Evropa pro občany 2007-2013 Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

Doporučení pro přípravu žádosti;
Příklady podpořených projektů z programů EK a jiných Praha Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR.
Evropa pro občany Obecné informace Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR.
Komunitární program PROGRESS
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
ECVET v Programu celoživotního učení
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Finanční možností svépomocných skupin
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Aktuální stav opatření V.2 zřízení Celostátní sítě pro venkov Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Mládež v akci Neformální volnočasové vzdělávání pro všechny mladé lidi.
Program “Evropa pro občany” Evropská komise Vzdělání a kultura.
Celostátní síť pro venkov
Doporučení pro přípravu žádosti a Bilaterální fond na programové úrovni – opatření „B“ Ministerstvo financí Seminář pro žadatele v rámci programu CZ06,
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
MLÁDEŽ V AKCI Největší evropský grantový program na podporu neformálního volnočasového vzdělávání mládeže.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Revolvingový fond MŽP Granty na podporu UR Manuál pracovních postupů Obsahuje veškeré informace pro žadatele od doby vyhlášení výzvy a následného předložení.
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Program Evropa pro občany
OMC Pracovní skupina pro součinnost ve vzdělávání, zejména uměleckém.
Co vám nabízíme v oblasti partnerské spolupráce měst a obcí Praha, 19. června 2012.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
PardubiceNK ČR - Školení projektových manažerů Program Culture Program Culture Podpora EU v oblasti kultury.
Fond partnerství alokace 3 mil.CHF (včetně 15% spolufinancování MF) zahájení 2.Q 2009 ukončení31. květen 2013 zprostředkovatel MF - CZP
Žďár nad Sázavou - Města budoucnosti ? Co je to zapojování veřejnosti, co je partnerství.
PROGRAM EVROPSKÉ UNIE CULTURE Praha, 23. června 2009.
Program Culture Program Culture Viktor Debnár Jihlava, 18. prosince 2008.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Evropa pro občany Obecné informace Ústí nad Labem.
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
Zpracování záměru projektu a jeho příloh Ing. Hana Kuželková, NVF, o.p.s.
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
1 Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Program Culture Program Culture Viktor Debnár Liberec, 9. ledna 2008.
Akce 2 – Evropská dobrovolná služba EDS je součástí programu EU Mládež v akci Akce 1 - Mládež pro Evropu Akce 2 - Evropská dobrovolná služba Akce 3 -
Evropa pro občany Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR.
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová Svaz měst a obcí ČR.
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová.
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Multilaterální setkání mládeže partnerských měst Jičín –
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
Příklady podpořených projektů Evropa pro občany a další možnosti Plzeń Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Seminář pro žadatele OP LZZ - Mezinárodní spolupráce: Shrnutí, doporučení, diskuse 29. červenec 2008 Praha.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
EUROREGION ELBE/LABE 1 Společný Fond malých projektů v EUROREGIONU ELBE/LABE
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI MONITOROVÁNÍ PROJEKTŮ SEMINÁŘ PRO PŘÍJEMCE 5. května 2010.
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Bilaterální fond na programové úrovni opatření „B“
Program švýcarsko-české spolupráce Zlín
Viktor Debnár Jihlava, 18. prosince 2008
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Komunitární program PROGRESS
Transkript prezentace:

Evropa pro občany Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR

Národní kontaktní místo v ČR (NKM) - zřízeno v červnu gestorem programu v ČR: Odbor informování o evropských záležitostí Úřadu vlády ČR - program řídí Evropská komise/Generální ředitelství pro vzdělávání a kulturu - prováděním je pověřena Výkonná agentura pro vzdělávání, kulturu a audiovizi (EACEA) - příjem a hodnocení žádostí: EACEA Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR

Obecné cíle programu: - podporovat a rozvíjet aktivní občanství - rozvíjet vědomí evropské identity - podporovat pocit spoluvlastnictví EU mezi jejími občany - posilovat toleranci a vzájemné porozumění mezi občany - respektovat a podporovat kulturní a jazykovou rozmanitost Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR

Specifické cíle programu: - setkávání občanů za účelem sdílení a výměny názorů - podpora činností, diskuzí a úvah prostřednictvím spolupráce organizací občanské společnosti (euroobčanství, demokracie, společné hodnoty) - přiblížení Evropy občanům - podpora spolupráce mezi občany a organizacemi občanské společnosti Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR

Akce/programové osy podpory: Akce 1 - Aktivní občané pro Evropu Akce 2 - Aktivní občanská společnost v Evropě Akce 3 - Společně pro Evropu Akce 4 - Aktivní evropská paměť Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Rozpočet mil. EUR akce 1: přinejmenším 45 % akce 2: přibližně 31 % akce 3: přibližně 10 % akce 4: přibližně 4 %

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Akce 1 – Aktivní občané pro Evropu -činnosti, které zapojují občany 1.1. Partnerství měst I - přímá výměna mezi evropskými občany - podpora vytváření sítí a spolupráce mezi partnerskými městy - obec, v níž se setkání uskuteční, - partnerské sdružení / partnerský výbor s právním statutem (právní subjektivitou), se sídlem v zúčastněné zemi - uzávěrka 5x ročně/ podpora možná pouze 1x ročně

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR 1.1. Partnerství měst II - existující nebo výhledové dohody o partnerství -zapojení obcí z nejméně dvou zúčastněných zemí, -z nichž přinejmenším jedna je členským státem EU - minimální počet účastníků: • při dvoustranných setkáních: nejméně 20 účastníků z pozvané obce, • při vícestranných setkáních (více než 2 obce): nejméně 5 účastníků z každé pozvané obce a celkem alespoň dvacet účastníků z pozvaných obcí - maximální setkání je 21 dní - volení zástupci místní správy nebo funkcionáři obcí nesmí převládat mezi účastníky

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR 1.1. Projekty občanů a podpůrná opatření III - projekty, které nejsou omezeny hranicemi států ani jednotlivých odvětví - přímé zapojeni občanů do projektů - setkávání občanů z různých oborů a oblastí - spolupráce nebo diskuze o společných evropských otázkách - inovační metody umožňující účast občanů. - výměna poznatků o osvědčených postupech

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR 1.2. Tématické sítě partnerských měst (konference) - tematické konference a semináře s účastí nejméně tří měst v rámci partnerství měst - vymezená cílová skupina, základ pro budoucí aktivity - minimálně 1 den, maximálně 3 dny /min. 3 hod. denně/ - minimální výše grantu EUR K předkládání žádostí jsou způsobilé pouze: obce a partnerské výbory místní a regionální správy sdružení zastupující místní orgány

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR 1.2. Tématické sítě partnerských měst (konference) Komunikační nástroje – 1 500,00 EUR/nástroj Publikace - s rozsahem minimálně 8 stránek - DVD se záznamem v délce minimálně 15 minut a vyhotovené - CD-ROM o obsahu minimálně 1 GB (bez fotografií) Internetová stránka - s doménou.EU - aktivní minimálně po dobu 12 měsíců po předložení závěrečné zprávy - grant maximálně na tři zvláštní „komunikační nástroje“

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR 1.3. Víceleté projekty partnerských měst I ( ) - již existující sítě partnerských měst - min. 5 partnerských měst z 5 různých zúčastněných zemí - 2 leté projekty - akční plán - dopis podepsaný všemi partnery

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR 1.3. Víceleté projekty partnerských měst II - jasná a podrobná prezentace akčního plánu - rozmanité metody provádění akčního plánu (setkávání občanů, odborné semináře, konference) - debaty o evropských politikách a jejich provádění na místní úrovni - činnosti, které podnítí debaty a výměnu zkušeností mezi zúčastněnými městy a jejich občany

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR 1.4. Projekty občanů a podpůrná opatření – od roku občanské panely s politickými vstupy - vnitrostátní sdružení místních orgánů nebo subjektů - podporujících partnerství měst - první uzávěrka proběhla

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Jak připravit dobrý projekt? - jasná a úplná projektová dokumentace - cíle programu, prioritní témata, horizontální rysy a koncepce opatření - jasný a podrobný popis programu setkání - co se bude dít, jakou roli mají účastníci a čemu se bude učit - aktivní role pro účastníků - zapojení místní komunity do setkání zapojena - publicita a zviditelnění setkání/projektů

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Financování - spolufinancování organizačních nákladů hostitelského města (ubytování, strava, místní doprava, zasedací místnosti atd.) - cestovného pozvaných delegací - paušální sazby nejsou bezprostředně spojeny s žádnými konkrétními náklady grant na organizační náklady – počet účastníků z pozvaných obcí/počet dní setkání a denní sazbou dané země grant na cestovné pro každou delegaci Maximální grant EUR Minimální grant EUR

