Vaše jistota na trhu IT www.i.cz Důvěryhodné ukládání elektronických dokumentů (legislativní pohled) David Zimandl, ICZ a.s. 15. 10. Brno.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přístupné dokumenty veřejné správy Moderní dokument s moderními vlastnostmi pro moderní veřejnou správu.
Advertisements

Spisová služba – páteřní systém eGovernmentu v úřadu
Řízení a postupy při správě daní
Úvod k legislativě eGovernmentu
Spisová služba Ivana Šmídová
Nakládání s písemnými dokumenty a datovými zprávami a skartační řízení
eGON centrum Boskovice Práce s datovými úložišti
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Elektronický podpis.
Digitalizace písemností v eGovernmentu a problémy související
Vedení správního řízení
Přístupné dokumenty veřejné správy Moderní dokument s moderními vlastnostmi pro moderní veřejnou správu
Řízení dokumentace.
Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica, Bc. Jana Třísková, DiS.
Krajská digitální spisovna (KDS)
EGovernement a projekt Datové schránky Registry orgánů státní moci CzechPoint Projekt Datové schránky Další komponenty Portál veřejné správy Elektronický.
Datové schránky Jsme opravdu efektivnější? Pavel Nemrava.
Implementace elektronické důvěryhodné spisovny
Komplexní péče o dokumenty Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany Prezentace pro konferenci Data & Dokumenty 2010.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Moderní eGovernment, moderní dokument, moderní bezpečnost Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany.
Správní činnosti.
Střednědobé uložení digitálních dokumentů a jejich autenticita (Miroslav Čejka, GORDIC spol. s r.o.)
Úskalí dlouhodobého ukládání elektronických dokumentů
Datové schránky a autorizovaná konverze dokumentů Zákon č.300/2008 Sb
Práce s elektronickými dokumenty a jejich dlouhodobé ukládání.
DRMS Forum září GINIS ® Registr Autorizovaných Konverzí.
Vaše jistota na trhu IT Archivace elektronického spisu Karel Škrle, ICZ a.s. 27/03/2008, Praha.
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Oracle Universal Content Management – inteligentní důvěryhodné úložiště elektronických dokumentů Jiří Machotka
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? e-Faktura Ing. Vladimír Beneš.
Žádost rozhodnutí odvolání
Daňové doklady Správnost DPH se prokazuje pomocí daňových dokladů vystavovaných podle § 26 – 35a ZDPH a následně též podle § 45 – 46 ZDPH (opravy), Daňové.
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
Vaše jistota na trhu IT Vybudování a provozování e-spisovny Josef Sedláček ICZ a.s.
Novela zákona o elektronickém podpisu Předmět úpravy novely zákona Obsah prezentace  Dosažení kompatibility se Směrnicí 1999/93/ES:  uznávání.
Novela zákona o DPH pro rok 2013 Blanka Mattauschová
Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková
Vydávání výstupů z informačních systémů veřejné správy
Systém DESA DŮVĚRYHODNÁ ELEKTRONICKÁ SPISOVNA A ARCHIV
1 Elektronický podpis v ČR Bezpečnost IS/IT Jaroslav Malý.
Krajská digitální spisovna Vazby mezi projekty 2 Vysvětlivky: TCK … Technologické centrum kraje eSpS … Elektronická spisová služba DUD …
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Novelizace zákona o elektronickém podpisu – vliv na praxi Ing. Petr.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Elektronické úřadování v archivní legislativě a spisových normách ústředních úřadů. Národní archiv Archivní Praha 4
N_SD/c-pVPH TB č. 10 Správa dokumentů v mezioborových souvislostech – 2. část.
Technická forma dokumentů Legislativní aspekty "Elektronické fakturace", technické formy účetních záznamů a daňových dokladů v elektronické podobě. Legislativní.
N_SD/c-pVPH TB č. 9 Správa dokumentů v mezioborových souvislostech – 1. část.
Datové schránky zkušenosti KrÚ JMK. Co je datová schránka Datová schránka (DS) je elektronické úložiště, které slouží k: doručování dokumentů orgány veřejné.
1 ISDS DATOVÉ SCHRÁNKY Michaela Housová Projektový manažer MSPR.
Spisová služba e-spis LITE máme řešení pro každého Pavel Machánek, ICZ a.s , Ostrava 1.
KONVERZE DOKUMENTŮ. 2 KONVERZE – LEGISLATIVA Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů č. 300/2008 Sb. (účinný od 1. července 2009)
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Podpora meziobecní spolupráce Prezentace výsledků dotazníkového šetření ORP Poděbrady.
Spisová služba – základní pojmy
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Práce s datovými úložiště Jan Málek. Cíl studia Získat přehled o základních životních fázích dokumentu, povinnostech původce při jeho uchování a typech.
Školení ke spisové službě
Elektronické podávání v rámci daňového řízení; dopady nařízení eIDAS 9
Aplikace zákonů č. 101/2000 Sb. č. 227/2000 Sb.
ERMS - eSSL.
Pojem virtuální identity Identifikace a elektronický podpis
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Elektronické skartační řízení z pohledu menších původců
Svaz průmyslu a dopravy ČR zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty.
Systém správy dokumentů
Digitální dokumenty a elektronické systémy spisových služeb
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
Transkript prezentace:

