Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Technické kreslení Svět práce, 7. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Technické kreslení Svět práce, 7. ročník"— Transkript prezentace:

1 Technické kreslení Svět práce, 7. ročník
VY_32_INOVACE_337, 17. sada, SP ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základy technického kreslení, ukazuje postup při zhotovení technického výkresu Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy  Žák se seznámí se základy technického kreslení, zhotoví jednoduchý technický výkres se všemi jeho technickými náležitostmi Pro koho je materiál určen  Žáci 7. ročníku ZŠ Autor  Mgr. Martina Špačková Datum vzniku   Vzdělávací oblast  Člověk a svět práce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková. 1

2 TECHNICKÉ KRESLENÍ II. část
MĚŘÍTKA ÚPRAVA VÝKRESŮ POPISOVÉ POLE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

3 MĚŘÍTKA Měřítko - je poměr mezi rozměry obrazu na výkresu a rozměry skutečného předmětu. Vhodným měřítkem lze zmenšit obraz rozměrného a jednoduchého předmětu, nebo naopak zvětšit obraz předmětu příliš drobného. Kromě kreslení ve skutečné velikosti (M 1 : 1) se užívají následující měřítka: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

4 MĚŘÍTKA pro zmenšení – 1 : 2, 1 : 5, 1 : 10, 1 : 15, 1 : 20, 1 : 50, 1 : 100 pro zvětšení – 2 : 1, 5 : 1, 10 : 1 Měřítko, se zapisuje do příslušné rubriky rohového razítka. Jestliže jsou některé části výkresu kresleny v jiném měřítku, tato část výkresu je označena samostatným měřítkem. Například M 2 : 1. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

5 Úprava výkresu Značky po oříznutí Lem Rámec kreslící plochy
Středící značka Popisové pole Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

6 POPISOVÉ POLE obsahuje jméno vlastníka výkresu, název a obsah, číslo výkresu, jméno autora, datum, měřítko, způsob zpracování apod. v pravém dolním rohu výkresu, navazuje přímo na rámec kreslící plochy; šířka max mm Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

7 ŠKOLNÍ POPISOVÉ POLE ZADÁNÍ SCHVÁLIL VYPRACOVAL NÁZEV ŠKOLY DATUM
NÁZEV VÝKRESU ČÍSLO VÝKRESU ŠKOLNÍ POPISOVÉ POLE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

8 Úkol č. 2 Na výkrese formátu A4 narýsuj rámec (okraje) a středící značky. (Okraje budou mít šířku 1 cm a středící značky délku 2 cm). Do pravého dolního rohu vyrýsuj „školní popisové pole“. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

9 Použité zdroje Autor neuveden. Technické kreslení.  [online] [cit ] . Dostupný na WWW: Technický výkres. Wikipedia: the free encyklopedia. [online]. [cit ] . Dostupný na WWW: Autorem obrázků je Mgr. Bc. Martina Špačková Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.


Stáhnout ppt "Technické kreslení Svět práce, 7. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google