VÝZNAM MSP. MSP jsou (1/2) významným stabilizujícím sociálním prvkem – absorpce uvolněných prac. sil, vyplňují tržní „niky“ tam, kde to pro velké podniky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
P ODNIKATELSKÉ DOVEDNOSTI PRO ROZVOJ MSP A NNO V K RÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI Projekt CZ.1.07/3.2.10/ Společnost pro právní a ekonomické vzdělávání.
Advertisements

MARKETING A MANAGEMENT
Vzdělávací technologie kurzu podnikatelství pro techniky
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
SOCIÁLNÍ EKONOMIKA SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Lokalizace průmyslových (ekonomických aktivit)
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Personální řízení a jeho úloha v podniku
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Získávání a výběr Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Evropská unie - fungování JVT  volný pohyb zboží  volný pohyb služeb  volný pohyb kapitálu  volný pohyb osob  +………politiky?  mobilita  ochrana duševního.
European Commission Enterprise and Industry Evropské rámcové programy – podpora inovací a rozvoje MSP Ing. Václav Suchý, CSc. Technologické centrum AV.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
ESF v ČR RNDr. Jana Kouřilová, Ph.D. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Nástroj změny v místním prostředí
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
Sociální podnikání v ČR Prosinec Sociální podnikání Inovativní přístup k podnikání s pozitivním dopadem na společnost Společensky prospěšné podnikání.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 8. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.6.
 významným stabilizujícím sociálním prvkem – absorpce uvolněných prac. sil,  vyplňují tržní „niky“ tam, kde to pro velké podniky není efektivní,  působí.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Návrh nového zákona o elektronických komunikacích Hradec Králové 30. března 2004.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Podniková ekonomika Personální činnost.
Horizontální témata EU
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A3 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníZáří 2012.
Partnerství se soukromým sektorem v rozvojové spolupráci Michal Kaplan Česká rozvojová agentura Kulatý stůl na MZV Praha,
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Zadání případové studie
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto SPL : „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Trh práce a politika zaměstnanosti Zuzana Hrdličková Porovnání vývoje trhu práce v zemích V4.
European Commission Enterprise and Industry Evropské rámcové programy – podpora inovací a rozvoje MSP Ing. Václav Suchý, CSc. Technologické centrum AV.
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
1 Optimalizace daní a odvodů podniku VŠFS, Zima 2006 Jiří Přibyl.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Inovační procesy Modely inovací – v RR ® 2004 – přednáška č. 3.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Podnik Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
Služby Enterprise Europe Network s důrazem na design 1. prosince 2015Ing. Petr Hladík, Ph.D.
© Berman Group. Klastry Co je to a má cenu se jimi zabývat? Petr Adámek Berman Group.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE
„Vraťme českého lva tam kam historicky patří.“
Podpora podnikání z pohledu bankovního sektoru
Sociální podnikání a lokální ekonomika Mgr. Alena Zieglerová
Malé a střední podnikání
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Ekonomika malých a středních podniků
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Podnikatelská rada Rodinné podniky v ČR Ing. Pavel Vinkler, Ph.D.,
Transkript prezentace:

VÝZNAM MSP

MSP jsou (1/2) významným stabilizujícím sociálním prvkem – absorpce uvolněných prac. sil, vyplňují tržní „niky“ tam, kde to pro velké podniky není efektivní, působí v takových teritoriích, které jsou pro velké podniky nezajímavé a tím napomáhají rozvoji i zaostalejších regionů, mají velký potenciál dát hospodářství dynamický impuls, vytvářejí nová pracovní místa aniž by vynakládaly vysoké kapitálové náklady,

MSP jsou (2/2) jsou flexibilní, dokážou se rychle přizpůsobit změnám trhu, mají schopnost být inovativní vzhledem ke změnám v chování zákazníků, vytvářejí vhodné prostředí pro realizaci inovací v podnikání, znají místní prostředí a místní potřeby, umí čerpat výhody dostupnosti lokálních zdrojů, skrývají v sobě velký potenciál ženského podnikání, který není dosud plně využít.

Evropská komise provádí ročně řadu ekonomických analýz o stavu MSP: Tvoří informační bázi pro sestavení politiky EK vůči MSP. „Small Business Act“ (SBA), “SBA Fact Sheets”, „Flash Eurobarometer: Entrepreneurship in the EU…“ analysis/eurobarometer/fl283_en.pdf a mnohé další, jejichž výsledky jsou dnes obecně respektované a prokazují, že malé a střední podniky (MSP) hrají významnou roli v ekonomické realitě každé země.

Ze studie flash…. uveďme krátké hodnocení ČR podle některých kritérií. V České republice připadá MSP na tisíc obyvatel největší počet mezi členskými státy EU. V Česku prošlo kurzem či jiným druhem vzdělávání k podnikatelství pouze 16 % podnikatelů, ve srovnání s EU 32 % Studie uvádí, že druhý rok podnikání „přežije“ v Česku pouze 61 %, v EU přežije 73 %. Náklady na pracovní sílu nejen v MSP jsou zatíženy odvody (sociální a zdravotní zabezpečení) nejvíce ze všech zemí EU - 34 % ze mzdových nákladů.

Počet, zaměstnanost, podíl na HDP v ČR a EU

Vytvořená přidaná hodnota a zaměstnanost (průměr EU)

Preference