Vaše jistota na trhu IT Důvěryhodné ukládání elektronických dokumentů (legislativní pohled) David Zimandl, ICZ a.s Brno

Vaše jistota na trhu IT Účel důvěryhodného ukládání dokumentů ►„Formální“ požadavek ●Naplnění legislativních požadavků stanovených v právních předpisech ►„Praktický“ požadavek ●Dokument jako důkaz o provedeném/zamýšleném právním úkonu (projevu vůle) ●Přinést lepší procesní postavení organizace (úřadu) jako účastníka případného řízení (prokázat pravost, nezměnitelnost a pravdivost dokumentu) ►Prolínání zmíněných požadavků do většiny oficiálních úředních a finančních (fiskálních) dokumentů

Vaše jistota na trhu IT Ukládání elektronických dokumentů ►Se spuštěním provozu ISDS a změnou procesních předpisů se elektronický dokument stává primárním předmětem komunikace ►Rizika spojená s elektronickou podobou komunikace na straně odesílatele/autora i příjemce ►Nejrizikovější skupinou jsou dokumenty, které zakládají, mění, ruší nebo autoritativně rozhodují o právech a povinnostech dalších osob ►Největší riziko u el. dokumentů představuje jejich důvěryhodné uchovávání(= nezměnitelnost a pravost)

Vaše jistota na trhu IT Požadavky stanovené zákony ►Především novelizace zákona o archivnictví a spisové službě ►Pro veřejnoprávní subjekty povinné vedení elektronických spisových služeb akceptujících elektronické dokumenty ►Pro veřejnoprávní subjekty povinné uchovávání elektronických dokumentů, které splňuje podmínky: ●věrohodnost původu dokumentu ●neporušitelnost jeho obsahu ●čitelnost dokumentu ●prokázat existenci dokumentu v digitální podobě v čase ●výše uvedené vlastnosti musí být zachovány po dobu skartační lhůty dokumentu ►Obdobné podmínky platí i pro uchování dokumentů v dalších zákonech (zákon o účetnictví, zákon o DPH)

Vaše jistota na trhu IT Požadavky průkaznosti ►§ 69a odst. 8 ►Neprokáže-li se opak, dokument v digitální podobě se považuje za pravý: ●byl-li podepsán platným uznávaným elektronickým podpisem nebo označen platnou elektronickou značkou: osoby, která k tomu byla v okamžiku podepsání nebo označení oprávněna, osoby odpovědné za převedení z dokumentu v analogové podobě nebo změnu formátu dokumentu v digitální podobě nebo osoby odpovědné za provedení autorizované konverze dokumentů ●a opatřen kvalifikovaným časovým razítkem. ●Ustanovení věty první se vztahuje i na dokumenty vzniklé z činnosti původců, kteří nejsou určenými původci. ►Platí i pro původce soukromé osoby?

Vaše jistota na trhu IT Požadavky průkaznosti ►El. podpis příp. el. značka zajišťuje věrohodnost původu ►Neporušitelnost obsahu a prokázání existence dokumentu v čase především prostřednictvím důvěryhodné autority – pomocí kvalifikovaného časového razítka (a jeho opakovaného použití !!) ►Je ale nutné časové razítko na každý jednotlivý dokument? ●I dnes již v praxi pro zajištění zachování průkaznosti lze jedno časové razítko použít na balíčky složené z více dokumentů ●Problémem je cena časového razítka ●I tak lze dokázat neměnnost celého balíčku a tím i jednotlivého dokumentu

Vaše jistota na trhu IT Požadavky čitelnosti ►Legislativa usnadňuje především stanovením vhodných (dlouhodobých) formátů, které jsou obecně akceptovány ●Čitelnost pro původce samého ●Čitelnost pro externí subjekty ►Stanoveny v § 20 vyhlášky č. 191/2009 Sb. a jsou závazné pro veřejnoprávní původce ►Především formát PDF proniká i do ostatních právních předpisů ►Čitelnost dokumentu zajištěna i stanovením zákonných podmínek pro provedení konverzí dokumentu

Vaše jistota na trhu IT Elektronická spisovna - DESa ►Zajištění průkaznosti a čitelnosti dle zákonů a to jak z formálního i věcného pohledu ►Ukládání uzavřených a vyřízených elektronických dokumentů zpracovaných ve spisové službě i mimo ni ►Důvěryhodné uchovávání dokumentů finančního charakteru ►Lhůty uchovávání stanoveny ve zvláštních zákonech a Spisovém a skartačním řádu organizace ►V některých případech (např. z důvodu vedení soudního řízení, běhu reklamačních lhůt, běhu smluvních závazků), ale nutno počítat s delší lhůtou uchovávání

Vaše jistota na trhu IT Děkuji za vaši pozornost … ►David Zimandl, ICZ a. s. ► Brno