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Akce 2 – Aktivní občanská společnost v Evropě I ( ) - podpora činností, diskusí a úvah souvisejících s evropským občanstvím,demokracií, společnými hodnotami, historií a kulturou prostřednictvím spolupráce organizací občanské společnosti na evropské úrovni - organizace občanské společnosti a nezávislé skupiny odborníků (think-tanks), - strukturální podpora na pracovní program (provozní grant) - podpora na nadnárodní projekty (grant na činnost)

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Akce 2 – Aktivní občanská společnost v Evropě II ( ) Strukturální podpora evropských organizací - posílení institucionální kapacity evropských organizací - výzkum v oblasti veřejné politiky - evropské otázky, evropské občanství nebo evropské hodnoty Strukturální podpora organizací občanské společnosti na evropské úrovni - přispět k vývoji strukturované, - soudržné a aktivní občanské společnosti na evropské úrovni - provozní granty

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Akce 2 – Aktivní občanská společnost v Evropě III Podpora projektů uskutečňovaných z podnětu organizací občanské společnosti - podpora spolupráce na konkrétních projektech - organizací občanské společnosti z různých zúčastněných zemí - organizace činné na místní, regionální, národní nebo evropské úrovni Projekt musí začít mezi 1. srpnem a 1. prosincem v roce podání žádosti. Projekt musí skončit nejpozději 31. července následujícího roku Maximální doba trvání projektů je 12 měsíců.

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Jak připravit dobrý projekt? jasně definované cíle zdůvodnění a definice cílové skupiny akční plán, uvádějící jaké úkoly budou prováděny, kým a kdy popis úloh všech partnerských organizací při plánování, prováděnía následných akcích projektu metody a nástroje, které budou používány atd. plánujete-li vyhotovení „produktu“, jako jsou publikace, internetové stránky atd. viditelnost projektu

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Akce 3 – Společně pro Evropu prohloubení koncepce „aktivního evropského občanství“ Velmi významné události - akce organizované Komisí ve spolupráci s členskými státy - zvýšit pocit sounáležitosti ke stejnému společenství Studie studie, šetření a výzkumy veřejného mínění porozumění Evropskému občanství Nástroje pro šíření informací poskytování komplexních informací o programu, o ostatních evropských akcích týkajících se problematiky občanství apod.

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Akce 4 – Aktivní evropská paměť ( ) - ochrana hlavních míst a archivů spojených s deportacemi - připomínání obětí nacismu a stalinismu - způsob vyrovnání se s minulostí a utváření budoucnosti - ochrana, připomínka, úvaha, vytváření sítí

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Výběrové řízení projektu - Kontrola způsobilosti /formální náležitosti/ Hodnocení - Výbor pro hodnocení - z členové EACEA, Evropské komise, externí nezávislí odborníci Výběr - vyvážené zeměpisné rozdělení grantů Oznámení rozhodnutí o udělení spisový materiál žádostí a podklady není zasílán zpět žadateli

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Základní podmínky - právnická osoba - neziskovost - spolufinancování - bez dvojího financování - závazná publicita - povinný audit

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Povinné přílohy žádosti - oficiální průvodní dopis představující žádost, podepsaný právním zástupcem žadatele - formulář finanční identifikace (bankovní údaje) - podepsaný žadatelem a potvrzený bankou - formulář o existenci právnické osoby, - řádně vyplněný a podepsaný pro Akci 1: důkaz o partnerství měst – úřední doklad správy obce - partnerské výbory / partnerská sdružení dopis obce o spolupráci - formulář o existenci právnické osoby

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Formuláře Úřední formulář žádosti Formulář finanční identifikace a formulář o existenci právnické osoby tm

Programový průvodce - nahrazuje jednotlivé výzvy ocuments/programme_guide_cs.pdf Přímí příjemci grantů: např.: místní orgány a organizace, think-tanks občanské skupiny, organizace občanské společnosti, nevládní organizace, odbory, vzdělávací instituce, organizace činné v oblasti dobrovolné práce atp. ocuments/programme_guide_cs.pdf Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR

Aktivity NKM – obecně - konzultace se žadateli ( , telefon, osobní schůzky) - doporučení jiných vhodných komunitárních programů - komunikace s EACEA a EK - činnost pracovní skupiny - komunikace se členy programového výboru - informovanost o programu na národní úrovni Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR

Aktivity NKM v roce mailing list - oficiální představení programu v ČR semináře pro žadatele - konzultace se žadateli - newsletter - webové stránky programu Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR

Národní kontaktní místo programu Evropa pro občany Eurocentrum Praha Jungmanova Praha 1 T Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR