesklých čar, vybíhajících z dřeně ke kůře. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Špačková Martina

MAKROSKOPICKÁ STAVBA DŘEVA Pryskyřičné kanálky – jsou typické pro jehličnatá dřeva. Jsou to tenké kanálky, naplněné pryskyřicí, mající směr jednak rovnoběžný s osou kmene nebo procházejí dřeňovými paprsky. Cévy – na příčném řezu některých dřevin – výhradně listnatých – jsou patrné drobné otvory – řezy cév. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Špačková Martina

LETOKRUHY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Špačková Martina

SUKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Špačková Martina

DŘEŇOVÉ PAPRSKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Špačková Martina

MIKROSKOPICKÁ STAVBA DŘEVA Dřevo je materiálem, jehož nositelem je strom, tedy živý organismus. Základní částicí dřeva je tedy buňka. Ve dřevě se setkáváme s několika druhy buněk, lišícími se tvarem a funkcí. Souhrn buněk stejné stavby a funkce vytváří pletiva. Ve dřevě se vyskytují pletiva mechanická, dodávající dřevině odolnost vůči mechanickým vlivům, pletiva vodivá, sloužící k vedení vody a pletiva zásobní, ve kterých se ukládají zásobní živné látky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Špačková Martina

Rostlinná buňka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Špačková Martina

Otázky Jak posuzujeme makroskopické znaky dřeva? Co jsou to letokruhy a co podle nich poznáváme? Co jsou to suky? Kde se nachází dřeň? Co je základní částicí dřeva? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Špačková Martina

Použité zdroje: Škára, Ivan. Materiály a technologie – dřevo. Brno: Pdf MU 1996 [cit. 2012-11-02]. Dostupný pod licencí Public Domains na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stapled_birch_wood.jpg [cit. 2012-11-02]. Dostupný pod licencí Public Domains na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Letokruhy_1.jpg [cit. 2012-11-02]. Dostupný pod licencí Public Domains na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Markacija_drevo.jpg [cit. 2012-11-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:EicheQuerschnitt.jpg [cit. 2012-11-02]. Dostupný pod licencí Public Domains na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Plant_cell_structure_cs.svg Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Špačková Martina