Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Martina Špačková ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s jednoduchými pojmy z oblasti.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Martina Špačková ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s jednoduchými pojmy z oblasti."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Martina Špačková ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s jednoduchými pojmy z oblasti ekonomiky domácnosti – příjmy, výdaje, aktiva, pasiva, finanční rezerva, domácí účetnictví. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci získají přehled o jednoduchých pojmech z oblasti ekonomiky domácnosti. Pro koho je materiál určen pro 6. ročník ZŠ Autor Mgr. Bc. Martina Špačková Datum vzniku 4. 4. 2013 Vzdělávací oblast Člověk a svět práce EKONOMIKA DOMÁCNOSTI Svět práce, 6. ročník VY_32_INOVACE_330, 17. sada, SP

2 EKONOMIKA DOMÁCNOSTI -PŘÍJMY A VÝDAJE DOMÁCNOSTI -AKTIVA A PASIVA -FINANČNÍ REZERVA -DOMÁCÍ ÚČETNICTVÍ

3 EKONOMIKA DOMÁCNOSTI Domácnost je nejmenší ekonomická jednotka, vyžadující dodržování určitých hospodářských pravidel. Především je třeba dodržovat rovnováhu příjmů a výdajů. Příjmy (závislá činnost, podnikání, pronájem). Výdaje (bydlení, strava, ošacení, auto, děti, koníčky, přání, cíle).

4 PŘÍJMY – VÝDAJE = DISPONIBILNÍ FINANČNÍ REZERVA (ZISK)

5 EKONOMIKA DOMÁCNOSTI Každá domácnost současně pracuje s: Aktivy (úspory domácnosti včetně rezervní hotovosti doma v trezoru). Do aktiv také počítáme veškerý hmotný a nehmotný majetek (software, práva, licence). Nemovitý majetek (domy, byty, pozemky) a movitý majetek (vybavení bytu, či domu). Pasivy (závazky, úvěry, půjčky, leasing). Rozdíl hodnoty Aktiv a Pasiv by měl být kladný.

6 EKONOMIKA DOMÁCNOSTI Finanční rezerva - v domácím rozpočtu je třeba tvořit rezervu na nepravidelné a neočekávané výdaje (dárky, svatby, renovace bytu…apod.) Hospodaření bez rozpočtu vede mnohdy k neuváženým nákupům. Tím se poruší rovnováha domácí ekonomiky, což často vede k potížím s úhradou nezbytných potřeb. Dochází k nepříjemnostem, je třeba si vypůjčit nebo šetřit na nepravém místě.

7 EKONOMIKA DOMÁCNOSTI Domácí účetnictví – každá domácnost by měla mít přehled o hospodaření. Vedení deníku příjmů a výdajů domácího účetnictví je spolehlivým podkladem pro dobré hospodaření.Denně s příslušným datem zapisujeme příjmy a výdaje, na konci měsíce položky sečteme a zapíšeme do celoročního přehledu. Roční přehled slouží k zamyšlení nad hospodařením za uplynulý rok a pro vypracování rozpočtu na rok příští.

8 Otázky Uveď příklad příjmů v domácnosti. Co jsou to výdaje domácnosti? K čemu slouží finanční rezerva? Jaký je účel domácího účetnictví?

9 [cit. 2013 – 04 - 04] http://office.microsoft.com/cs-cz/images/http://office.microsoft.com/cs-cz/images/ Mošna, František a kolektiv. Praktické činnosti pro 6. – 9. ročník základních škol. Provoz a údržba domácnosti. Nakladatelství Fortuna, Praha 1999. ISBN 80-7168-476-7. s.21, 22. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Martina Špačková Použité zdroje:


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Martina Špačková ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s jednoduchými pojmy z oblasti."

Podobné prezentace


Reklamy Google